jarex15 Napisano 19 Września 2007 Share Napisano 19 Września 2007 (edytowane) Witam wszystkich zacząłem sobie robić Su-27 Academy i od samego początku strasznie mi idzie. Zacząłem nietypowo od podwozia, dla mnie straszny dramat złamała się goleń dużo szpachli w miejscach gdzie szlifowanie jest praktycznie niemożliwe. Chodzi mi o tą część na goleni No ale dość narzekania jakoś poszło Oceniajcie i doradzajcie Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Września 2007 Super Moderator Share Napisano 19 Września 2007 Witam. Zdjęcia się nieoddzielniepokazały. A przepraszam już są. Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 19 Września 2007 Share Napisano 19 Września 2007 Ja widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Września 2007 Share Napisano 19 Września 2007 Naoddzielnierazie trudno coś ocenić, ale czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Jeśli złamała Ci się goleń podwozia, a model masz sporych rozmiarów, to nie walcz z jej sklejaniem do kupy i zabawą w szpachlowanie, tylko wymień konkretny segment. W przeciwnym razie przy nacisku spowodowanym choćby późniejszymi pracami, czy odkładaniem modelu na półkę, goleń snów może się złamać. Proponuję Ci wytoczyć nowy element z kawałka ramki wlewowej zamocowanej w mini-wiertarce, albo rozciągnąć ją nad płomieniem do pożądanej średnicy. Przy sklejaniu takich elementów najkorzystniej jest robić to na kołeczku z drutu, albo igły lekarskiej. Możesz sobie zaoszczędzić późniejszych kłopotów. A jeśli opisywanym przez Ciebie miejscem złamania części jest odsłonięta cześć amortyzatora, to tym bardziej rozsądnym będzie zastosować igłę lekarską w to miejsce. Odpada malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 (edytowane) Goleń nawierciłem i włożyłem igłę wszystko zalałem klejem ca narazie trzyma próbowałem to przegiąć i nic także wydaje mi się że będzie ok. Dzięki za radę oby więcej takich porad Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Witam, Człowieku Su-27 w jeden cztery osiem... piękny model sobie wybrałeś. Będę bacznie obserwował tą relację. Tylko uważaj na kalki Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 (edytowane) Będzie w malowaniu malezyjskim no i mam kokpicik airesa będzie odjazd(mam nadzieje) Kiedys sobie taki zrobie w 32 trumpka z kokpitem balc box'a narazie zbieram na to kaskę i na pewno to długo potrwa Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Kiedys sobie taki zrobie w 32 trumpka ja też z tym że niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Witam. imt - Ach... tylko Ci pozazdrościć Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 po prostu zacząłem wcześniej zbierać kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Szczęściarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 21 Września 2007 Autor Share Napisano 21 Września 2007 cd.. dzisiaj wyjezdżam więc od poniedziałku może zaczne dłubać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Inwencji Ci nie brakuje, ale te reflektory mógłbyś poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 21 Września 2007 Autor Share Napisano 21 Września 2007 (edytowane) Tylko jak bo już próbowałem kilku metod to jest hermol a wcześniej zrobiłem z kleju epoksy i wyszły żółte jak możesz to poddaj jakis pomysł Edytowane 12 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Reflektory mozesz np. zrobic z przezroczystej ramki. Bierzesz taki precik od wypraski z kabina, najpierw papierem sciernym doszlifowujesz na odpowiednia srednice. Nastepnie, rowniez papierem, robisz sobie obly czubek (wypuklosc klosza), a nastepnie odcinasz plasterek odpowiedniej grubosci. Acha, zanim odetniesz, mozesz sobiewypolerowac to jakims bardzo drobnym papierem. Od spodu dajesz kropelke jakiegos metalizera lub zwyklej srebrnej farbki, zeby zaimitowac odblysnik. Mozesz tez od spodu nawiercic delikatnie igla lekarska plytki otworek (ewentualnie wkleic w niego cienki drucik), bedzie wygladalo jak zarowka. Tak przygotowane swiatelko wklejasz na swoje miejsce, kapiesz na to kropelke blyszczacego lakieru lub jakiegos Sidoluxu, zeby sie blyszczalo i voila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Albo clearfix... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Ja sie na Clearfixie troche przejechalem w kwestii robienia reflektorow. Wydawalo sie, ze super sposb, ale jak sie okazuje, nie zawsze chodzenie na latwizne daje dobre rezultaty. Ze wzgledu na konsystencje preparatu, ciezko mi jest jakos rownomiernie go ulozyc, zeby sie nigdzie ro rozlalo, nie rozciagnelo, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Aha, sorki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 21 Września 2007 Autor Share Napisano 21 Września 2007 (edytowane) Próbowałem już z przeźroczystą wypraską ale spróbuje jeszcze raz może znajdę taką bardziej zaokrągloną, ta w zestawie academy jest kwadratowa i po oszlifowaniu jest zamała, a przy odcięciu robia się takie brzydkie rysy od spodu( wycinam tritoolem hase). Nic to trzeba próbować Dzieki za szybka odpowiedź Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 a przy odcięciu robia się takie brzydkie rysy od spoduPo poludniu lub wieczorkiem podrzuce Ci fajny patent na odcinanie takich rzeczy. Tylko musze byc w domu i miec aparat pod reka. W razie, gdybym zapomnial, to sie upomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Sposób z wykorzystaniem ramki wlewowej jest chyba najlepszy. Ale możesz też spróbować wykorzystać to co masz. Nawiercić obecne reflektory, wypolerować wnętrze, pomalować np. chromem alclada, osadzić imitację żaróweczki, a następnie zalać całość specyfikiem imitującym szkło. Ja swego czasu wypróbowałem przezroczysty poxipol, efekt też był zadowalający. Na koniec można jeszcze pociągnąć czoło reflektora lakierem bezbarwnym i powinno być super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 21 Września 2007 Autor Share Napisano 21 Września 2007 (edytowane) A widzisz ja urzyłem poxipolu ale nie polakierowałem może dlatego zrobił się żółty Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Myślę, że żółty zrobił się raczej od tego czym pomalowałeś reflektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 22 Września 2007 Share Napisano 22 Września 2007 Nie wiem czy wlasciwie potrafie to opisac, tj jak ja robie reflektory jako pomoc dodam zdjecia. W kawalku plastiku obojetnie czy to kawalek ramki czy pkaski odpad od jakiegos modelu nawiercam wglebienie w ktore nastepnie wklejam kawalek folii aluminiowej, folia ma imitowac lustro reflektora. Tak przygotowany reflektor mozna przykryc szklem wykonanym z kawalka ramki od oszklenia jak pisal Majek lub kawalkiem wypuklego plastiku wycietego z opakowania po tabletkach. Tu w trakcie prac.......... ......a tu efekt koncowy........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi