blacman Napisano 13 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2014 Dziękuje za miłe słowa... Tak z ciekawości : ile planujesz tych wiosłowych maleństw zbudować? Kirishima miała 4 takie łodzie wiosłowe plus 4 kutry motorowe. Łodzie będą jeszcze miały nieco detali. To takie "zgrubne" zdjęcia.... Ale jeśli wyjdą dobrze to do kolejnych projektów można będzie je z powodzeniem wykorzystać. Praktycznie każdy okręt japoński miał 4-6 takich łodzi. Krok milowy dokonany z sukcesem ! Pokłady pasują. A dokładnie to pasuje ustawienie trójnożnego masztu względem poszczególnych pokładów. Bardzo się tego obawiałem, ale wyszło nadzwyczaj dobrze! teraz można się spokojnie zająć projektowanie wnętrza nadbudówki A to już będzie czysta przyjemność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Te wiosła z tej wypraski to chyba dla trolli - taka skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Pięknie budujesz tą wieżę !! Podoba mi się, że podobnie jak oryginał, elementem konstrukcyjnym jest trójnóg masztu. Mam nadzieje, ze do Bytomia przywieziesz jakiś model. W przypadku Twojego modelarstwa, prawdziwym przeżyciem będzie zobaczenie tego mikroświata na żywo !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Miodzio !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Dziękuje Panowie za miłe słowa... postaram się skończyć ciężki krążownik Kako do marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 Godziny przy Kirishimie mijają a efektu w postaci materii póki co niewiele Postanowiłem zamienić jednak pokład drewniany na trawiony blaszki i malowany... Podział deskowania jest opracowany od podstaw - mam nadzieje, że będzie bliski rzeczywistości: szczeliny wzdłużne są o różnej grubości (różnica do 20%), szczeliny poprzeczne są nieregularne oraz też o różnej szerokości. Liczę na to, że wręcz część podziału desek zniknie w procesie trawienia. Własny projekt daje kontrole na poprawnym deskowaniem krawędzi wokół barbet, wyposażenia pokładowego oraz innych detali. Pokład drewniany jest tu nieco uproszczony.... Plan jest taki aby również odtworzyć krawędź wokół pokładu: jest to łatwe do osiągnięcia - zestawowy kadłub na to pozwala: wystarczy go odpowiednio zeszlifować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Skoro bawisz sie Corelem w stopniu jak widze dosc zaawansowanym , moze wartoby bylo poklad samoprzylepny zrobic , taki wydrukowany , szczeliny przetrasowac niezbyt ostrym narzedziem tak zeby wypuklosci osiagnac . Mozna podebrac np. z modeli kartonowych wzorzec kolorow i przekopiowac go do Corela i podstawic . Tak kombinuje.... Moze taniej by bylo i szybciej niz fototrawione . Klejenie z paskow raczej nie wchodzi w gre w 1:700 ale .... Sam ukladalem kiedys poklad z wycietych paskow forniru , a drugim razem z balsy. Co prawda to byly inne skale ( fornir 1:300 , a balsa 1:100 ) . Fuso Halinskiego ma bardzo ladny rysynek drewna - mozna by podebrac i pomniejszyc na potrzeby Kirishimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Zastanawiam się czy nie wykonać całej wieży z blaszek... A co miało być z plastiku ?? ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 To model kupujesz dla instrukcji? To jest dobry deal kupić model, zbudować i na końcu nienaruszony sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2014 .... Coś tam jednak z plastiku zostanie.... np kadłub! Skoro bawisz sie Corelem w stopniu jak widze dosc zaawansowanym , moze wartoby bylo poklad samoprzylepny zrobic , taki wydrukowany , szczeliny przetrasowac niezbyt ostrym narzedziem tak zeby wypuklosci osiagnac .. Myślałem o tym.... Problem jest natury technologicznej. Projekt komputerowy wygląda super na ekranie: i wydrukowany z pewnej odległości nawet całkiem dobrze: W rzeczywistości wydruku wszelkie kolory oddawane są za pomocą 4 drukarskich ( i drukarkowych też) kolorów CMYK, poprzez ich odpowiednie nakładanie. Nakładanie nie ma charakteru ciągłego. Symulacja koloru najczęściej odbywa się w poprzez druk malutkich kropek jednego koloru różnie układanych: losowo, diamencikowo, kwadracikowo. Nałożenie odpowiedniej, zmiennej ilości/gęstości kropek poszczególnych składowych daje kolor końcowy- w zasadzie jego rozmazany obraz.... Nasze oko nie wychwytuje tych szczegółów. Tzn normalnie zużyte oko 40latka nie wychwytuje . Monitor czyni to podobnie - mieszając barwy RGB - tyle że 100 razy na sekundę Przy powiększeniu wydruk daje jednak taki widok rzeczywisty: Dodatkowo jest też kłopot z zanikaniem barwy w procesie oddziaływania promieni słonecznych. Ale z tym można sobie poradzić. Możnaby wydrukować pokład jeśli byłaby dostępna technologia druku kilkoma kolorami ale w pełnym wypełnieniu i w pełnym zadruku kolorem. Nie znam takich drukarek niestety.... Można to też zlecić do druku w drukarni, gdzie drukują tyloma kolorami iloma się chce. I to kolorami pełnymi - tak jak trzeba ! Minimum drukowanych sztuk - 500. Nie wiem czy znajdziemy tylu chętnych na pokład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Zapomnialem ze raster to kropki CMYK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Stycznia 2014 Share Napisano 22 Stycznia 2014 Eee, Panie, ale kto to będzie z takiej odległości oglądał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2014 Zoom mojego aparatu... niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 uff... projektowanie blaszek pagody zakończone... teraz trzeba to wytrawić W sumie nadbudówka główna będzie miała ponad 300 blaszanych elementów. Przy okazji tego rysowania można było opracować technologie montażu tego całego ustrojstwa... mam nadzieję, że zadziała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Stycznia 2014 Super Moderator Share Napisano 30 Stycznia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 blacman --- nie przestajesz minie zadziwiać. Powiedz mi kontury i wymiary poszczególnych elementów z planów czy ze zdjęć i pomiarów plastikowych elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2014 Powiedz mi kontury i wymiary poszczególnych elementów z planów czy ze zdjęć i pomiarów plastikowych elementów? jak zwykle - hybryda Gdzieś musisz mieć zgodność z modelem aby się "wkleić" - czy też "wmontować". Poziom pierwszy projektowany był w oparciu o plastikowy model, zweryfikowany już dostępnymi mi planami: Pozostałe zaprojektowałem w oparciu tylko o plany i dostępne zdjęcia. Czyli całość elementów powstało od nowa. Do dalmierza cała nadbudówka jest przerysowana i będzie blaszana. Ale trzeba oddać honor Fujimi - plastikowa pagoda jest bardzo zgodna z dostępną dokumentacją. A dokumentacja... jak to w przypadku jednostek IJN bardzo skromna. pozdrawiam! Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Nie mogę się doczekać by zobaczyć te blaszkowanie w całości Piękna robota powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 A sie jeszcze dopytał, jak robisz zdjęcia elementów żeby nie było zniekształceń? Aparat prostopadle na statywie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2014 Zrobilem sobie prosty przyrządzik: pytka plexi na stalej wysokosci, prostopadle do powierzchni fotografowania. Robie zdjecia i jak raz oblicze skale powiekszenia - wiem, ze jest ona powtarzalna dla wszystkich zdjec. Taka obserwację tez mam: im blizej obiektyw obiektu tym większe zniekształcenie z powodu perspektywy. Tzn elementy pionowe nie sa pionowe tylko skośne. Najlepiej miec byłoby dobrego zooma i robić zdjęcia z odległości ok 30-40 cm. Tak sobie myślę, że dobry byłby też skaner z dużą głębią ostrości aby bezpośrednio skanować elementy. Mój niestety się nie nadaje do tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 ufff... projektowanie pokładu zakończone. Zobaczymy jak to wyjdzie po trawieniu... Deskowanie najbardziej dyskretne jak to jest możliwe. Zamodelowałem obrysy deskowania poszczególnych elementów wyposażenia pokładowego, nadbudówek oraz barbet. Nadbudówka rufowa pod pokładem lotniczym zostanie przekonstruowana. Pomosty na łodzie będą nowe - blaszane. Generalnie liczę na na to, że zamierzony cel w postaci jednolitej powierzchni zostanie osiągnięty z możliwością dokładnego odwozorania elementów wyposażenia pokładowego. Nie będą one "tonąć" w grubości drewnianego pokładu naklejanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Prace adaptacyjne na pokładem rozpoczęte: całość wyposażenia pokładowego usunąłem: swoją drogą jakość odwzorowania szczegółów przez Fujimi jest naprawdę wysoka: pokład blaszany gotowy, gniazda do osadzania wyposażenia pokładowego (zwłaszcza wentylatorów) w prawidłowych rozmiarach oraz w prawidłowym obrysie deskowania wstępne przymiarki pokładu z blaszki: leży naprawdę dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 9 Kwietnia 2014 Super Moderator Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Witam Bardzo ciekawy warsztat, czy byłbyś w stanie podesłać jakiegoś linka z informacjami jak należy przeprowadzić proces trawienia blach? Rozumiem, że startujesz od rysunku wektorowego, ale potem świecisz klisze i co dalej? Kiedyś coś takiego przygotowywałem, ale miałem firmę, która mi trawiła blachy i polimery, no ale tutaj to chyba inaczej należy podejsć do tematu. pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Wyszło bardzo dobrze, ba nawet można powiedzieć że super Hmmm tylko jest jedno ale trzeba to potem pomalować. I tu jednak jest wyższość pokładów drewnianych. Jak dla mnie osobiście I tak gratuluję i czekam na ciąg dalszy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Zaczęło się ..... nie zasiadam w pierwszym rzędzie... ukryje się pod biurkiem ;-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi