Skocz do zawartości

MH-60J Coast Guard - MH-60G Pave Hawk + Eduard + CMK -1/35

Grzesko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

M.A.V Dziękuje.

Co do podstawki to kiedyś ją kupiłem w jakimś sklepie modelarskim. Ostatnio w Exito bodajże ją widziałem , jest obracana i ma dodatkowo jeszcze jedną podstawkę z takimi klamrami sprężynującymi dla malowania od zewnątrz np karoserii samochodów. Przyznam bez bicia ale przydaje się bardzo często.

Kolejny Update.

Model ogólnie dostał już lakier ale przed lakierowaniem dorobiłem kolejne elementy:

IMGP5561.JPG,

IMGP5562.JPG,

Stopnie

IMGP5566.JPG,

IMGP5567.JPG,

Poręcze

IMGP5563.JPG,

IMGP5564.JPG,

IMGP5568.JPG,

IMGP5571.JPG,

IMGP5572.JPG,

oraz dokończyłem tylne skrzydło

IMGP5570.JPG,

IMGP5569.JPG,

To na chwile obecną tyle teraz jak lakier wyschnie biorę się za zdejmowanie taśm maskujących i podwieszam zbiorniki oraz robię lusterka i wycieraczki. Wkrótce następne fotki.

Grzegorz

Slawekb - Malowany jest farbami Mr. Color seria C, czerwień nr 3, biały 1, czarny 33, żółty to 4 ( tu powinien być inny odcień ale na chwile malowania nie dysponowałem takowym )

Zapewne wydaje się być ta czerwień za ostra ale to jest ( jak byś zauważył ) wina aparatu i oświetlenia, tzn zbyt bardzo je nasyca. Zauważ że na różnych zdjęciach w moim warsztacie jest różny odcień tego koloru więc nie stresuje się tym nazbyt.

Poza tym jak oglądam zdjęcia rożnych wersji tych wiatraków w rzeczywistości te maja różne odcienie zapewne od zużycia lub wyblakłego słońca. Więc sądzę iż niema za bardzo co co się doszukiwać błędów. Zapewne kolory zmienią się na modelu jak zastosuje wash i pigmenty.

Aby nie być gołosłownym kilka fotek z netu:

http://www.ivr.scorpion.orbitel.bg/My%20photos/My%20hobby/Airplanes/USCG/HH-60J/MH-60J%20(6003)%20Walk%20Around/mh-60j_6003_25_of_62.jpg,

http://data3.primeportal.net/hangar/michael_block/mh-60j_6003/images/mh-60j_6003_01_of_62.jpg,

http://www.militaryfactory.com/imageviewer/ac/pic-detail.asp?aircraft_id=282&sCurrentPic=pic9,

A tu mamy wersje prawie pomarańczową:

http://data3.primeportal.net/hangar/sal_provenzano/hh-60j/images/hh-60j_04_of_10.jpg3,

Wszystko zależy od tego jak zrobione jest to zdjęcie i przy jakim świetle.

Grzegorz

• 2 weeks later...

Kolejne fotki.

Ogólnie doszedł Wash co zapewne widać , ale nie za mocno oraz pokrywy silników.

Nie wiem czy będę robił liny trzymające śmigła, nie bardzo mam szekle do nich ustawione no i później z trzymaniem modelu na półce problem bo muszę zdjąć Wirnik Nośny a liny będą przeszkadzać chyba, że wymyślę sposób na ich odczepianie no i jak znajdę ładne w miarę dokładne fotki uchwytów na łopatach WN, bo tych akurat nie widzę za dobrze. Jeśli ktoś dysponuje tymi uchwytami na łopaty WN to poproszę o dokładne zdjęcia.

Ale ok co by nie opóźniać oto fotki.

IMGP5606.JPG,

IMGP5607.JPG,

IMGP5608.JPG,

Grzegorz

• 2 weeks later...

Witam ponownie.

Podrzucam kolejne zdjęcia mojego CG teoretycznie zrobiony już jest na gotowo, brakuje bardzo drobnych szczegółów , podmalowania tu i ówdzie no i Kosza ratunkowego oraz noszy. Nie mam wymiarów tych elementów więc będę zapewne improwizował mam nadzieje, że się z tym uporam.

A tu zdjęcia poglądowe modelu.

IMGP5624.JPG,

IMGP5626.JPG,

IMGP5627.JPG,

IMGP5628.JPG,

IMGP5631.JPG,

IMGP5632.JPG,

IMGP5623.JPG,

IMGP5622.JPG,

Galeria już wkrótce ale najpierw pozostałe braki.

Sądzę, że wykonany prze zemnie model udało przybliżyć się do oryginału.

Grzegorz

Grzegorz

Komentarz zbędny, sam trafnie ująłeś koniec pracy. Prześledziłem (trochę z opóźnieniem, ale prześledziłem) cały warsztat. Gratuluję!

Grzegorz

Komentarz zbędny, sam trafnie ująłeś koniec pracy. Prześledziłem (trochę z opóźnieniem, ale prześledziłem) cały warsztat. Gratuluję!

Dziękuję

• 4 weeks later...

Ok wiec kolejne wykończeniowe prace nad moim CG dobiegają końca.

Sam model zrobiony jest na gotowo, pozostały tylko dodatki typu kosz nosze i podstawka ,

Na 1 rzut poszły nosze a oto proces produkcji:)

IMGP5638.JPG,

IMGP5639.JPG,

IMGP5640.JPG,

IMGP5641.JPG,

IMGP5642.JPG,

IMGP5643.JPG,

IMGP5644.JPG,

Nosze gotowe do malowani, apotem siatka i materiał oraz pływaki i linki.

Następny idzie kosz , dziś będę go robił więc za kilka dni efekty pracy.

Pozdrawiam Grzegorz

• 2 weeks later...

Model robi wrażenie, no i te detale Ale czy kolor czerwony nie odbiega od oryginału ? bo tam wydaje się być pomarańczowym