Desaxe Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Według mnie przy bardziej gęstym kamuflażu nie ma sensu zbytnio się bawić w preszejding, bo to i tak w większości znika pod farbami, już szybciej modulacja kolorów po nałożeniu farby bazowej, ale to już jak kto woli Znakomicie Ci wyszedł kamuflaż, a obicia dokładnie takie jak lubie - widoczne, ale delikatne i tam gdzie być powinny niecierpliwie czekam na efektowny finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Góra już całkiem ładnie wygląda. Czerwień na kamo to ten Oxide red surfacer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Dzięki za dobre słowo ;) Modulacja kamuflażu też mi nie dawała spokoju, ale się pośpieszyłem z HS i filtrami. A nie chciałem tego wszystkiego nakładać od początku, więc postanowiłem spróbować miejscami zmanipulować kolory olejami. Następnym razem z pewnością pójdzie modulacja kamuflażu. Tak, czerwień kamuflażu robiłem Surfacerem Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 Ok, skończyłem brudzić podwozie. Pierwszy raz błoto robiłem bez pigmentów i nie do końca wyszło tak jak chciałem. Ale od jutra powrót na uczelnię więc chyba zostawię to jak jest i po prostu założę galerie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Ślicznie! A kurzenie jedno z lepszych jakie widziałem! Jakaś dioramka będzie? Na przykład z drogowskazem z nazwą miejscowości sugerującą gdzie toczyły się walki 4. PzDiv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 Dzięki Podstawek jeszcze nigdy nie robiłem, ale pomyślę bo trzeba kiedyś zacząć. Dzięki wszystkim za wsparcie podczas budowy. Założyłem temat w galerii: viewtopic.php?f=68&t=40154 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Może i bez pigmentów, ale wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 O właśnie takie brudzenie chcę wykonać na moim Falammpanzer III (ciekawe czy się uda ), bardzo mi się podoba nie za dużo, nie za mało tak w sam raz. Jakich kolorów pigmentów używałeś i z czego zrobiłeś te mokre plamy na wannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Z pigmentów użyłem tylko rdzy i dymu na mniejszych elemntach (m.in na zapasowych gąsienicach i wydechu). Z racji, że już parę osób pytało jak zrobiłem "błotko" już śpieszę z odpowiedzią. Mianowicie użyłem AK Summer Kursk Earth oraz Africa Dust Effects. Najpierw nałożyłem pędzlem Kursk - co widać było na ostatnich zdjęciach przed ukończeniem. Później, gdy już dobrze wyschło, przy użyciu White Spirit stopniowo wytarłem efekt w miejscach mnie interesujących. Następnie nałożyłem mieszankę gipsu szpachlowego oraz Kursk i Africa. Żeby uzyskać różnorodność kolorów powtórzyłem to kilku krotnie w różnych proporcjach. Później przejechałem poszczególne miejsca różnymi tonami mieszanek efektów już bez gipsu. Na koniec aerografem i starym pędzlem wykonałem rozbryzgi tonami jak wyżej, ale z dodaniem trochę gipsu. Do efektów mokrych plam użyłem mieszankę AK Fuel Stains z Abteilung Dark Shadow i White Spirit (sam AK był za gęsty i za jasny). Mam nadzieję, że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Super robota . Widać bardzo dobry warsztat i przygotowanie merytoryczne do tematu . Jak wiesz, sam jestem w trakcie dłubania przy stugu ( klapa kierowcy prawie skończona ;) ), mam dwa pytania, które nasunęły mi się po obejrzeniu Twojego warsztatu: - kwestia wizjerów, konkretnie koloru. Gdzieś, kiedyś, doczytałem, że w niemieckiej pancerce, przynajmniej z II wojny, szkła dają zielonkawy odbłysk ( poświatę, nie wiem jak to określić ). U Ciebie jest czerwony, przynajmniej na zdjęciach. Czy masz może jakąś wiedzę na ten temat?. Mógłbyś podpowiedzieć, bo sam zastanawiam się jak te wizjery zrobić ... - kolejne pytanie do gąsienic. Napisałeś, że zastosowałeś gumowe, ja pewnie też takie założę. Jak je malować?. Kładłeś na nie podkład?. Malowałeś je przed czy po założeniu na pojazd?. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Wizjery/peryskopy Dragona są przeźroczyste i takie są u mnie. Na cały proces malowania były zamaskowane, a na końcu po prostu zdjąłem maskol. Nic innego z nimi nie robiłem. Co do gąsienic to kładłem podkład i malowałem bazowym (ciemno brązowym) jeszcze przed założeniem na pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Oki, dzięki za odpowiedź . To odnośnie gąsienic mam już jasność. Natomiast wizjery w mojej Tamce są po prostu odlewane z tego samego plastiku co cały model. A po przeróbkach włazu, wizjery kierowcy będę musiał zrobić sam. Coś pokombinuję . Dzięki . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Malnij to Vallejo do peryskopów i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Hmm, póki co zamówiłem już Clearfixa Humbrola, potestuję go... Zerknąłem na wzornik Vallejo i nie bardzo wiem o który specyfik chodzi. Możesz podpowiedzieć, nie mam żadnego doświadczenia w malowaniu modeli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Vallejo - seria Panzer Aces - 70309 Periscopes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Dzięki !!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Wciąż jednak nie jest to Ausf. J ;) "Kurlandzki" na pierwszym planie jest z podobnego okresu produkcyjnego (bez zimmeritu, 4 rolki etc.) Zgadza się, StuG IV ze Skarżyska zbudowany był na kadłubie Pz. IV Ausf. H co widać po zaślepce otworu na wydech silnika DKW. W kadłubach Ausf. J nie powinno być już w ogóle otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi