Skocz do zawartości

Iveco Magirus DLK 23-12 (Italeri 1:24)

Marak

Rekomendowane odpowiedzi

Aż dziwne, u mnie było ok. A nie pozajączkowały Ci się strony? Coś mi się zdaje, że chyba tak. Zobacz jak u Ciebie odstaje dół błotnika w porównaniu ze zdjęciem oryginału. Odcięcie i poprawienie tego to będzie pestka dla Ciebie.

Pozdrawiam, Marcin.

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Aż dziwne, u mnie było ok. A nie pozajączkowały Ci się strony? Coś mi się zdaje, że chyba tak....

Zamienić się nie da, bo wtedy szersza strona błotnika byłaby na dole. Prawy błotnik prawie pasował. Z lewej otwór w ramie jest wyraźnie w niewłaściwym miejscu. Na szczęście pomogli mi strażacy z Kędzierzyna. Jak przyjrzałem się zdjęciom oryginału to oni ramę obłożyli blachami, aby błoto spod kół nie leciało na pakę. Dorobiłem więc takie osłony i do nich przykleiłem błotniki.

Na zdjęciach zamocowana kabina, zderzak i błotniki.

n_Iveco_14-02-11_01_zps991d7aa4.jpg

n_Iveco_14-02-11_02_zpsfb3c3544.jpg

Italeri strasznie po macoszemu potraktowało w zestawie światła. Większość jest ze zwykłego plastiku i każą tylko pomalować nieprzeźroczystą farbą. Nawet tylną dużą lampą zespoloną tak zrobili. Odciąłem więc czerwony plastik (to co leży pod lampą) i dorobiłem lampę z przeźroczytego plastiku. Kilka godzin, ale wygląda (chyba) o wiele lepiej.

n_Iveco_14-02-11_03_zps27242216.jpg

O niebo lepiej. CHociaż na froncie, przy takim gabarycie lampy to mogłeś spróbowac lustro zrobić ze sreberka po czekoladzie, czy cuś...

Masz rację. Tym bardziej, że mam folię lustrzaną. Zobaczę czy da się oderwać szkła reflektorów.

• Super Moderator
O niebo lepiej. CHociaż na froncie, przy takim gabarycie lampy to mogłeś spróbowac lustro zrobić ze sreberka po czekoladzie, czy cuś...

Witam.

Ja zawsze malowałem srebrnym lub kolorem chromu z MM i też wyglądało dobrze.

Kiedyś, kiedyś...dobre 15 lat temu tez używałem chromu (Humbrol) ale jakos nigdy nie byłem do końca usatysfakcjonowany. Pełna satysfakcja przyszła po folii od czekolady...dziś jest jeszcze wiecej możliwości to można kombinować.

Generalnie przy niewielkich światełkach nie ma to takiego znaczenia ale w trucku zwykle swiatła sa spore i często mają duży wpyłw na wygląd całosci.

Ciąg dalszy...

Podobne zdjęcie już było, ale tym razem wszystko sklejone.

Dorobiłem drabinkę hakową i skrzynkę elektryczną na pałąku drabiny.

n_Iveco_14-02-19_01_zps2a30425a.jpg

n_Iveco_14-02-19_02_zpsc2f4dec0.jpg

Dorobiłem też trochę wyposażenia szafek:

n_Iveco_14-02-19_03_zpsa1881fbe.jpg

n_Iveco_14-02-19_04_zpsf76dc863.jpg

C.d.

Teraz dużo czasu zajęło mi dorobienie od podstaw dodatkowych elementów jak: nawijak wężowy, armatka wodna, jakaś przedłużka, i ramka - jej przeznaczenie jest dla mnie zagadką.

o_Iveco_14-02-24_01_zps7a155396.jpg

Wszystko robione ręcznie z czego sie tylko dało (wykałaczka, rurka pd długopisu, kawałki ramek itp.). Do takich robót przydałaby się tokarka, ale niestety nie mam.

o_Iveco_14-02-24_02_zps2ce0d218.jpg

A tu już pomalowane i zamontowane

o_Iveco_14-02-24_03_zps87996737.jpg

Tył praktycznie gotowy.

o_Iveco_14-02-24_04_zps8c55a260.jpg

Z przodu doszło parę drobiazgów (przeciwmgielne, niebieskie, reflektor, tablica rejestracyjna i trąbka na dachu). Jutro dokleję wycieraczki, lusterka i przód też będziie gotowy.

o_Iveco_14-02-24_05_zpsafdc32f7.jpg

Pozostanie do zrobienia drabina i kosz.

Jestem pełen podziwu.

Także pracuję nad Mercedesem pożarniczym.

Pracuję nad wyposażeniem szafek i .. zastanawiam się z czego zrobić końcówki węży.

Widzę że Tobie wyszło to idealnie!!

Jaką technikę zastosowałeś przy ich wykonaniu.

Dziękuję za dokładny opis.

Wszystkim wspierającym - dziękuję. Na końcu tego wpisu bedę miał drobna propozycję. Może kogoś zainteresuje.

Do Marcin M. Masz rację z washem. Tylko jak jeszcze kleiłem latające, to na srebrnym wash mi kiepsko wychodził. Ale zmobilizowałeś mnie. Niedługo Bytom, wiec spróbuję zasięgnąć "języka", bo blacha ryflowana też jest taka "płaska" i wash by sie przydał.

Do Arek5513. Z końcówkami węży rzeczywiście trochę zabawy. Ja wykorzystałem w tym modelu zapasy z poprzedniego które wytoczył mi kolego Order81 ogłaszający sie w dziale "Giełda" na tym forum. Końcówek jest trzy rodzaje. Najpopularniejsze te najmniejsze. Toczył według poniższego rysunku.

przy14201050czew119017C0a2a_zps81ed770d.jpg

Założenie było, że wąż naciągam na końcówkę przyłącza. W rzeczywistości okazało się to niewykonalne więc następne końcówki bedę robił tak by wąż wchodził do środka.

przy14201050czew119017C0a2b_zps01a3ddf3.jpg

lub bez tego wybrania, na płask i wtedy wąż przykleję na styk. Wcześniej końcówki robiłem tnąc pierścionki z trzech rodzai rurek z ABS-u. Też dobrze wyglądały, a nawet lepiej się potem kleiły niż toczone.

przy14201050czew119017C0a2c_zps26ee7e6d.jpg

Do tych końcówek doklejałem potem wycięte z płyty ABS o grubości 0,25 i 0,5 mm prostokąciki imitujące żebra na klucz do odkręcenia węża. (4 na obwodzie) i łączniki do węży (2 na obwodzie). Potem juz tylko tryskałem całość metalikiem i następnie czarną malowałem imitację uszczelek. Całość wygląda tak:

o_Iveco_14-02-26_22_zps8e38c163.jpg

Wracając do modelu. Dokleiłem wycieraczki i lusterka.

o_Iveco_14-02-26_21_zpsf911024a.jpg

Naklejając folię lustrzaną uświadomiłem sobie, że mój zapas tej folii (40 x 40 cm) starczy mi na jakieś 165 lat, a folia nawet zabezpieczona wysycha, więc z chęcią mogę się z kimś podzielić, jeśli ktoś nie ma. Jeśli ktoś reflektuje proszę o adres na "PW".

Marak bardzo dziękuję za odpowiedź.

BARDZO jest PRZYDATNA. Na taką koncepcję nie wpadłem.

Kombinowałem z podkładkami od śrubek ale to nie to co półłączniki z rurek lub toczone.

• 2 weeks later...

Znów tempo niezbyt dobre, ale co rusz trafiam na przeszkody. Trochę podłubałem przy drabinie, ale byłem uprzejmy rozlać metalizer i nie mam czym malować, więc na tapetę poszedł kosz.

Nie bardzo mi się podobał, bo w oryginale jest lekka konstrukcja kryta siatką, a tu imitacja z pełnego plastiku. Trochę to ciężko wygląda.

p_Iveco_14-03-07_01_zpsfb72ea6d.jpg

Postanowiłem wymienić plastik na siatkę. Z duszą na ramieniu czy mi się wszystko nie rozleci zacząłem wycinanie. Wszystko robiłem ręcznie z dwóch powodów. Chciałem zachować wycięte kawałki jako szablony do siatek. A po drugie: "dremelem" łatwo się wycina, ale też szybko można stopić plastik.

p_Iveco_14-03-07_02_zps7cfb1719.jpg

No i gotowe. Udało się.

p_Iveco_14-03-07_03_zps383d8884.jpg

Radość trwała krótko. W zestawie założono, że drabina będzie w stanie złożonym usytuowana poziomo i do tej pozycji wykonano elementy mocowania kosza.

p_Iveco_14-03-07_04_zps4bd40868.jpg

A ja zrobiłem drabinę wysuniętą w położeniu pionowym. Trzeba będzie wykombinować jakieś mocowanie kosza.

p_Iveco_14-03-07_05_zpsc3e8c7bc.jpg

Świetna robota z tą siatką.

Trzeba będzie wykombinować jakieś mocowanie kosza.

Nie musisz, wykorzystaj zestawowe. Przy postawionej drabinie działa bardzo dobrze! Zerknij w galerię drabiny u mnie w portfolio.

Do Marcin M.

W Twoim portfolio w pionowym położeniu na zdjęciu kosz jest obcięty.

Na You Tubie znalazłem tylko jedno zdjęcie podobnego kosza i w pozycji górnej drabiny nie wisi on pod drabiną tylko jest podniesiony do góry, a ta blacha ryflowana na koszu jest odchylona do poziomu i stanowi pomost do wejścia. Jest to logiczne bo trudno wyobrazić sobie by strażak który musi zejść po drabinie wspinał się do niej z kosza wiszącego pod drabiną.

Niestety zdjęcie jest z daleka i szczegółów nie widać.

• Super Moderator
trudno wyobrazić sobie by strażak który musi zejść po drabinie wspinał się do niej z kosza wiszącego pod drabiną.

Może to zdjęcie Ci pomoże. Z tego zdjęcia wynika że, chyba się tak wspinają. Chyba że kosz jest wtedy podnoszony, ponad drabinę. Jak widać, jest on uchylony pod kątem, to i może to ramię go unosi w pionie.

3100f7ae-7ef5-4ae7-86fd-53cde2b1ad03_zps7cb51310.jpg

Zdjęcie z internetu

Może to zdjęcie Ci pomoże. Z tego zdjęcia wynika że, chyba się tak wspinają. Chyba że kosz jest wtedy podnoszony, ponad drabinę. Jak widać, jest on uchylony pod kątem, to i może to ramię go unosi w pionie.

Serdeczne dzięki. Bardzo przydatne zdjęcie. Wyjaśnia po co kosz ma z drugiej strony drabinkę. Jednak na modelu taka pozycja kosza wyglądałaby trochę głupio. A ponieważ są tam dwa siłowniki więc istnieje możliwość podniesienia ramienia i obrócenia kosza. Spróbuję więc tak zrobić.

Jeśli trafisz na jakieś inne zdjęcia, bedę wdzięczny.

• Super Moderator
Jeśli trafisz na jakieś inne zdjęcia, bedę wdzięczny.

Przeglądałem moje zbiory zdjęć, które kiedyś gromadziłem z internetu i znalazłem jeszcze takie.

Zdjęcie złożonego kosza.

IVECOMagirusSD37_zpsecbf7fbb.jpg

Podczas akcji.

Beztytu1420u_zps759c8ead.png

Trochę inna budowa uchwytów kosza. Jak widać koszem można sterować z wewnątrz, poprzez panel. Co widać na zdjęciu, można go podnosić, opuszczać i ustawiać do pionu. Ciekawe czy można korygować ustawienia drabiny.

kosz_SD_37_JRG_Opole_zps82f4bb3e.jpg

Do Jawkers.

Jesteś WIELKI. Serdeczne dzięki. Pierwsze zdjęcie to moje Iveco we wcześniejszej wersji malowania (oznaczeń).

Odnośnie sterowania. W nowszych konstrukcjach na pewno można z kosza sterować wszystkim. W tym nie wiem, ale teoretycznie nie jest to skomplikowane.

Rozdzielacze hydrauliczne sterowane są elektrycznie, a kable idą przez całą drabinę więc da się to zrobić.

• 2 months later...

Po dłuższej przerwie (kłopoty zdrowotne), wracam do Iveco.

Musiałem zrobić nowe mocowanie kosza, bo to zestawowe to całkiem inna wersja.

r_Iveco_14-05-12_01_zpsb1513d82.jpg

r_Iveco_14-05-12_02_zps7260cb64.jpg

r_Iveco_14-05-12_03_zpsebd63f60.jpg

r_Iveco_14-05-12_04_zps6ed07bf9.jpg

W wędkarskim sklepie "odkryłem" super materiał na linki i przewody. Nazywa się to żyłka karpiówka, ale z żyłką niewiele ma wspólnego, raczej wielowarstwowy sznurek. Wewnątrz są elastyczne nitki, oblane na zewnątrz ciągliwym czarnym plastikiem. Cena dość duża bo 2,10 zł/mb. U nas w sklepie dostępne, niestety, tylko w jednej średnicy 0,6 mm.

Witam.

Jestem w szoku. Może to nie ferrari ale zrobił na mnie ten model bardzo duże wrażenie. Jest wręcz genialny... Nic dodać nic ująć