blacman Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 WitamBardzo ciekawy warsztat, czy byłbyś w stanie podesłać jakiegoś linka z informacjami jak należy przeprowadzić proces trawienia blach? Rozumiem, że startujesz od rysunku wektorowego, ale potem świecisz klisze i co dalej? Kiedyś coś takiego przygotowywałem, ale miałem firmę, która mi trawiła blachy i polimery, no ale tutaj to chyba inaczej należy podejsć do tematu. pozdrawiam Christian Ja projektuję - ale nie trawię sam - zlecam to tu: www.etchworks.eu - bardzo dobra jakość i bardzo dobra cena. Hmmm tylko jest jedno ale trzeba to potem pomalować. I tu jednak jest wyższość pokładów drewnianych. Jak dla mnie osobiście mam pewien chytry plan... zobaczymy jak wyjdzie Zaczęło się ..... nie zasiadam w pierwszym rzędzie... ukryje się pod biurkiem ;-)))) tam przecież ciemno... i łatwo bardzo o ponowną kontuzję raną ciętą a więc wychodź i montuj pagodę Kongo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Kwietnia 2014 Super Moderator Share Napisano 9 Kwietnia 2014 W końcu coś się ruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Super, patrzę z ogromnym zainteresowaniem co będzie dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 co będzie dalejPospadamy z krzeseł, blacman dopiero zaczął budować napięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Będzie sie działo. Ciekaw jestem zwłaszcza konfrontacji pokładu blaszkowego, z drewnianymi. Stawiam na blachę ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Zaczęło się ..... nie zasiadam w pierwszym rzędzie... ukryje się pod biurkiem ;-)))) tam przecież ciemno... i łatwo bardzo o ponowną kontuzję raną ciętą a więc wychodź i montuj pagodę Kongo ! Ale też dobrze widać i nie trzeba dzielić się popcornem. A ty Blacman znowu wpędzasz mnie w depresję. A dopiero co mnie trochę podleczyli. Deski z blachy?! Czuję się jak w latach siedemdziesiątych. Wtedy to było porypane. Kiełbasy z ryby, ryby z ziemniaków itd. Ale klimat był. I u ciebie też jest. Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2014 no to klimatycznie wyciąłem imitacje poszycia: są bardzo delikatne - ale "wash" pewnie w nich zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 no to klimatycznie wyciąłem imitacje poszycia: Nieźle! Szpilka? Tam, gdzie ostrze pognało w bok podczas trasowania, możesz użyć symbolicznej ilości kleju CA do szpachlowania omyłkowo powstałej linii (trzeba go nałożyć wzdłuż powstałej linii, tak aby w miarę możliwości ją wypełnił a nie rozlał się dookoła). Da się to spokojnie później przeszlifować papierem 800/1200 tak, aby nie naruszyć właściwych linii (np. trzymając równo odcięty kawałek świeżego papieru pęsetą). Polecam jeszcze na koniec "przeszlifować" nacięte linie miękką szczoteczką do zębów - pomoże to usunąć drobne "kłaczki" tworzywa z naciętych linii. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Ja na koniec trasowania linii po wyczyszczeniu szczoteczką zapuszczałem w nie klej Tamiya extra thin. To powodowało "stopienie" się resztek plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 14 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Dzięki Panowie za podpowiedzi.... To oczywiście zgrubne zdjęcia. Będziem gładzić jeszcze. Rycie szpilką, ale nie po taśmie tylko z przyrządziku.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Zapowiada się kolejny fenomenalny model w Twoim wykonaniu do mnie dzisiaj przyszła paczka,z moim Yamato powiem szczerze...jestem przerażony wielkością modelu i części ja wiedziałem, że będzie mały ale nie sądziłem, że aż tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Hmm....sprawdzałeś skale? Może w innej przyszedł.... Bo to wielki kawał plastiku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Jak człowiek przesiada się na samoloty w 72 na przykład to nie może uwierzyć, że za stówe dostaje wielki model bombowca z dobrej firmy ,-)))) Szkutnictwo to chyba najdroższy gatunek modelarstwa plastikowego ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Hmm....sprawdzałeś skale? Może w innej przyszedł....Bo to wielki kawał plastiku... nie wiem jakie Ty modele dostajesz w 1:700 xD jeśli chodzi o szkutnictwo to chyba zgadzam się, że jest to najdroższa kategoria :P wystarczy spojrzeć na cenę waloryzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 ... tanie toto nie jest. To prawda. Niestety nawet drogie ma błędy. Fujimi do Kirishimy dało kadłub z Kongo '44. Nie zauważyłem. Dobrze, że jest Dan Kaplan na modelwarships... Kirishima w 1942 roku nie miała zaspawanych iluminatorów burtowych. Trzeba było je więc odtworzyć: ściąłęm wystające elementy: i to był błąd.. późniejsze układanie otworów nie było takie proste (w przenośni i w rzeczywistości) nie jestem z nich zadowolony obawiam się, że na pomalowanej burcie bardzo będzie widać nierówności... pokład blaszany scalony z plastikowym: tu pasowanie wyszło idealnie wręcz: Po krzywych iluminatorach taki widok pobudza wyobraźnię i dodaje motywacji. typ Kongo miał piękną sylwetkę.... pozdrawiam Świątecznie Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Jako inżynier, z prawdziwą przyjemnością patrze na sposób w jaki budujesz swoje modele. Urzeka mnie przejrzystość działań !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 19 Kwietnia 2014 Super Moderator Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Bardzo fajnie - zwłaszcza wieża, pięknie się wszystko wpasowało! Muszę przyznać, że przymierzam się do jakiegoś okrętu... nie wiem tylko co wybrać - możliwe, że właśnie jakiś Japończyk - może jakaś rekomendacja? pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 i pięknie Ci to wychodzi a pokład wręcz miodzio ^^ ja chyba swojego Yamato zrobię bez waloryzacji zobaczę jak będzie mi szło klejenie i wtedy się przekonam czy to moja skala czy też nie u Ciebie widać wręcz powołanie do 700setki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Nie jestem zadowolony z Kolegi. Dopasowanie pokładu jest idealne. ja CHCEM łopatologiczny wykład jak dopasowujesz tak precyzyjnie rysunek blaszki do plastikowych elementów! Szacunek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Dopasowanie pokładu jest idealne. ja CHCEM łopatologiczny wykład jak dopasowujesz tak precyzyjnie rysunek blaszki do plastikowych elementów! 1. wykonuję zdjęcie pokładu i kadłuba jeśli trzeba. Ważne aby zdjęcia zrobić z odleglości - unikamy wtedy zaburzeń elementów wystających ponad pokład (zjawisko perspektywy) - tutaj Spiton może dać więcej uwag.... 2. łączę zdjęcia w całość 3. importuje do programu wektorowego i skaluję zdjęcie do rzeczywistej długości plastikowego elementu (używam Corela więc jest to niezwykle łatwe) 4. obrysowuje zewnętrzny profil plastikowego pokładu z uwzględnieniem planowanych zmian (platformy, wpasowanie relingów, obniżenie i tym podobne) lub poprawek wymiarowych 5. taki pierwotny pokład drukuje na drukarce i dopasowuje analizując różnice: strona 3 tej relacji 6. po naniesieniu poprawek drukuję ponownie - jeśli nie pasuje pkt 4 i 5, jeśli pasuje pkt 7 7. nanoszę wyposażenie pokładu rozmieszczenie nadbudówek, deskowanie i inne elementy 8. wrzucam na Forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Bardzo fajnie - zwłaszcza wieża, pięknie się wszystko wpasowało! Muszę przyznać, że przymierzam się do jakiegoś okrętu... nie wiem tylko co wybrać - możliwe, że właśnie jakiś Japończyk - może jakaś rekomendacja? pozdrawiam Christian Wbrew pozorom uważam, że Yamato nie jest trudnym modelem. zwłaszcza z początkowego okresu służby. Amerykańskie jednostki też miały dość proste bryły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 8. wrzucam na Forum... I zapewne dla Ciebie to najtrudniejszy etap...bo pod presją oglądaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 tak tak.... ale też konstruktywny - bo to trochę jak grzybobranie. 4 razy przejdziesz a po Tobie znajdą prawdziwka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Działaj Grzegorz działaj ;-) Ta relacja dodaje mi sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 ehh tylko pozazdrościć kunsztu i umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi