Skocz do zawartości

2S1 "Goździk" - 1:72 ACE "Как закалялась сталь"

Gerd

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw nr 72121 trudno jest poddać jakimś konstruktywnym komentarzom. Jakościowo jest nikczemnie typowy dla ACE. Ordynarny "shortrun", w którm popełniono wszystkie możliwe grzechy. Są nadlewy, przesuniecia formy, ślady po wypychaczach, jakieś włosowate gluty poprzyklejane do wszytskiego, a na dodatek po wydłubaniu "części" z ramek to wszytsko do siebie nie pasuje. Z planami w skali nawet nie porównywałem słowem nędza, na którą szkoda pieniędzy.

ekuf.jpg

Cóż jednak począć kiedy się chce mieć coś na szkłałt "Goździka"? Są trzy wyjścia: najrozsądniejsze - wizyta w kwiaciarni, najdroższe (też bez fajerwerków) : ARMO 72037, albo właśnie TO:

7ded.jpg

28pj.jpg

xkfq.jpg

yjlx.jpg

Prócz prawd oczywistych czym jest gniot z pudełka, gdzie "betonowe" elementy kontrastują z delikatną blaszką,

79hq.jpg

a przyzwoite modele w stajni ACE to wciąż bardziej wyjątek niż reguła, powiedzieć należy, iż najsłabszym elementem jest układ jezdny. Koła są każe inne, "orzeł" i "reszka" niekoniecznie symetrycze.

zldu.jpg

Należało by doprowadzić jedno z oferowanych 14 kół do jakotakiego stanu, a następnie sklonować je w żywicy, albo piłować dwa tygonie - jak ja - i mieć nadzieję, że za bardzo nie będzie widać. Ostatecznie używając starej karty telefonicznej i szpachli udało się to jakoś poskładać.

1vcf.jpg

tnz2.jpg

Aby warsztat mógł zakończyć się w dającej się przewidzieć przyszłości i by nie relacjonować każdego ociosanego elementu, sztucznie przedłużając wątek, prace rozpoczęły się już jakiś czas temu.

rlrs.jpg

c3dc.jpg

Stan po nałożeniu Surfacer'a.

kgyr.jpg

uq3z.jpg

Teraz już tylko przyjemna robota.

Podziwiam samozaparcia i konsekwencji. Posiadam kilka modeli ACE jednak jakoś tylko kilka zasługuje na miano modeli reszta to raczej bryły plastiku w zarysie tylko przedstawiające pojazd jaki mają odwzorować.

Tym bardzie zasiadam i oczekuję na ciąg dalszy

• Super Moderator

Kolego Gerd - nie znamy się ale tym wątkiem zdobyłeś moją sympatię i widza Gratuluję podejścia do tematu

Cóż jednak począć kiedy się chce mieć coś na szkłałt "Goździka"? Są trzy wyjścia: najrozsądniejsze - wizyta w kwiaciarni
Wpisuję w kanon ulubionych tekstów

Teraz już tylko przyjemna robota.
Czyli usiąść z piwem i odpocząć

na stronach sklepowych stoi w granicach 40zl ,ja tyle dałem za ostatniego w Martoli Goździka w 1:35 skifa. Na szczęscie (albo i nieszczęście) na stronie mojehobby.pl obejrzałem oba modele i za tę samą cenę wybrałem mniejsze zło. Chyba nie żałuję choć kolega robi świetną robotę.

Faktura tego Ace wygląda jakby goździk miał kadłub odlewany ,a nie spawany. Niczym wieża czołgu IS.

Gąsienice też wystarczy pomalować ,są tak świetnie zalane i niewyraźne,że nie trzeba ich poprawiać. Naturalny odlew błota : )

Szanowni Panowie widzę podzielają mój pogląd na sprawę ACE "qasi-quality". Przez chwilę miałem poczucie, że przesadziłem wylewając żółć na producenta, ale tylko przez chwilę.

Kolego Gerd - nie znamy się (...)

No to już się znamy.

Gdybym kupił taki model i po otwarciu zobaczył to co Ty, całość poszła by za okno, (...)

Zobaczyłem go zanim kupiłem i miałem chyba ze trzy podejścia nim sę zdecydowałem. Co otworzyłem pudełko to - ciemność widzę.

(...)to ile za to cudo dałeś?

Mniej więcej tyle co Koledzy podpowiadają, w wakacyjnej promocji Exito (-10%) 36zł.

Przy okazji pytanie - BWP-y od Ace też są tak makabrycznie wykonane?

Wiesz, że wpuszczasz mnie w off-top? No więc właśnie tak. BWP to też padaczka. Lepiłem go w 2010r i pamiętam do dziś. Szczęście że lufę można wymienić z patyka od lizaka jaki jest w pudełku na toczoną.

48ab.jpg

28ap.jpg

Wiem o czym myślisz, o tym:

an12pl3.jpg

inicjatywa godna podjęcia, ale nie na bazie ACE.

W jakim malowaniu będzie?

W nudnym jednolitym polskim khaki. Pierwsze kroki już zrobione:

4ipy.jpg

yye1.jpg

Farby; Tamiya olive drab XF-62 i rozjaśniona buff'em XF-57.

ostatnie zdjęcia to już jak wypust Dragona

Doceniam poczucie humoru.

Świetna robota - gratuluję samozaparcia i cierpliwości

Te części na wypraskach wyglądają jak wyrzeźbione w mydle tępym kozikiem.

ACE ma ciekawe pojazdy w swej ofercie i korci mnie żeby coś zakupić ale jak widzę jak to wygląda to ręce opadają.

Ktoś się może orientuje czy jakiś ich model/modele prezentuje w miarę przyzwoitą jakość ?

Kurczę, widać że trafiłeś na egzemplarz robiony z mocno zjechanych form. Mi się udało kupić Goździka krótko po wznowieniu produkcji i był o wiele fajniejszy.

Podziwiam, że udało Ci się poskładać to do kupy, ja przy moim się poddałem jak zacząłem obrabiać koła i gąsienice

Ktoś się może orientuje czy jakiś ich model/modele prezentuje w miarę przyzwoitą jakość ?

Ja się kilka lat temu spotkałem z opinią, że właśnie 2S1 jest jednym z lepszych - to było po wznowieniu. Ale najlepiej po prostu zapomnieć że ta firma istnieje.

ARMO też jest kiepskie, obejrzałem z bliska sporo ich modeli i na szczęście żadnego nie kupiłem.

Owszem, sprzedają się, sam kiedyś kilka kupiłem...z braku jakiejkolwiek alternatywy.

Przy modelach ACE sama cierpliwość może nie wystarczyć. Przykładowo w moim T-55 lufa, koła, wszystkie "okrągłe" elementy i gąsienice nadawały się tylko do wyrzucenia na śmietnik, oprócz cierpliwości trzeba mieć części zamienne i szczęście (żeby nie trafić na totalnie "rozmydlony" egzemplarz)

No ale dosyć już hejtowania, Gerdowi należy się doping żeby jak najszybciej skończył 2S1 i w nagrodę zabrał się za jakiegoś Revella

Pamiętajcie, że ACE to jeden człowiek, i pomimo tego, że jego produkty są modelami dla cierpliwych, to sprzedają się doskonale, a wiem coś o tym.

Bo często podejmuje się ciekawych i niespotykanych tematów, a same "modele" są tanie...

Pamiętajcie, że ACE to jeden człowiek, i pomimo tego, że jego produkty są modelami dla cierpliwych, to sprzedają się doskonale (...).

Bardzo celna uwaga. Nie wiedziałem, że to aż taka manufaktura "człowek orkiestra". Szczerze wspieram pasjona walczącego samotnie na siczy. Mimo nikczemjej jakości w stajni wiele ciekawych pozycji.

należy się doping żeby jak najszybciej skończył 2S1 i w nagrodę zabrał się za jakiegoś Revella

Niestety, w kolekce ASU-85 (ARMO) właśnie dziś przyszło. Szału nie ma ale i tak dwa razy lepiej przy okazji dwa razy drożej. Warsztat w krótce.

Wszytskim dziękuję za dobre słowo, szczegónie ważne przy modelu z mydelniczki.

Tymczasem "w trawie", kalki i wstęp do gąsek:

hf5u.jpg

qs3q.jpg

Jeśli chodzi o kolor podstawowy to górne zdjęcie jest bliższe prawdy niż dolne.

Gdy Inspecja Transportu Drogowego w okolicach Skwierzyny zatrzymała na godzinę autobus którym po tygodniu prówałem wrócić do domu, okazało się że nie ma tego złego. Na parkingu w najlesze "pasie się" wieża do 2S1 - więc ją sobie obejrzałem. Ze zdjęciami nie ma szłu robone o szrówce... telefonem...

n1ev.jpg

3j0r.jpg

9390.jpg

ux5b.jpg

ug3h.jpg

Wszystko fajnie, ale dlaczego gąski tak się świecą?

Świecą się, a raczej "świeciły" się, bo to jak wspominałem "wstęp do gąsek". Jak podesnie trochę pokaże jak się sparwy toczą.

Na zdjęciu Gwoździka z MWP, widoczne są mocowania do pływaków, może kiedyś pokusisz się o wykonanie tej wersji.

30ca6a2b013f1639.jpg

Źródło: http://eksploratorzy.com.pl

Po w/w adresem są zdjęcia z MWP i sprzętu, którego teraz nie ma w nim, część jest w forcie, a część ...?