Marcin M. Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Aż dziwne, u mnie było ok. A nie pozajączkowały Ci się strony? Coś mi się zdaje, że chyba tak. Zobacz jak u Ciebie odstaje dół błotnika w porównaniu ze zdjęciem oryginału. Odcięcie i poprawienie tego to będzie pestka dla Ciebie. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 Aż dziwne, u mnie było ok. A nie pozajączkowały Ci się strony? Coś mi się zdaje, że chyba tak.... Zamienić się nie da, bo wtedy szersza strona błotnika byłaby na dole. Prawy błotnik prawie pasował. Z lewej otwór w ramie jest wyraźnie w niewłaściwym miejscu. Na szczęście pomogli mi strażacy z Kędzierzyna. Jak przyjrzałem się zdjęciom oryginału to oni ramę obłożyli blachami, aby błoto spod kół nie leciało na pakę. Dorobiłem więc takie osłony i do nich przykleiłem błotniki. Na zdjęciach zamocowana kabina, zderzak i błotniki. Italeri strasznie po macoszemu potraktowało w zestawie światła. Większość jest ze zwykłego plastiku i każą tylko pomalować nieprzeźroczystą farbą. Nawet tylną dużą lampą zespoloną tak zrobili. Odciąłem więc czerwony plastik (to co leży pod lampą) i dorobiłem lampę z przeźroczytego plastiku. Kilka godzin, ale wygląda (chyba) o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 O niebo lepiej. CHociaż na froncie, przy takim gabarycie lampy to mogłeś spróbowac lustro zrobić ze sreberka po czekoladzie, czy cuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 13 Lutego 2014 Autor Share Napisano 13 Lutego 2014 O niebo lepiej. CHociaż na froncie, przy takim gabarycie lampy to mogłeś spróbowac lustro zrobić ze sreberka po czekoladzie, czy cuś... Masz rację. Tym bardziej, że mam folię lustrzaną. Zobaczę czy da się oderwać szkła reflektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Lutego 2014 Super Moderator Share Napisano 13 Lutego 2014 O niebo lepiej. CHociaż na froncie, przy takim gabarycie lampy to mogłeś spróbowac lustro zrobić ze sreberka po czekoladzie, czy cuś... Witam. Ja zawsze malowałem srebrnym lub kolorem chromu z MM i też wyglądało dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Kiedyś, kiedyś...dobre 15 lat temu tez używałem chromu (Humbrol) ale jakos nigdy nie byłem do końca usatysfakcjonowany. Pełna satysfakcja przyszła po folii od czekolady...dziś jest jeszcze wiecej możliwości to można kombinować. Generalnie przy niewielkich światełkach nie ma to takiego znaczenia ale w trucku zwykle swiatła sa spore i często mają duży wpyłw na wygląd całosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Ciąg dalszy... Podobne zdjęcie już było, ale tym razem wszystko sklejone. Dorobiłem drabinkę hakową i skrzynkę elektryczną na pałąku drabiny. Dorobiłem też trochę wyposażenia szafek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Hoho...jakby za modelem było tło w stylu jakiegoś budynku to mógłbyś napisać, że to renowacja prawdziwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 C.d. Teraz dużo czasu zajęło mi dorobienie od podstaw dodatkowych elementów jak: nawijak wężowy, armatka wodna, jakaś przedłużka, i ramka - jej przeznaczenie jest dla mnie zagadką. Wszystko robione ręcznie z czego sie tylko dało (wykałaczka, rurka pd długopisu, kawałki ramek itp.). Do takich robót przydałaby się tokarka, ale niestety nie mam. A tu już pomalowane i zamontowane Tył praktycznie gotowy. Z przodu doszło parę drobiazgów (przeciwmgielne, niebieskie, reflektor, tablica rejestracyjna i trąbka na dachu). Jutro dokleję wycieraczki, lusterka i przód też będziie gotowy. Pozostanie do zrobienia drabina i kosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Scratch kapitalny, zapewne zabawa była niesamowita? Daj washa jakiegos brązowego na działko, żeby szczegóły uwypuklić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Wow. Ale mi się takie rzeczy podobają. Pięknie zrobione! . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek5513 Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Jestem pełen podziwu. Także pracuję nad Mercedesem pożarniczym. Pracuję nad wyposażeniem szafek i .. zastanawiam się z czego zrobić końcówki węży. Widzę że Tobie wyszło to idealnie!! Jaką technikę zastosowałeś przy ich wykonaniu. Dziękuję za dokładny opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Popieram zdania z powyższych postów: piękna robota Bardzo podobają mi się detale dopracowane do bólu - to mnie kręci w tej zabawie najbardziej Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 Wszystkim wspierającym - dziękuję. Na końcu tego wpisu bedę miał drobna propozycję. Może kogoś zainteresuje. Do Marcin M. Masz rację z washem. Tylko jak jeszcze kleiłem latające, to na srebrnym wash mi kiepsko wychodził. Ale zmobilizowałeś mnie. Niedługo Bytom, wiec spróbuję zasięgnąć "języka", bo blacha ryflowana też jest taka "płaska" i wash by sie przydał. Do Arek5513. Z końcówkami węży rzeczywiście trochę zabawy. Ja wykorzystałem w tym modelu zapasy z poprzedniego które wytoczył mi kolego Order81 ogłaszający sie w dziale "Giełda" na tym forum. Końcówek jest trzy rodzaje. Najpopularniejsze te najmniejsze. Toczył według poniższego rysunku. Założenie było, że wąż naciągam na końcówkę przyłącza. W rzeczywistości okazało się to niewykonalne więc następne końcówki bedę robił tak by wąż wchodził do środka. lub bez tego wybrania, na płask i wtedy wąż przykleję na styk. Wcześniej końcówki robiłem tnąc pierścionki z trzech rodzai rurek z ABS-u. Też dobrze wyglądały, a nawet lepiej się potem kleiły niż toczone. Do tych końcówek doklejałem potem wycięte z płyty ABS o grubości 0,25 i 0,5 mm prostokąciki imitujące żebra na klucz do odkręcenia węża. (4 na obwodzie) i łączniki do węży (2 na obwodzie). Potem juz tylko tryskałem całość metalikiem i następnie czarną malowałem imitację uszczelek. Całość wygląda tak: Wracając do modelu. Dokleiłem wycieraczki i lusterka. Naklejając folię lustrzaną uświadomiłem sobie, że mój zapas tej folii (40 x 40 cm) starczy mi na jakieś 165 lat, a folia nawet zabezpieczona wysycha, więc z chęcią mogę się z kimś podzielić, jeśli ktoś nie ma. Jeśli ktoś reflektuje proszę o adres na "PW". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek5513 Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Marak bardzo dziękuję za odpowiedź. BARDZO jest PRZYDATNA. Na taką koncepcję nie wpadłem. Kombinowałem z podkładkami od śrubek ale to nie to co półłączniki z rurek lub toczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Marca 2014 Autor Share Napisano 7 Marca 2014 Znów tempo niezbyt dobre, ale co rusz trafiam na przeszkody. Trochę podłubałem przy drabinie, ale byłem uprzejmy rozlać metalizer i nie mam czym malować, więc na tapetę poszedł kosz. Nie bardzo mi się podobał, bo w oryginale jest lekka konstrukcja kryta siatką, a tu imitacja z pełnego plastiku. Trochę to ciężko wygląda. Postanowiłem wymienić plastik na siatkę. Z duszą na ramieniu czy mi się wszystko nie rozleci zacząłem wycinanie. Wszystko robiłem ręcznie z dwóch powodów. Chciałem zachować wycięte kawałki jako szablony do siatek. A po drugie: "dremelem" łatwo się wycina, ale też szybko można stopić plastik. No i gotowe. Udało się. Radość trwała krótko. W zestawie założono, że drabina będzie w stanie złożonym usytuowana poziomo i do tej pozycji wykonano elementy mocowania kosza. A ja zrobiłem drabinę wysuniętą w położeniu pionowym. Trzeba będzie wykombinować jakieś mocowanie kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Marca 2014 Share Napisano 8 Marca 2014 Świetna robota z tą siatką. Trzeba będzie wykombinować jakieś mocowanie kosza. Nie musisz, wykorzystaj zestawowe. Przy postawionej drabinie działa bardzo dobrze! Zerknij w galerię drabiny u mnie w portfolio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Marca 2014 Autor Share Napisano 8 Marca 2014 Do Marcin M. W Twoim portfolio w pionowym położeniu na zdjęciu kosz jest obcięty. Na You Tubie znalazłem tylko jedno zdjęcie podobnego kosza i w pozycji górnej drabiny nie wisi on pod drabiną tylko jest podniesiony do góry, a ta blacha ryflowana na koszu jest odchylona do poziomu i stanowi pomost do wejścia. Jest to logiczne bo trudno wyobrazić sobie by strażak który musi zejść po drabinie wspinał się do niej z kosza wiszącego pod drabiną. Niestety zdjęcie jest z daleka i szczegółów nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Marca 2014 Super Moderator Share Napisano 8 Marca 2014 trudno wyobrazić sobie by strażak który musi zejść po drabinie wspinał się do niej z kosza wiszącego pod drabiną. Może to zdjęcie Ci pomoże. Z tego zdjęcia wynika że, chyba się tak wspinają. Chyba że kosz jest wtedy podnoszony, ponad drabinę. Jak widać, jest on uchylony pod kątem, to i może to ramię go unosi w pionie. Zdjęcie z internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Marca 2014 Autor Share Napisano 9 Marca 2014 Może to zdjęcie Ci pomoże. Z tego zdjęcia wynika że, chyba się tak wspinają. Chyba że kosz jest wtedy podnoszony, ponad drabinę. Jak widać, jest on uchylony pod kątem, to i może to ramię go unosi w pionie. Serdeczne dzięki. Bardzo przydatne zdjęcie. Wyjaśnia po co kosz ma z drugiej strony drabinkę. Jednak na modelu taka pozycja kosza wyglądałaby trochę głupio. A ponieważ są tam dwa siłowniki więc istnieje możliwość podniesienia ramienia i obrócenia kosza. Spróbuję więc tak zrobić. Jeśli trafisz na jakieś inne zdjęcia, bedę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Marca 2014 Super Moderator Share Napisano 9 Marca 2014 Jeśli trafisz na jakieś inne zdjęcia, bedę wdzięczny. Przeglądałem moje zbiory zdjęć, które kiedyś gromadziłem z internetu i znalazłem jeszcze takie. Zdjęcie złożonego kosza. Podczas akcji. Trochę inna budowa uchwytów kosza. Jak widać koszem można sterować z wewnątrz, poprzez panel. Co widać na zdjęciu, można go podnosić, opuszczać i ustawiać do pionu. Ciekawe czy można korygować ustawienia drabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Marca 2014 Autor Share Napisano 9 Marca 2014 Do Jawkers. Jesteś WIELKI. Serdeczne dzięki. Pierwsze zdjęcie to moje Iveco we wcześniejszej wersji malowania (oznaczeń). Odnośnie sterowania. W nowszych konstrukcjach na pewno można z kosza sterować wszystkim. W tym nie wiem, ale teoretycznie nie jest to skomplikowane. Rozdzielacze hydrauliczne sterowane są elektrycznie, a kable idą przez całą drabinę więc da się to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Po dłuższej przerwie (kłopoty zdrowotne), wracam do Iveco. Musiałem zrobić nowe mocowanie kosza, bo to zestawowe to całkiem inna wersja. W wędkarskim sklepie "odkryłem" super materiał na linki i przewody. Nazywa się to żyłka karpiówka, ale z żyłką niewiele ma wspólnego, raczej wielowarstwowy sznurek. Wewnątrz są elastyczne nitki, oblane na zewnątrz ciągliwym czarnym plastikiem. Cena dość duża bo 2,10 zł/mb. U nas w sklepie dostępne, niestety, tylko w jednej średnicy 0,6 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YaMaKaSsi Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Witam. Jestem w szoku. Może to nie ferrari ale zrobił na mnie ten model bardzo duże wrażenie. Jest wręcz genialny... Nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Kolejna świetna waloryzacja "strażaka"... Podziwiam zapał i upór..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi