Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 18 Października 2013 Kilka dni poświęciłem na szpachlowanie szlifowanie potem znów szpachlowanie i szlifowanie. Na częściach jest trochę jam skurczowych wymagających interwencji szpachlówki. Łączenie pokład z burtą też wymaga dopracowania szpachlą.Zastanawia mnie, po co malowałeś kadłub przed łataniem, szpachlowaniem, szlifowaniem... Po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Powiem tak zmywacz Wamodu szpachlówkę traktuje tak samo jak farbę szczególnie szpachlę akrylową. Po prostu po myciu kadłuba zabiegi szpachlowania musiałem powtórzyć troszkę pracy sobie dołożyłem. A w trakcie suszenia powychodziły takie rysy ja ta na burcie czyli jakby popękania w skutek naprężeń od powklejanych rozpórek w środku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Okna pomostu ?? Dobre pytanie. Teraz byłby ostatni moment na wykonanie ich samemu. Jak uda mi się znaleźć trochę relingu w 1:700 to wykonam jak nie to jeszcze nie wiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 18 Października 2013 Powiem tak zmywacz Wamodu szpachlówkę traktuje tak samo jak farbę szczególnie szpachlę akrylową.Po prostu po myciu kadłuba zabiegi szpachlowania musiałem powtórzyć troszkę pracy sobie dołożyłem. A w trakcie suszenia powychodziły takie rysy ja ta na burcie czyli jakby popękania w skutek naprężeń od powklejanych rozpórek w środku. Pozdrawiam Kumam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Rozwaz moze lancuszek zamiast fotrawki. Powinien sie ladniej i bardziej naturalnie ulozyc. A i w tej skali latwo zdobyc odpowiedni, nieprzewymiarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Co do łańcuszka to nie wiem czy znajdę odpowiednio cienki. Właśnie skończyłem otwierać okna w nadbudówce głównej Nie znalazłem odpowiedniego materiału fototrawionego więc wykonałem to sam z plastikowego profilu 0,3mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Fajnie, że ktoś przeciera szlaki przed moim ;) Mam nadzieję, że będziesz prowadził tak dokładnie obfotografowaną relację do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Postaram się robić fotki jak tylko coś uda się wykonać Na dzisiaj już koniec . Dokończyłem okna w nadbudówce i zaszpachlowałem górne połączenia. Jutro postaram się dokończyć nadbudówkę i zabrać się za kominy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 No no, Panie Sebastianie - "Wicherek" coraz ładniejszy, szykuje się kolejna fajna łódka i chcę ją na żywo zobaczyć A skoro mowa o klimatach marynistycznych, to po skończeniu Spitfire'a będę Cię gonił z "Repulsem", juz zagruntowałem pokład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 19 Października 2013 Autor Share Napisano 19 Października 2013 Poczekaj poczekaj Panie Tomaszu Już niedługo dojdą dodatki do Grafa to wtedy zaczniemy A tak poważnie to coraz większą ochotę mam na Yamato , aż boję się że pęknę i będę musiał domowy budżet wyczyścić Już za miesiąc będzie Osowa. Pozdrawiam PS. Jak zobaczyć na żywo to dopiero jak zakończę bo teraz to nie ma na co patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 19 Października 2013 Autor Share Napisano 19 Października 2013 Po Lublinie postanowiłem trochę pobawić się w szkutnika Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 19 Października 2013 Autor Share Napisano 19 Października 2013 Ciąg dalszy. Dzisiaj mając chwilę czasu dobudowałem piętro nadbudówki przedniej. I właśnie dzisiaj dostrzegłem to co jakoś nie dawało mi spokoju od początku budowy. To jakiś numer elementu nie zgadzał się z tym na wyprasce to miał inny kształt niż w instrukcji. Dzisiaj dostrzegłem że zamiast wypraski B dedykowanej Wichrowi wz.39 dostałem w promocji wypraskę C dedykowaną Burzy wz.44 Widać wyraźnie czterolufowe pom-pomy i działko 102 mm , bomby głębinowe ...... Przez to brakuje mi podstawowych elementów do Wichra wz.39 takich jak lornety obserwacyjne , podwójne działka AA, miny, i wiele innych drobnych elementów. Albo napiszę do firmy Mirage albo kupię drugiego Wichra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 20 Października 2013 Autor Share Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Za pomocą formularza on-line złożyłem reklamacje na stronie Mirage. Będę czekał na odzew . Mam nadzieję że odpiszą . Edytowane 20 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 20 Października 2013 Autor Share Napisano 20 Października 2013 Coś tam porobiłem przy fototrawakach i połatałem jamy skurczowe. Pomału Wicher zaczyna nabierać kształtów Przy przyklejaniu elementów fototrawionych korzystam z gęstego Bonda. Blaszki wcześniej zostały pomalowane podkładem Mr.Metalprimer. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 22 Października 2013 Autor Share Napisano 22 Października 2013 Nie otrzymałem odpowiedzi z działu reklamacji Mirage więc postanowiłem zakupić drugi model Wichra wz39. Mam tylko nadzieję że ten będzie OK. Mając trochę czasu zacząłem zabudowywać śródokręcie Wichra kominami. Kominy przetarłem do zera naniosłem wgłębny podział za pomocą czeskiej żyletki oraz dorobiłem kołnierz z plastikowego profilu. "Czapa" została nawiercona wiertłem 4,5mm oraz dokleiłem fototrawioną kratkę. Wszystkie powierzchnie obrabiane zalałem rzadkim klejem do plastiku Tamiya Extra Thin o zapachu cytrusowym :-) Bardzo ładnie rozpuszcza wszelkie paproszki plastikowe. Podobnie postąpiłem z nawietrznikami które musiałem po szpachlować i nawiercić.Instrukcja sugeruje ODWROTNY montaż na to trzeba zwrócić uwagę. Ostatni komin otrzyma czape dopiero gdy dotrze do mnie nowy zestaw. Ten z zestawu Mirage jest niepoprawny gdyż firma sugeruje że pierwsza czapa była wyższa od pozostałych. A w planach jest wyraźnie pokazane że wszystkie są jednakowe. Z pozostałych fototrawek to dorobiłem trapy oraz uzupełniłem rufę o dodatkowe elementy. Na koniec już chyba z braku dodatkowych emocji :-) ponawiercałem lufy artylerii głównej. Szukałem metalowych zamienników ale chyba nikt takowych nie produkuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 Ładnie Ci to wychodzi Na bębnach będzie coś nawinięte? Bo jeśli tak, to chyba łatwiej najpierw nawinąć na patyk i wkleić w bębny już całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Października 2013 Autor Share Napisano 23 Października 2013 Nie na bębny już nie będę nic nawijał. Ogólnie jeżeli chodzi o spasowanie modelu z pudła to troche pozostawia do życzenia. I tak na prawdę to nie jest aż tak ładnie jak bym chciał. Ale i tak dzięki za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 Ogólnie jeżeli chodzi o spasowanie modelu z pudła to troche pozostawia do życzenia. I tak na prawdę to nie jest aż tak ładnie jak bym chciał. Nie narzekaj. Jak kiedyś weźmiesz się za Groma czy Błyskotkę to dopiero będziesz klął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Instrukcja sugeruje ODWROTNY montaż na to trzeba zwrócić uwagę. A nie jest czasem tak, że ono mogły być obracane względem kierunku, z którego dmuchało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 24 Października 2013 Autor Share Napisano 24 Października 2013 Możliwe, według planów powinny byc skierowane do przodu. Koniec końców okręt z regóły płynął do przodu z kąd dmuchało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Instrukcja sugeruje ODWROTNY montaż na to trzeba zwrócić uwagę. A nie jest czasem tak, że ono mogły być obracane względem kierunku, z którego dmuchało? Nie były obracane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Hmm, no tak Zasugerowałem się rozwiązaniami z początku wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 24 Października 2013 Autor Share Napisano 24 Października 2013 No nie!!! Dzisiaj otrzymałem paczkę z nowy modelem "ORP Wicher wz.39" i znów to samo. Po prostu ręce opadają. Czy może ktoś z Was koledzy modelarze posiada na zbyciu lub na wymianę model Wichra w który będzie dolewka z ramką B?? Jeżeli nie to może ktoś posiada plany WKM kal.13,2mm oraz działka przeciwlotniczego Vickers wz28 kal.40mm?? Pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 http://odkrywca.pl/najciezsze-karabiny-maszynowe-w-wojsku-polskim,237046.html http://odkrywca.pl/smok-kaszubski,350934.html Jak na skalę 400 to powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Witam Polecam plany modelarskie nr. 143, jeśli nie masz to mogę podesłać skan rysunków dzialek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi