tees Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Witam kolegów. No i kolejna miniaturka w skali 1/144 ukończona. Tym razem padło na śmigłowiec. Przyznam ze z duża rezerwa podchodziłem do tego modelu patrząc na wypraski i przyznam szczerze że wątpiłem czy wogóle można z tego coś zrobić , coś co będzie można nazwać modelem a nie zabawka. Spory wkład pracy , porównywalny z modelem tego śmigłowca w innej skali dał jednak w miarę dobre jak na mój gust efekty. Najwięcej pracy było przy korektach kształtów bryły śmigłowca. Dorobienie wielu elementów było już w zasadzie kosmetyką.Największe wątpliwości budził u mnie oszklony przód tego modelu. Elementy składowe naprawdę nie napawały optymizmem. Jednak po końcowym montażu stwierdziłem ze ta cześć tego modelu jest lepiej odtworzona jeśli idzie o sam kształt niż na przykład w modelu Mi-8 Zwezdy w skali 1/72. Przyszedł czas na malowanie. Z racji braku odpowiednich kaleczek z numerem taktycznym nie miałem większego wyboru. Dopasowany numer 607 pochodzi z zestawu kalkomanii Italeri dedykowanego do ................An-2 w skali 1/72. Konkretnie do chińskiego malowania tego samolotu. Oczywiście brak godła 103 Pułku jest do uzupełnienia dzięki pomocy koleżeńskiej jednego z kolegów z tego forum . No i oczywiście musiał być w kamuflażu wiec wybrałem tenże śmigłowiec z początkowego okresu użytkowania w 103 Pułku. Ten póżniejszy dwubarwny jakoś mi potocznie mówiąc nie lezy. Co mi wyszło z tego pokazują fotki. W magazynku czeka jeszcze drugi egzemplarz który będzie jako maszyna uzbrojona ale to dopiero za jakiś czas. Oczywiście fotka z pieniążkiem. A jakże . I w komplecie z modelem Antka . Na półce naprawdę tworzą zgrany duet . Pozdrawiam Darek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Rewelacja Darku!!! Rozwalasz mnie tymi miniaturkami. Są piękne Napisz może coś o kolorach jakie użyłeś, są świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Szachownice to rzeczywiście obrócone o 90*, ale nic to nie ujmuje uroku całości. Rewelacja, a jak na tę skalę to rewelacja do kwadratu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Szachownice są dobrze. Co najwyżej na oryginale ktoś źle namalował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Witam,tak to prawda-Zvezda to się może uczyć od ciebie...jak ma wyglądać przód tej maszyny ...a tak wogóle super model,fajnie wymalowany,mój klimat .....i pytanie które już ci zadano-jakie to kolorki,jeśli możesz podać...i z jakich lat jest te malowanie?...bo wydaje mi się,że to podobny okres jak ten z którego chcę wykonać mój MI-2 2212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 4 Września 2013 Autor Share Napisano 4 Września 2013 Dziękuję za dobre słowa opini kolegów. Naprawdę milek w oryginale (mam na myśli model) prezentuje się fajnie. Jeśli chodzi o szachownice to odsyłam was do fotki która się podpierałem przy budowie tego śmiglaka.Zdjęcie to powinno rozwiać wątpliwości. http://galeria.aviateam.pl/photo/4459 Może i troszeczkę na niej te kolorki nie takie jak na modelu ale moja podporą były też również artykuły prasowe (Lotnictwo z szachownicą) opisujące służbę naszych Mi-17tek w Polskim Lotnictwie od samego początku jak również ich kolorystykę i właśnie na ich podstawie postanowiłem wyostrzyć kolorki do stanu w jakim u nas zaczynały służbę. Data wykonania tego zdjęcia to 1992 rok . Temu może odcienie już nieco na niej są wyblakłe a sam śmigłowiec wszedł na stan lotnictwa w latach osiemdziesiatych. Kolory jakie użyłem to: Ochra - mieszanina na oko Humbroli 83 , 125 , 186 i białej 34. Szaro niebieski to Pactra A41 z domieszką A49 navy blue i czarnej . Równiez na oko Lekko wypowiała oliwka to Gunze H64 - RLM dark green 71 Niebieska na spodzie to Gunze H45 przyciemniona Gunze H69 - RLM gray 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 No to padłem ofiarą zamieszania z szachownicami błogich lat 90tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 W 91 albo 92 roku,modernizowali u nas kolej linową "NA KOPĘ"...i właśnie pamiętam maszynę,która dżwigała ostro podpory i beton...numerów bocznych nie pamiętam,ale mój wzrok przyciągały wymalowane "oczy" nad kabiną,w kolorze niebiesko-biało-czarnym...tak kojarzę...i od tamtej pory zostałem już na stałe miłośnikiem tego śmigłowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 szachownice i kamo zmienialy sie jak rękawiczki, ale .....1. link do zdjecia to napewnio nie Tomaszów jak napisano na zdjęciu 2. jako dzwigi to chyba Mi-17 z Kukurystanu latały - mialy oczeta reszte informacji uzupelni Cinekf1 poczułem się wywołany do tablicy :-) Dokładnie Adam, oczy opisane przez Sławka nosiła 605 z Leźnicy, , "smutne" czarno - żółte miała 602 - też z "Kukurystanu" :-) zdjęcia autorstwa Wacława Hołysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Arcydzieło! Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 szachownice i kamo zmienialy sie jak rękawiczki, ale .....1. link do zdjecia to napewnio nie Tomaszów jak napisano na zdjęciu 2. jako dzwigi to chyba Mi-17 z Kukurystanu latały - mialy oczeta reszte informacji uzupelni Cinekf1 poczułem się wywołany do tablicy :-) Dokładnie Adam, oczy opisane przez Sławka nosiła 605 z Leźnicy, , "smutne" czarno - żółte miała 602 - też z "Kukurystanu" :-) zdjęcia autorstwa Wacława Hołysia kartonowy MI-17 z firmy GPM ma w opisie przydział w Łęczycy....a te niebieskie oczka miał tylko ten egzemplarz?...bo jeżeli tak-to ten był u nas w Karpaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Oj koledzy mieszacie, mieszacie ludziom w głowach... a te niebieskie oczka miał tylko ten egzemplarz?... Nie tylko. Taki sam kolor i wzór, tylko bardziej zmrużone miał "602" z Leźnicy.jako dzwigi to chyba Mi-17 z Kukurystanu latałySto Trzeci też robił prace dźwigowe. A modelik świetny, bo : - z szachownicami - łaciate kamo - no i ta skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Leżnica Wielka koło Łęczycy-w końcu doszedłem do ładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 no to dobrze bo miałem Cię już uświadamiać :-) Co to zadań dźwigowych nie twierdzę, że monopol miała tylko Leźnica, potwierdziłem tylko kwestię oczu na leźnickich Hipach. Natomiast co do oczu na 602 to były dwie wersje: pierwsza: i druga - ostatnia :-( druga fotka oczywiście Wacław Hołyś :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 super fotki...i te malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Natomiast co do oczu na 602 to były dwie wersjeNo dokładnie jak piszesz i pokazujesz.Z tymi żółtymi to nawet stoi u mnie na półeczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Fajny,brawo za temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Ten śmigłowiec tarmosił u nas słupy(605 lub 602)....bo sprawa wyglądała tak,że najpierw przyleciał piękny,bialy, czechosłowacki MI-8...ale oni nie dali rady,więc "poprosili" wojsko...I wtedy dopiero pierwszy raz zobaczyłem,że w podobnych bryłach i gabarytach istnieją dwie różne maszyny MI-8 i MI-17...A jak zobaczyłem te ślepia,to dla mnie miłość od pierwszego wejrzenia...i pamiętam,że pochodziły spod Łodzi...więc wiem już teraz,że napewno z Łęczycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Stycznia 2023 Share Napisano 4 Stycznia 2023 W dniu 4.09.2013 o 20:41, tees napisał: W magazynku czeka jeszcze drugi egzemplarz który będzie jako maszyna uzbrojona ale to dopiero za jakiś czas. Hej, Czy masz jeszcze ten drugi egzemplarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi