Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam dostosuje się i zmyje te "obicia" przy użyciu (bo mam pod ręką) zmywacza do paznokci (bodajże bez acetonu) - wybróbowałem na jednej częsci i farba schodzi bardzo ładnie , plastik nietknięty.

Kolor jasnych obić to właśnie, chyba troche za bardzo rozjaśniony kolor bazowy , a same ciemniejsze to german camouflage black brown , pędzelek to 00

pozdrawiam

Napisano

Obicia postaraj się robić bardzo delikatne. Więcej na krawędziach niż powierzchniach płaskich. Zajrzyj do warsztatu Grzesia z BT-7, jemu wyszły dość dobrze.

Napisano

Witam

od wczoraj się troche zmieniło - zmyłem farbe i powalczyłem z obiciami (mniej i mniejsze).

Jeśli będzie okej , przyjdzie chyba wash no i kalki

No to zapraszam do oglądania:

Przód(reflektory są pomalowane na biało - chyba to zła farba , ale dałem im też lakier błyszczący dla "realizmu")

DSC_0160_zps525ce3a6.jpg

DSC_0162_zpsdaa192c8.jpg

Boki:

DSC_0165_zps780a4ab2.jpg

DSC_0164_zpsc7bc888c.jpg

Pozdrawiam

Dżejrosz

Napisano

Więc te mniejsze sa dużo lepsze niż poprzednio. Jednak te duże krechy zdecydowanie nie.

Co do reflektorów to ja robię tak: rozwieram, maluję na srebrno i wypełniam Vallejo Still Water.

Napisano

Witam mam pewne pytanie: Czym utrwalic suche pastele?? Moze to byc alkohol izopropylowy?? Stuart będzie intesywnie kurzony ze względu na to ze robie go w malowaniu z Afryki.

Napisano

alkohol ci wyparuje, ja bym prysnął lakierem bezbarwnym matowym na małym ciśnieniu

Napisano

Ja też planuję malowanie Afrika Corps, więc będę podglądał. Pigmenty ( a więc może i suche pastele )można utrwalić np. preparatem Miga Pigment Fixer. Ale niech się wypowiedzą lepsi ja dopiero raczkuje w tym temacie Co do obić i rdzy to spróbuj gąbką namoczoną w odpowiednim kolorze farby (ale to patent raczej na rantach i załamaniach konstrukcji, nie próbowałem na płaskich dużych powierzchniach).

Napisano

Witam

prezentuje taki mały progresik ,czyli:

pomalowałem wózki (został jeszcze jeden)

nałożyłem kalki

nałożyłem niezdarnego wash'a

I tu pojawił się pewnie problem ,czyli

Nałożyłem w kolejności chronologicznej --->lakier błyszczący--->kalki---->microscale sol---->lakier matt-->wash ,jednak jest ALE :

Mianowicie robiąc wash'a ,nie wiem czy to z niecierpliwości,ale pod wpływem terpentyny lakier matowy zaczął złazić na szczęście tylko miejscowo.

I tu jest pytanie co zrobiłem źle? Kto zawinił czas/terpentyna??

I hop mała galeria:

DSC_0173_zps4e134646.jpg

DSC_0172_zps746ce1fb.jpg

DSC_0171_zps277e5350.jpg

DSC_0174_zps05e05ae2.jpg

Pozdrawiam

Dżejrosz

Napisano

A po co lakier mat pod łosza? Kładziesz łosza na powierzchnię Glos przygotowaną pod kalki czyli np.: sidolux, a mat na koniec, po łoszu.

Napisano

popatrz trochę na warsztaty kolegów, wash nie polega na opackaniu całego modelu farbą olejną, chodzi o to, aby został w zagłębieniach tworząc światłocień.

Napisano

Dokładnie - teraz wygląda, jak po ataku gigantycznych ślimaków z Everglades.

Kalki kładziesz na lakier błyszczący, na to lakier błyszczący, wash i lakier matowy.

Możesz to zrobic na macie, ale trudno ściera się nadmiar washa z matowej powierzchni i nie zachowuje się on na takiej powierzchni tak, jak powinien, tzn. gorzej się rozlewa

Napisano

Mam pewne wątpliwosci co do tych lakierow . Czy 3 warstwy lakieru to nie za duzo?? Nie zaleje powierzchni modelu??Jeszcze nie posiadam areo ale juz sie przymierzam.

Napisano

Ja kładę sidolux pędzlem i jest lepiej niż z aero. Aerograf robił mi kropelki. Nie wydaje mi się żeby warstwa była za gruba.

Napisano

Witam

Ot taki mały postęp polakierowana wieża (stąd świeci się jak psu jajca),zakalkowana i złoszowane wnętrze:

DSC_0194_zpsae6a52f8.jpg

DSC_0195_zpse67b0950.jpg

DSC_0197_zpsc078fc14.jpg

DSC_0196_zps40431968.jpg

DSC_0198_zps7eb27f8e.jpg

W międzyczasie dokonuje renowacji lotniczej : (W oczy rzuca się nadmierna ilość szpachli postaram się to skorygować . )

DSC_0192_zpsb1cdee09.jpg

DSC_0191_zpsbb2d3955.jpg

DSC_0190_zpsdb8c0d87.jpg

Pozdrawiam

Dżejrosz

• 2 weeks later...
Napisano

Witam

Działam dalej ,lecz to ponad moje siły .

A więc do rzeczy, potestowałem suche pastele , lecz z uwagi na to ,że terpentyna ,którą utrwalałem gryzie się z lakierem matowym . Zostawie już tak,aby pamiętać ,czego nie robić

DSC_0199_zpsa76d2079.jpg

DSC_0200_zps30143984.jpg

Działam też z gąsienicami:

jedna strona gumowa z uwagi na to ,iż według mnie mam za małą liczbę ogniwek

druga strona plastikowa

DSC_0201_zps06b4991c.jpg

Tutaj już przymiarka z gotowymi elementami:

DSC_0202_zps26684de5.jpg

DSC_0203_zps6a06a212.jpg

Mam też zamiar obładować wszelkimi manelami stuarta,kto wie może coś sam skonstruuje(jako ,że jestem początkującym to można spróbować ):

DSC_0204_zps901ca6e8.jpg

DSC_0205_zpsf8a619dc.jpg

Narzędzia,tylko część, w 45% ukończona:

DSC_0206_zps501a659a.jpg

Krytyka i opinie mile widziane.

Pozdrawiam

Dżejrosz

Napisano

Po położeniu pasteli psiknij wszystko delikatnie fiksatywą w spraju lub z aero, niskie ciśnienie, spora odległość, delikatnie żeby pudru nie zdmuchnąć, tylko przyłapać na powierzchni; jak przeschnie możesz powtórzyć. U mnie to działa, a tez jestem lajkonikiem jak to mówią.

Napisano

Witam

M3A1 blisko końca,tylko zostały jakieś prace kosmetyczne ,sklejenie wszystkiego w spójną całość no i MOŻE podstawka.

(Kolejne warsztaty postaram się udoskonalać)Wszelki porady mile widziane.

A więc do rzeczy:

rzut ogólny

DSC_0213_zps1b32cef2.jpg

DSC_0209_zps30bce8f9.jpg

gąsienice;gumowa i ogniwkowa

DSC_0211_zps89c23b82.jpg

DSC_0214_zpsc8a6a480.jpg

jeszcze raz wnętrze(wymaga lekkiego podrasowania jeszcze)

DSC_0215_zps4d43c2d4.jpg

DSC_0216_zpsb93c9d2b.jpg

A teraz moje pytanie:

DSC_0210_zps65f62322.jpg

Czy taki położenie tzn. luzem może być czy wymaga olinowania np. z blaszki??

Pozdrawiam

Napisano

raczej by pasowało to poprzywiązywać tak by pospadało i zmień ułożenie tych karnista są zbyt nonszalancko żucone