Gerd Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Zestaw nr 72121 trudno jest poddać jakimś konstruktywnym komentarzom. Jakościowo jest nikczemnie typowy dla ACE. Ordynarny "shortrun", w którm popełniono wszystkie możliwe grzechy. Są nadlewy, przesuniecia formy, ślady po wypychaczach, jakieś włosowate gluty poprzyklejane do wszytskiego, a na dodatek po wydłubaniu "części" z ramek to wszytsko do siebie nie pasuje. Z planami w skali nawet nie porównywałem słowem nędza, na którą szkoda pieniędzy. Cóż jednak począć kiedy się chce mieć coś na szkłałt "Goździka"? Są trzy wyjścia: najrozsądniejsze - wizyta w kwiaciarni, najdroższe (też bez fajerwerków) : ARMO 72037, albo właśnie TO: Prócz prawd oczywistych czym jest gniot z pudełka, gdzie "betonowe" elementy kontrastują z delikatną blaszką, a przyzwoite modele w stajni ACE to wciąż bardziej wyjątek niż reguła, powiedzieć należy, iż najsłabszym elementem jest układ jezdny. Koła są każe inne, "orzeł" i "reszka" niekoniecznie symetrycze. Należało by doprowadzić jedno z oferowanych 14 kół do jakotakiego stanu, a następnie sklonować je w żywicy, albo piłować dwa tygonie - jak ja - i mieć nadzieję, że za bardzo nie będzie widać. Ostatecznie używając starej karty telefonicznej i szpachli udało się to jakoś poskładać. Aby warsztat mógł zakończyć się w dającej się przewidzieć przyszłości i by nie relacjonować każdego ociosanego elementu, sztucznie przedłużając wątek, prace rozpoczęły się już jakiś czas temu. Stan po nałożeniu Surfacer'a. Teraz już tylko przyjemna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Podziwiam samozaparcia i konsekwencji. Posiadam kilka modeli ACE jednak jakoś tylko kilka zasługuje na miano modeli reszta to raczej bryły plastiku w zarysie tylko przedstawiające pojazd jaki mają odwzorować. Tym bardzie zasiadam i oczekuję na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Coż mogę powiedzieć, podziw za walkę z materią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Gdybym kupił taki model i po otwarciu zobaczył to co Ty, całość poszła by za okno, a na stronie producenta umieścił bym odpowiednią adnotację. XXI wiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 14 Września 2013 Super Moderator Share Napisano 14 Września 2013 Kolego Gerd - nie znamy się ale tym wątkiem zdobyłeś moją sympatię i widza Gratuluję podejścia do tematu Cóż jednak począć kiedy się chce mieć coś na szkłałt "Goździka"? Są trzy wyjścia: najrozsądniejsze - wizyta w kwiaciarniWpisuję w kanon ulubionych tekstów Teraz już tylko przyjemna robota.Czyli usiąść z piwem i odpocząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Krzywa wieża w Pizie to przy tym modelu wzór prostoty ;) Zrobiłbym dokładnie to samo co madeira. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 A ja bym go w ogóle nie kupował!Powinni za cos takiego karać srogo jak to drzewiej bywało.. A tak na marginesie,to ile za to cudo dałeś?tak z ciekawości pytam..I szacun masz u mnie na dzielni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 na stronach sklepowych stoi w granicach 40zl ,ja tyle dałem za ostatniego w Martoli Goździka w 1:35 skifa. Na szczęscie (albo i nieszczęście) na stronie mojehobby.pl obejrzałem oba modele i za tę samą cenę wybrałem mniejsze zło. Chyba nie żałuję choć kolega robi świetną robotę. Faktura tego Ace wygląda jakby goździk miał kadłub odlewany ,a nie spawany. Niczym wieża czołgu IS. Gąsienice też wystarczy pomalować ,są tak świetnie zalane i niewyraźne,że nie trzeba ich poprawiać. Naturalny odlew błota : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 na stronach sklepowych stoi w granicach 40zl Bandytyzm w czystej postaci nie odważył bym sie na zakup.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Masz zdrowie! Ja po Topasie klejonym parę lat temu stwierdziłem "nigdy więcej Ace". W jakim malowaniu będzie? Przy okazji pytanie - BWP-y od Ace też są tak makabrycznie wykonane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Heh, ostatnie zdjęcia to już jak wypust Dragona . Gratuluję samozaparcia i umiejętności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Szanowni Panowie widzę podzielają mój pogląd na sprawę ACE "qasi-quality". Przez chwilę miałem poczucie, że przesadziłem wylewając żółć na producenta, ale tylko przez chwilę. Kolego Gerd - nie znamy się (...) No to już się znamy. Gdybym kupił taki model i po otwarciu zobaczył to co Ty, całość poszła by za okno, (...) Zobaczyłem go zanim kupiłem i miałem chyba ze trzy podejścia nim sę zdecydowałem. Co otworzyłem pudełko to - ciemność widzę. (...)to ile za to cudo dałeś? Mniej więcej tyle co Koledzy podpowiadają, w wakacyjnej promocji Exito (-10%) 36zł. Przy okazji pytanie - BWP-y od Ace też są tak makabrycznie wykonane? Wiesz, że wpuszczasz mnie w off-top? No więc właśnie tak. BWP to też padaczka. Lepiłem go w 2010r i pamiętam do dziś. Szczęście że lufę można wymienić z patyka od lizaka jaki jest w pudełku na toczoną. Wiem o czym myślisz, o tym: inicjatywa godna podjęcia, ale nie na bazie ACE. W jakim malowaniu będzie? W nudnym jednolitym polskim khaki. Pierwsze kroki już zrobione: Farby; Tamiya olive drab XF-62 i rozjaśniona buff'em XF-57. ostatnie zdjęcia to już jak wypust Dragona Doceniam poczucie humoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oilstat Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Kawał dobrej roboty. Wiem ile z nim jest pracy bo aktualnie robię dokładnie ten sam model. Więcej szpachli niż plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Świetna robota,zarówno goździk jak i bwp -jakich kolorków użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 No wielki szacun za "rozgrzebanie" modelu ACE... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Świetna robota - gratuluję samozaparcia i cierpliwości Te części na wypraskach wyglądają jak wyrzeźbione w mydle tępym kozikiem. ACE ma ciekawe pojazdy w swej ofercie i korci mnie żeby coś zakupić ale jak widzę jak to wygląda to ręce opadają. Ktoś się może orientuje czy jakiś ich model/modele prezentuje w miarę przyzwoitą jakość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Kurczę, widać że trafiłeś na egzemplarz robiony z mocno zjechanych form. Mi się udało kupić Goździka krótko po wznowieniu produkcji i był o wiele fajniejszy. Podziwiam, że udało Ci się poskładać to do kupy, ja przy moim się poddałem jak zacząłem obrabiać koła i gąsienice Ktoś się może orientuje czy jakiś ich model/modele prezentuje w miarę przyzwoitą jakość ? Ja się kilka lat temu spotkałem z opinią, że właśnie 2S1 jest jednym z lepszych - to było po wznowieniu. Ale najlepiej po prostu zapomnieć że ta firma istnieje. ARMO też jest kiepskie, obejrzałem z bliska sporo ich modeli i na szczęście żadnego nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Pamiętajcie, że ACE to jeden człowiek, i pomimo tego, że jego produkty są modelami dla cierpliwych, to sprzedają się doskonale, a wiem coś o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Owszem, sprzedają się, sam kiedyś kilka kupiłem...z braku jakiejkolwiek alternatywy. Przy modelach ACE sama cierpliwość może nie wystarczyć. Przykładowo w moim T-55 lufa, koła, wszystkie "okrągłe" elementy i gąsienice nadawały się tylko do wyrzucenia na śmietnik, oprócz cierpliwości trzeba mieć części zamienne i szczęście (żeby nie trafić na totalnie "rozmydlony" egzemplarz) No ale dosyć już hejtowania, Gerdowi należy się doping żeby jak najszybciej skończył 2S1 i w nagrodę zabrał się za jakiegoś Revella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Pamiętajcie, że ACE to jeden człowiek, i pomimo tego, że jego produkty są modelami dla cierpliwych, to sprzedają się doskonale, a wiem coś o tym. Bo często podejmuje się ciekawych i niespotykanych tematów, a same "modele" są tanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 No ale dosyć już hejtowania, Gerdowi należy się doping żeby jak najszybciej skończył 2S1 Dokładnie, ode mnie duży doping. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Pamiętajcie, że ACE to jeden człowiek, i pomimo tego, że jego produkty są modelami dla cierpliwych, to sprzedają się doskonale (...). Bardzo celna uwaga. Nie wiedziałem, że to aż taka manufaktura "człowek orkiestra". Szczerze wspieram pasjona walczącego samotnie na siczy. Mimo nikczemjej jakości w stajni wiele ciekawych pozycji. należy się doping żeby jak najszybciej skończył 2S1 i w nagrodę zabrał się za jakiegoś Revella Niestety, w kolekce ASU-85 (ARMO) właśnie dziś przyszło. Szału nie ma ale i tak dwa razy lepiej przy okazji dwa razy drożej. Warsztat w krótce. Wszytskim dziękuję za dobre słowo, szczegónie ważne przy modelu z mydelniczki. Tymczasem "w trawie", kalki i wstęp do gąsek: Jeśli chodzi o kolor podstawowy to górne zdjęcie jest bliższe prawdy niż dolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Wszystko fajnie, ale dlaczego gąski tak się świecą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Gdy Inspecja Transportu Drogowego w okolicach Skwierzyny zatrzymała na godzinę autobus którym po tygodniu prówałem wrócić do domu, okazało się że nie ma tego złego. Na parkingu w najlesze "pasie się" wieża do 2S1 - więc ją sobie obejrzałem. Ze zdjęciami nie ma szłu robone o szrówce... telefonem... Wszystko fajnie, ale dlaczego gąski tak się świecą? Świecą się, a raczej "świeciły" się, bo to jak wspominałem "wstęp do gąsek". Jak podesnie trochę pokaże jak się sparwy toczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Na zdjęciu Gwoździka z MWP, widoczne są mocowania do pływaków, może kiedyś pokusisz się o wykonanie tej wersji. Źródło: http://eksploratorzy.com.pl Po w/w adresem są zdjęcia z MWP i sprzętu, którego teraz nie ma w nim, część jest w forcie, a część ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi