Seba77 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Witam Postanowiłem pozostać dalej w klimacie stoczniowym. Mój Graf Spee czeka na pokład i lufy więc postanowiłem podłubać przy czymś mniejszym. Na początek ponawiercałem bulaje na całej długości kadłuba. Mam nadzieję że pod koniec tygodnia dojdzie do mnie blaszka fototrawiona dedykowana do tego modelu. Pozdrawiam Edytowane 1 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 ...to będziemy podglądali ,bo sami mamy a nie zaczynamy :P pzdr. i .... by się dobrze w stoczni działo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Siadam i podglądam jak wiesz, mi ten model też się widzi na półce to popodglądam jak się go robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Model oglądany, macany i kupiony, teraz popatrzę co mnie czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Oglądajcie i mówcie tzn.piszcie jak coś nie teges. Prace powoli do przodu. Obecnie oczekuję na blaszkę do modelu. Dzisiaj skleiłem kadłub i musiałem powklejać w środek rozpórki. Z przodu kadłub była za wąski z tyłu pokład wpadał do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Klasa Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Doskonały kadłub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Fajnie ze Wicher powstanie... Na początek ponawiercałem bulaje na całej długości kadłuba. A bedziesz zalepial czyms od srodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Myślałem o ClearFix Humbrola. ale najpierw pomaluję kadłub potem bulaje i na koniec pokład. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Gdzieś kiedyś widziałem na necie jak gość podkleił nawiercone bulaje od środka za pomocą kliszy fotograficznej - ładny efekt dała taka pólprzezroczysta ciemna błonka. No i pewnie zdążysz z nim na Osowę, ja się zastanawiam czy "Burzy" nie zrobić do tego czasu, może bym się wyrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Gdzieś kiedyś widziałem na necie jak gość podkleił nawiercone bulaje od środka za pomocą kliszy fotograficznej - ładny efekt dała taka pólprzezroczysta ciemna błonka. No i pewnie zdążysz z nim na Osowę, ja się zastanawiam czy "Burzy" nie zrobić do tego czasu, może bym się wyrobił - miałem pytać o sens nawiercania dziurek w tak małej skali - czy jest sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Gdzieś kiedyś widziałem na necie jak gość podkleił nawiercone bulaje od środka za pomocą kliszy fotograficznej - ładny efekt dała taka pólprzezroczysta ciemna błonka. No i pewnie zdążysz z nim na Osowę, ja się zastanawiam czy "Burzy" nie zrobić do tego czasu, może bym się wyrobił - miałem pytać o sens nawiercania dziurek w tak małej skali - czy jest sens ? Moim i nie tylko moim zdaniem bulaje lepiej się prezentują i przede wszystkim ich kształt jest wówczas bardziej powtarzalny. Jeśli nie wiercimy i malujemy te oryginalne to łatwo można coś nieco maznąć na bok i niektórym to zaburza całość. Z drugiej strony widziałem też modele z niepowierconymi bulajami i niektóre z nich dawały radę. W moim Repulsie powiercę je, bo takie wolę... krótko mówiąc - kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Października 2013 Autor Share Napisano 6 Października 2013 Moim zdaniem nawiercanie ma sens gdyż poprawia wizualny odbiór modelu. Jak na razie kadłub pryśnięty podkładem Mr.1200 . Myślałem że doczekam się na blaszki przed weekendem a tu g.... Więc prace wyhamowały i to bardzo bo nie mam za co się brać. Postanowiłem więc pomyśleć o podstawce i wybrałem się do marketu budowlanego na zakupy. A oto co kupiłem : Deseczka czeka na przycięcie ok 20 cm. Potem będzie szlifowanie bejcowanie i lakierowanie. Kołeczki będą przykręcone do kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 10 Października 2013 Autor Share Napisano 10 Października 2013 No i podstawka przygotowana PS. Blaszka jeszcze nie dotarła. Ale jest pozytywna wiadomość że drewniany pokład do Grafa jest w drodze z Chin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 I się doczekałem. Dotarły do mnie blaszki do Wichra. Po bliższym obejrzeniu blaszek i instrukcji do nich powiem szczerze że się trochę zaczynam obawiać tej budowy. Spora ilość elementów niektóre bardzo drobne. I jak tutaj wykonać to wszystko na przyzwoitym poziomie Ehhh będzie ciężko. Na początek potraktowałem kadłub czerwoną farbą tj. Pactra A7 Insygnia Red. Na to pójdzie później specjalny Wash do kadłubów firmy AK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Postępy są A co do blaszki to jak widzi Ci się zastosowanie takiej samej do "Burzy" w wersji z 1944 roku? Bo dedykowanych do niej blach nigdzie nie ma i myślę czy te od "Wichra" można by wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 W instrukcji jest napisane że niektóre elementy są ponad stan na wypadek uszkodzenia lub zgubienia. Co do wykorzystania ich w wersji z 44r. to na pewno możesz zostawić relingi. i to tak nie wszystkie i może niektóre detale tak jak śruby , kotwica , czy łańcuch. Jeżeli chodzi o uzbrojenie to niestety nie dasz rady . Reszta elementów będzie nie do wykorzystania niestety. Taniej będzie kupić same relingi i schodnie oddzielnie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Po wczorajszym malowaniu nadszedł czas na zdjęcie maskowania I tu wtopa. Prawa burta utraciła część malowania. Próby reanimowania poprzez delikatne szlifowanie nic nie dały. Postanowiłem więc zafundować kadłubowi kąpiel w Wamodowskim zmywaczu do akryli. Już po kilku minutach moczenia i przecierania pędzelkiem nie było śladu po farbie ................... na całym kadłubie Niestety tam gdzie drwa rąbią tam ................. trochę zmywacza dostało się na drewnianą podstawkę. I tu ciekawe doświadczenie. Zmywacz Wamodowski rozpuścił lakier emaliowy Humbrolla i zmył bejcę z deseczki w kilku miejscach. Teraz postanowiłem najpierw skleić całość oprócz olinowania i dopiero wtedy zacząć malować poczynając od podkładu Mr.Surface 1200. Podstawkę wykonam w trakcie klejenia, a zamontuję ją na końcu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 16 Października 2013 szkoda że nie ma fotek tego wydarzenia - zawsze są one pewną nauką dla czytających.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Tak byłem wkurzony dzisiaj rano że ..............agrh.... !!! I nawet o fotkach nie pomyślałem Zabieg miał być prosty malowanie maskowanie i znów malowanie tyle że po zdjęciu maskowania zdjąłem trochę farby z kadłuba. Próby szlifowania nie dały rezultatu ponieważ powstawał uskok między plastikiem a pozostałą warstwą farby. Więc ją zmyłem . I jak do tej pory uważam że Wamod ma świetny zmywacz do akryli wręcz uniwersalny Obecnie kadłub sklejony w całość schnie sobie spokojnie. PS. Po zmywaniu Wamodem polecam dobrze umyć obiekt zmywania wodą z mydłem. Wamod jest trochę jakby tłustawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 A dlaczego drugi raz farba zeszła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Nie to pierwsze malowanie i farba zeszła. Drugie podejście do malowania będzie jak posklejam okręt bez naciągów i olinowania. Przyczyny mogą być różne. Może za mocno po dociskałem taśmę maskującą do kadłuba. Zawsze ją trochę przyklejam i odklejam do stołu aby klej był słabszy, a tym razem tego nie zrobiłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 16 Października 2013 co to za taśma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Zwyczajna Tamiyowska 10mm Nie ma co rozpaczać tylko działamy dalej Skleiwszy kadłub wraz z pokładem zabrałem się za szpachlowanie łączenia kadłub pokład. Trochę szpachli jednak tam potrzeba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Prace powoli do przodu. Kilka dni poświęciłem na szpachlowanie szlifowanie potem znów szpachlowanie i szlifowanie. Na częściach jest trochę jam skurczowych wymagających interwencji szpachlówki. Łączenie pokład z burtą też wymaga dopracowania szpachlą. Prace nad wyposażeniem zacząłem od dziobu. Na razie dotarłem do nadbudówki dziobowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Będziesz otwierał okna pomostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi