sotter Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 W takim sztormie to żadna łajba by nie cumowała przy burcie tak dużego okrętu. A i dżonki miały by problem na tak wzburzonym morzu. To złudzenie jak żel stanie się transparentny fale "znikną" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Wiadomo, że żel nie jest wyschnięty, ale i tak fale potężne...I szczerze mówiąc trochę dziwnie ukształtowane.Ale z werdyktem wstrzymajmy się do wyschnięcia fal. Czyli tydzień albo dwa ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 ja pisałem o wielkości fal nie ich kolorze. Ale poczekajmy do pełnego wyschnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 ja pisałem o wielkości fal nie ich kolorze. Ale poczekajmy do pełnego wyschnięcia no mam nazieję, że still water, który zaaplikuje jak wyschnie zmniejszy wysokość fal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Nie zmniejszy. Ale przezroczyste będą mniej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Ładny lodołamacz.Taki przyczajony tygrys ukruty smok państwa środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 10 Grudnia 2013 Share Napisano 10 Grudnia 2013 Czepiacie się tych fal, a one są zaje...te. Po prostu "żółtki" wyrzucili ryż do wody by amerykanie się nie nażarli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 No więc tak jak myślałem, wysokość fal nie jest problemem. Problemem jest za to nienaturalny ich kształt powinny być łagodne "pagórki" a nie takie wyostrzone. Nie będę jednak rwał włosów z głowy. Oglądając na zywca nie razi. Zresztą oceńcie sami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Nie jest źle. Dioramka i tak wygląda bardzo dobrze. Brak jej może trochę wytrawności. Pooglądaj prace Kostasa. Tez zrobił zamek ! ,-)) Kostas to mistrz wytrawności i ekspresji. Czyli rzeczy, które na ogół trudno pogodzić. Można się od niego bardzo dużo nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 11 Grudnia 2013 Dobrze idzie Jak na pierwszy raz to i tak chylę czoła - wygląda bardzo fajnie Ja nadal nie mam odwagi siąść do czegoś więcej niż sam model A Kostasem nie ma sobie co głowy zawracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 Nie jest źle. Dioramka i tak wygląda bardzo dobrze. Brak jej może trochę wytrawności. Pooglądaj prace Kostasa. Tez zrobił zamek ! ,-)) Kostas to mistrz wytrawności i ekspresji. Czyli rzeczy, które na ogół trudno pogodzić. Można się od niego bardzo dużo nauczyć. Eeee.... Kostasa oglądam, ale to inna liga, wiesz on to robi zawodowo. Jego zameczek w dioramce z Fuso jest w 350, co nie zmienia faktu, że gość jest mistrzem. Moja dioramka to miał być taki lajtowy temacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Moja dioramka to miał być taki lajtowy temacik.I świetnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 A ja mam takie pytanko: czy to białe w tle na ostatnim zdjęciu to jest może rezerwuar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 A ja mam takie pytanko: czy to białe w tle na ostatnim zdjęciu to jest może rezerwuar? Hehe, model klopa w skali 1:9 Stwierdziłem ze takie porcelanowe podstawki pod jajca to dobry zbiorniczek do rozcieńczania farb przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Nie jest źle. Dioramka i tak wygląda bardzo dobrze. Brak jej może trochę wytrawności. Pooglądaj prace Kostasa. Tez zrobił zamek ! ,-)) Kostas to mistrz wytrawności i ekspresji. Czyli rzeczy, które na ogół trudno pogodzić. Można się od niego bardzo dużo nauczyć. Eeee.... Kostasa oglądam, ale to inna liga, wiesz on to robi zawodowo. Jego zameczek w dioramce z Fuso jest w 350, co nie zmienia faktu, że gość jest mistrzem. Moja dioramka to miał być taki lajtowy temacik. Nie bądź taki skromny. Masz potencjał. Po prostu w takich pracach bardzo ważne jest dobre zaprojektowanie makiety. Należy unikać rzeczy, które wychodzą nam marnie(skały) robić rzeczy, które wychodzą dobrze (lasy i okręty). Popracować nad woda. Bo jej sie nie da uniknąć i iść do przodu ,-)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Hehehe, potencjał może i mam Problem jest tylko taki, że fajnie jest próbować czegoś nowego, więc szansa że jeszcze popełnię dioramkę ze skałami, lasami i zameczkiem jest minimalna. Chociaż.... w magazynku czeka japoński zameczek w 350. Woda to nierozwiązywalny problem w miarę realistycznego ukazania w modelu czegoś co nigdy nie jest statyczne. A nałożenie tego faktu i konieczności jakiegoś zachowania skali powoduje, że zadawalający efekt jest baaardzo trudny do osiągnięcia. Właśnie Kostas robi to najlepiej, choć też nie zawsze. Inna sprawa, że nie mam serca żeby babrać się z żywicą za każdym razem, a właśnie w taki sposób on robi spokojne morze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 12 Grudnia 2013 Właśnie Kostas robi to najlepiej, choć też nie zawsze. Inna sprawa, że nie mam serca żeby babrać się z żywicą za każdym razem, a właśnie w taki sposób on robi spokojne morze.Żywica, powiadasz.... A wiesz, jaka? - nie chodzi mi o markę lecz typ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Właśnie Kostas robi to najlepiej, choć też nie zawsze. Inna sprawa, że nie mam serca żeby babrać się z żywicą za każdym razem, a właśnie w taki sposób on robi spokojne morze.Żywica, powiadasz.... A wiesz, jaka? - nie chodzi mi o markę lecz typ... Tego nie wiem ale pewnie jakaś ekpoksydowa, pewnie transparentna z krótkim czasem "zastygania". Zdaje się, że po wylaniu cienkiej warstwy kiedy zachowuje jeszcze jakąś plastyczność suszarką tworzy niewielkie, naturalne "fale". Ale to wymagałoby wielu prób z żywicą, żeby wyczuć co i jak. Jakoś nie mam serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 12 Grudnia 2013 Właśnie Kostas robi to najlepiej, choć też nie zawsze. Inna sprawa, że nie mam serca żeby babrać się z żywicą za każdym razem, a właśnie w taki sposób on robi spokojne morze.Żywica, powiadasz.... A wiesz, jaka? - nie chodzi mi o markę lecz typ... Tego nie wiem ale pewnie jakaś ekpoksydowa, pewnie transparentna z krótkim czasem "zastygania". Zdaje się, że po wylaniu cienkiej warstwy kiedy zachowuje jeszcze jakąś plastyczność suszarką tworzy niewielkie, naturalne "fale". Ale to wymagałoby wielu prób z żywicą, żeby wyczuć co i jak. Jakoś nie mam serca. Może ja je znajdę.... Dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Może ja je znajdę.... Dzięki za sugestie Byloby fajnie poznac sekret robienia wody. Ja wody unikam jak ognia z powodu braku jakichkolwiek umiejetnosci czy wiedzy jak ja zrobic... Dioramka jest bardzo ok. Wg mnie woda poprzez jej duza ilosc szczegolow i dynamike odciaga nieco uwage od bardzo dobrze wykonanych detali jednostek na niej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Swoją drogą, pierwsze wody za płoty Czym nakładałeś specyfik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Może ja je znajdę.... Dzięki za sugestie Proponuje żywicę translux. Swoją drogą, pierwsze wody za płoty Czym nakładałeś specyfik? Pędzlem. Nie jest to jednak właściwe rozwiązane jeśli chcemy osiągnąć łagodne fale, ponieważ tworzą się takie "ostre" grzbiety jakby wiała 6. Still water nieco to łagodzi. Ja wody unikam jak ognia z powodu braku jakichkolwiek umiejetnosci czy wiedzy jak ja zrobic... Dioramka jest bardzo ok. Wg mnie woda poprzez jej duza ilosc szczegolow i dynamike odciaga nieco uwage od bardzo dobrze wykonanych detali jednostek na niej... Myślę, że spokojnie dasz radę. Niestety te jednostki są zdetalowane średnio bardzo ale z założenia nie chciałem się w tym zagrzebać. Zresztą te predrednoty szczególnie bogato nie były wyposażone, a ja w 700 dopiero raczkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 W sprawie tych ostrych fal to możesz spróbować "pomalować' wodę zwykłym wikolem.Po wyschnięciu powstanie transparentna powłoka,może po nałożeniu kilku warstw się wygładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Znalazłem dziś coś ciekawego w klimacie wodnym... http://www.modelshipgallery.com/gallery/dio/ijn/Akitsushima-350-lj/index.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Żywica epoksydowa rodzaju translux lana warstwami łatwizna Zapraszam do galerii mojej małej dioramki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi