Adrianowro Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Witam W sumie miałem nie pokazywać przed finałem - ale za często musiał bym pytać o kwestie technologiczne dotyczące szkutnictwa i pewnie admini by mnie zamordowali za ilość tematów..... Z racji że dopiero dzisiaj kupiłem miliputa aby dokończyć wcześniejsze tematy- grzebałem takie cuś Temat wrakowy jak co poniektórzy pewnie zauważyli jest dla mnie kuszący jak ruda Szkotka w kaloszach.... Aby spróbować oddać finezję struktury wraku - potrzebowałem odpowiedniej skali, padło na 72. Dlatego znalazłem darmowy model japońskiej jednostki transportowej "Fuhu Maru" ( mała łajba ok 50 m) I po odpowiednim powiększeniu , wykorzystałem szkielet. Niestety wykonanie całego statku to samobójstwo przestrzenne w mieszkaniu, więc skupiłem się na sekcji dziobowej + ładownia. Do rzeczy: Oryginalny papier model wygląda tak : Po wykonaniu szkieletu z styroduru i zwołaniu znajomych w kwestii puszek zaczęła się zabawa. Zanim zaczniecie marudzić na szpary to weźcie pod uwagę że to tylko szkielet pod rdze, wodorosty i dziobak wie co jeszcze.... Przeglądając fotki wraków z okolic Pacyfiku, statki są często mało rozpoznawalne - stąd mogę sobie pozwolić na szaleństwo i rozpierduchę Statek nie będzie miał pustej ładowni , zapakuje albo resztki samolotu/ów albo jak fundusze pozwolą pojazdy japońskie. Ale żeby nie było nudno, rdzawo i głębinowo - kupa złomu będzie miała towarzysza(czeka w szafie) : TERMIN ZAKOŃCZENIA BYTOM 2014 ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Ale świetny projekt. Uwilebiam Twoje pomysły na dioramki, są bardzo nietypowe . Całkiem sporo materiału "źródłowego" uzbierałeś na ten wrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 A jednak zdarzają się jeszcze bardziej po****rzeni modelarze ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 2 Listopada 2013 Autor Share Napisano 2 Listopada 2013 A jednak zdarzają się jeszcze bardziej po****rzeni modelarze ode mnie Ha, a co liczyłeś na pierwsze miejsce na pudle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 Nie maluj go czasem!Wygląda super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 3 Listopada 2013 Autor Share Napisano 3 Listopada 2013 Nie maluj go czasem!Wygląda super! Baaa "koronkowa"robota Wy mi się tu nie nabijać tylko wymyślać jak zamontować ryby wokół wraku w 1/72.... Pytanie nr. 1 Ten dźwig ładunkowy to konstrukcja "pełna" czy "rury" Wolał bym tą drugą opcję ale jakoś konstrukcyjnie nie bardzo wierze aby tak było...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 No to i ja się przyjrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 Zapowiada się bardzo ciekawie, będę zaglądać i obserwować postępy. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 Nie maluj go czasem!Wygląda super! Baaa "koronkowa"robota Wy mi się tu nie nabijać tylko wymyślać jak zamontować ryby wokół wraku w 1/72.... Pytanie nr. 1 Ten dźwig ładunkowy to konstrukcja "pełna" czy "rury" Wolał bym tą drugą opcję ale jakoś konstrukcyjnie nie bardzo wierze aby tak było...... Dźwig to rury, na 100%, nikt nie robi takich rzeczy jako pełną konstrukcję, łamałaby się na sztormie jak zapałki a do tego ciężar kilkadziesiąt razy większy niż rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 A jakieś zwłoki wokoło będą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Zwłoki pewnie przy tworzeniu elementów na kadłub były Co do wieszania ryb to chyba najlepiej wygląda całość zalana żywicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Utopic w akwarium, a gupiki i mieczyki przebrac za rekiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 4 Listopada 2013 Autor Share Napisano 4 Listopada 2013 Zwłoki pewnie przy tworzeniu elementów na kadłub były Co do wieszania ryb to chyba najlepiej wygląda całość zalana żywicą. Zalewanie żywicą odpada: A)Brak doświadczenia B) Koszty takiej ilości żywicy - scenka ma jakieś 40 na 50 cm C) Zwłoki - nie ta skala ale będzie kawałek nadbudówki SKOTI- dzięki za info- mogę robić wżery - to uatrakcyjni sam dźwig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Ale Cię teraz poniosło w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 11 Listopada 2013 Autor Share Napisano 11 Listopada 2013 Powoli tworzy się zarys całości, niestety przy okazji się okazało że matryca do czyszczenia :/ Zdecydowałem się jednak na kawałek nadbudówek....... A tu "PRÓBY" przed fotkami klimatycznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 14 Listopada 2013 Autor Share Napisano 14 Listopada 2013 Sorry za OFF TOP ale trzeba, ostatni rok trochę daje mi po dupie finansowo, a modelarstwo to jedyne hobby które pozwala mi zresetować łeb od codziennych problemów DLATEGO : Chciałem podziękować Fazemu Bez Humoru za pomoc w postaci pożyczenia mikro -szlifierki modelarskiej( i masa innych elementów w przeszłości), dzięki której przyśpieszę ten i resztę projektów zalegających w szafie. Dziękuje również koledze Martinelo za części "z dna szafy" jak i innym osobom których pseudonimów teraz nie pamiętam. Podziękowania również dla Wojtka z Mzone za informacje o okazjach modelarskich z drugiej ręki i rabatach itp. Bez was nie był bym wstanie dokończyć czegokolwiek...................DZIĘKUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 17 Listopada 2013 Autor Share Napisano 17 Listopada 2013 CD. Tworzy się nadbudówka, miałem chwilę zwątpienia bo nie było na czym jej oprzeć ( nie była przewidziana od początku). Wykańczanie samego kadłuba i pomieszczeń będzie w ratach bo inaczej nie da się tego pomalować- utrudniony dostęp. Pokrycie chusteczkami ma wstępnie zniwelować gładkość kadłuba i stworzyć w niektórych miejscach płynne przejścia miedzy elementami, jak również "zagęścić" pomieszczenia w nadbudówce. Dopiero po tym będę tworzył chropowatość wraku na całego. Miejsca "napuchnięte" toteż wstęp do tworzenia powłoki z korali i innego narośli. Sektor za nadbudówką będzie oderwany , co pozwoli wprowadzić maksymalny chaos w pomieszczeniach- które po uzupełniam o jakieś rury kable itp. Samo dno będzie bardzo skaliste i zarośnięte, tak uniknę pałowania się z dużą ilością piasku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Człowieku, jak na razie rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Pomysł bardzo mi się podoba Kiedyś też myślałem jak bym wykorzystał ten batyskaf (np. do ratowania Kurska), ale nie wiedziałem jak zawiesić go niewidocznie w 'wodzie' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Z Kurskiem był by problem bo ten pojazd nie ma dolnego włazu do mocowania się. Jedziemy dalej z koksem czyli z proszkiem....bo on jest sponsorem kolejnej warstwy deformującej blachy. Robota idzie powoli bo w tygodniu brak czasu..... Dodatkowo dojdą korale i wodorosty i będzie chyba ładnie jak w akwarium Możliwe są też rybki ale zobaczymy czy efekt wyjdzie w praniu. Test wodorostów Wykonuje z drobnej drucianej gąbki do mycia garów , będą w gęstych skupiskach Doszedł dach nadbudówki , gdzie zamontuje jakieś "peloty" wykonane od podstaw bo w sprzedaży są tylko orelikony w 72. Na razie jest nie przyklejony bo muszę zagracić mostek. Muszę kupić łańcuch kotwiczny I dzióbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Ciekawy pomysł z tym proszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2013 Walka z detalowaniem i mostkiem Sadzę pierwsze sadzonki z druciaka do garów+ montuje pomosty komunikacyjne schody i wnętrze nadbudówki z mostkiem włącznie... Kolejne warstwy proszku jeszcze nie wyschły, dlatego wygląda jak by kto napluł Mostek będzie częściowo zamknięty dlatego pójdzie na pierwszy ogień z malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Zapowiada się bardzo ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2013 Zapowiada się bardzo ciekawie. Zależy jak bardzo nie schrzanię malowania i mocowania koralowców....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 4 Grudnia 2013 Cały czas czekam na końcowy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi