Dżejrosz Napisano 16 Listopada 2013 Autor Share Napisano 16 Listopada 2013 Witam dostosuje się i zmyje te "obicia" przy użyciu (bo mam pod ręką) zmywacza do paznokci (bodajże bez acetonu) - wybróbowałem na jednej częsci i farba schodzi bardzo ładnie , plastik nietknięty. Kolor jasnych obić to właśnie, chyba troche za bardzo rozjaśniony kolor bazowy , a same ciemniejsze to german camouflage black brown , pędzelek to 00 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Obicia postaraj się robić bardzo delikatne. Więcej na krawędziach niż powierzchniach płaskich. Zajrzyj do warsztatu Grzesia z BT-7, jemu wyszły dość dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 17 Listopada 2013 Autor Share Napisano 17 Listopada 2013 Witam od wczoraj się troche zmieniło - zmyłem farbe i powalczyłem z obiciami (mniej i mniejsze). Jeśli będzie okej , przyjdzie chyba wash no i kalki No to zapraszam do oglądania: Przód(reflektory są pomalowane na biało - chyba to zła farba , ale dałem im też lakier błyszczący dla "realizmu") Boki: Pozdrawiam Dżejrosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Więc te mniejsze sa dużo lepsze niż poprzednio. Jednak te duże krechy zdecydowanie nie. Co do reflektorów to ja robię tak: rozwieram, maluję na srebrno i wypełniam Vallejo Still Water. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 20 Listopada 2013 Autor Share Napisano 20 Listopada 2013 Witam mam pewne pytanie: Czym utrwalic suche pastele?? Moze to byc alkohol izopropylowy?? Stuart będzie intesywnie kurzony ze względu na to ze robie go w malowaniu z Afryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Listopada 2013 Share Napisano 20 Listopada 2013 alkohol ci wyparuje, ja bym prysnął lakierem bezbarwnym matowym na małym ciśnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 20 Listopada 2013 Autor Share Napisano 20 Listopada 2013 Nie posiadam jeszcze areo :/ Ale swięta idą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 21 Listopada 2013 Share Napisano 21 Listopada 2013 Ja też planuję malowanie Afrika Corps, więc będę podglądał. Pigmenty ( a więc może i suche pastele )można utrwalić np. preparatem Miga Pigment Fixer. Ale niech się wypowiedzą lepsi ja dopiero raczkuje w tym temacie Co do obić i rdzy to spróbuj gąbką namoczoną w odpowiednim kolorze farby (ale to patent raczej na rantach i załamaniach konstrukcji, nie próbowałem na płaskich dużych powierzchniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 25 Listopada 2013 Autor Share Napisano 25 Listopada 2013 Witam prezentuje taki mały progresik ,czyli: pomalowałem wózki (został jeszcze jeden) nałożyłem kalki nałożyłem niezdarnego wash'a I tu pojawił się pewnie problem ,czyli Nałożyłem w kolejności chronologicznej --->lakier błyszczący--->kalki---->microscale sol---->lakier matt-->wash ,jednak jest ALE : Mianowicie robiąc wash'a ,nie wiem czy to z niecierpliwości,ale pod wpływem terpentyny lakier matowy zaczął złazić na szczęście tylko miejscowo. I tu jest pytanie co zrobiłem źle? Kto zawinił czas/terpentyna?? I hop mała galeria: Pozdrawiam Dżejrosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 A po co lakier mat pod łosza? Kładziesz łosza na powierzchnię Glos przygotowaną pod kalki czyli np.: sidolux, a mat na koniec, po łoszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 25 Listopada 2013 Autor Share Napisano 25 Listopada 2013 Oookej będe pamiętał PS: Ale łosza kłade już na kalki czy jeszcze przed??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 Wyschnięte kalki zabezpieczasz ponownie lakierem gloss i dopiero potem łosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 popatrz trochę na warsztaty kolegów, wash nie polega na opackaniu całego modelu farbą olejną, chodzi o to, aby został w zagłębieniach tworząc światłocień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Dokładnie - teraz wygląda, jak po ataku gigantycznych ślimaków z Everglades. Kalki kładziesz na lakier błyszczący, na to lakier błyszczący, wash i lakier matowy. Możesz to zrobic na macie, ale trudno ściera się nadmiar washa z matowej powierzchni i nie zachowuje się on na takiej powierzchni tak, jak powinien, tzn. gorzej się rozlewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 Mam pewne wątpliwosci co do tych lakierow . Czy 3 warstwy lakieru to nie za duzo?? Nie zaleje powierzchni modelu??Jeszcze nie posiadam areo ale juz sie przymierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Ja kładę sidolux pędzlem i jest lepiej niż z aero. Aerograf robił mi kropelki. Nie wydaje mi się żeby warstwa była za gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Ilu modelarzy tyle technik , ja na ten przykład daję sido z aerka i nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 Witam Ot taki mały postęp polakierowana wieża (stąd świeci się jak psu jajca),zakalkowana i złoszowane wnętrze: W międzyczasie dokonuje renowacji lotniczej : (W oczy rzuca się nadmierna ilość szpachli postaram się to skorygować . ) Pozdrawiam Dżejrosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 Witam Działam dalej ,lecz to ponad moje siły . A więc do rzeczy, potestowałem suche pastele , lecz z uwagi na to ,że terpentyna ,którą utrwalałem gryzie się z lakierem matowym . Zostawie już tak,aby pamiętać ,czego nie robić Działam też z gąsienicami: jedna strona gumowa z uwagi na to ,iż według mnie mam za małą liczbę ogniwek druga strona plastikowa Tutaj już przymiarka z gotowymi elementami: Mam też zamiar obładować wszelkimi manelami stuarta,kto wie może coś sam skonstruuje(jako ,że jestem początkującym to można spróbować ): Narzędzia,tylko część, w 45% ukończona: Krytyka i opinie mile widziane. Pozdrawiam Dżejrosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 A pasteli nie mozesz utrwalić po prostu fiksatywą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 Pewnie mogę ,tyle że nie za bardzo wiem co i jak ,z czy to sie je . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 Po położeniu pasteli psiknij wszystko delikatnie fiksatywą w spraju lub z aero, niskie ciśnienie, spora odległość, delikatnie żeby pudru nie zdmuchnąć, tylko przyłapać na powierzchni; jak przeschnie możesz powtórzyć. U mnie to działa, a tez jestem lajkonikiem jak to mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Witam M3A1 blisko końca,tylko zostały jakieś prace kosmetyczne ,sklejenie wszystkiego w spójną całość no i MOŻE podstawka. (Kolejne warsztaty postaram się udoskonalać)Wszelki porady mile widziane. A więc do rzeczy: rzut ogólny gąsienice;gumowa i ogniwkowa jeszcze raz wnętrze(wymaga lekkiego podrasowania jeszcze) A teraz moje pytanie: Czy taki położenie tzn. luzem może być czy wymaga olinowania np. z blaszki?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 raczej by pasowało to poprzywiązywać tak by pospadało i zmień ułożenie tych karnista są zbyt nonszalancko żucone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Model ukończony ,dziękuje wszystkim za pomoc i rady Galeria---> viewtopic.php?f=68&t=41281 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi