Marcin Witkowski Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Pracuję nad najbardziej, obok celownika, widocznym pod zamkniętą owiewką "elementem wyposażenia" kabiny. Czyli figurka pilota w trakcie podwójnego przeszczepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Dobrze widzieć, że ruszyłeś z robotą i minęły retrospekcje. Pilot na razie przez te druciki nasuwa skojarzenia z wystawami von Hagensa . Ale ogólnie jestem pod dużym wrażeniem plastikowo-metalowego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Pomysł na ręce i palce genialny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Dzięki Mikołaj. Zależało mi by zachować go na zdjęciach w takiej formie, bo skojarzenie mam podobne. Ale właśnie przed momentem "przyszyłem" mu prawy rękaw munduru. Lewy w trakcie... Spiton, pomysł bynajmniej nie jest mój. Nie siedzę w figurkach, ale wiem że gdzieś to już widziałem. Tyle, że pewnie nie w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 Bosko wygląda ten pilot w aktualnym stanie. Marcin a pytanie warsztatowe. Z jakiego materiału tłoczyłeś owiewkę.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 Cieszy mnie niezmiennie Twoja zabawa z tym modelem:)) Po mikołajowym Jaku, jest to najciekawszy dla mnie warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 3 Lutego 2014 Autor Share Napisano 3 Lutego 2014 Dzięki Panowie! GEM, owiewkę wytłoczyłem z materiału pochodzącego z jakiegoś opakowania. Mam kilka takich odłożonych. Nie jest to najpewniej wytłoczka finalna, bo o ile na zdjęciu wygląda dobrze, to w realu za bardzo zniekształca. Nie wiem z drugiej strony, czy uda się osiągnąć lepszy efekt, bo folia po rozciągnięciu traci też pewnie swoją jednorodną strukturę i pewnie zawsze zniekształcenia będą. Ale będę jeszcze próbował, bo to nic nie kosztuje, a trwa chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Pomaga wypolerowanie tworzywa przed tłoczeniem. Warto też zaopatrzyć się w arkusze PET z folią ochronną. Są lepszej jakości niż tworzywo odzyskiwane z opakowań, już raz kiedyś formowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 3 Lutego 2014 Autor Share Napisano 3 Lutego 2014 O widzisz! Dzięki! Masz może na podorędziu sprawdzone źródło gdzie można takie w niewielkich (nie hurtowych) ilościach dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Proszę. http://www.swiatmodeli.eu/pl/c/Plyty-przezroczyste/155 Nie wiem tylko, czy 0.5 nie będzie za grube do twojego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 Po "bytomskiej" przerwie czas wrócić na warsztat. W międzyczasie udało mi się zaprojektować i wytrawić takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Aż tyle drobnicy na dwa wyrzutniki posdskrzydłowe...tłuściutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Niektóre elementy wykonałem x2, by mieć zapas bez konieczności trawienia kolejnej blaszki. Ale to co na blaszce to i tak mniej więcej połowa wszystkich części, bo sporo z tego co będzie w modelu nie jest możliwe do wytrawienia. Nie są to po prostu płaskie elementy. Zobaczymy czy uda się to poskładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Tym razem aktualizacja figurkowa. Jak pewnie wspominałem wcześniej, w modelu mimo licznych przeróbek i wielu dorobionych części, niewiele "będzie się działo" w kabinie. Celowo ten temat odpuściłem (i dlatego utrzymuję, że to jednak dość prosty model), bo model będzie "na kiju", a owiewka zamknięta. Pilota będzie jednak widać bardzo dobrze, wiec do tej kwestii staram się przywiązać należytą wagę. Ze sporą jednak dozą niepewności w działaniu, bo nigdy w zasadzie nie robiłem figurek. Nie wspominając już, że w ta skala wśród figurkowców, do których mam ogromny szacunek, jest raczej mało popularna. Tak figurka wyglądała po zasadniczym malowaniu, a z pominięciem pilotki. Wstępnie zakładałem, że wykończę ją już po wklejeniu w model. Ramiona, jak pokazywałem wcześniej są z miedzianych drucików obłożonych masą plastyczną. Po cennych sugestiach chłopaków z Grupy, odchudziłem dość mocno pilotkę. Pierwotnie głowa figurki pochodziła z zestawu rosyjskiego śmigłowca, więc był to dość obszerny hełm. Po odchudzeniu głowy, dodałem pogrubienia w okolicach słuchawek, a te zrobiłem z czarnej, wyciąganej nad płomieniem ramki. Dołożyłem też trochę materiału na karku i przeryłem... szwy i przykleiłem paseczki mocujące pasek gogli. Zdecydowałem też, że jednak całą figurkę zrobię przed wklejeniem do modelu, więc pilotka dostała właściwy kolor. Później przyszedł moment sprawdzenia, czy wytrawione, dwuwarstwowe gogle da się poskładać i przykleić. Dało się. Szybki są zrobione z Micro Cristal Clear. Pasek dorobiłem z folii aluminiowej. A obecnie pracuję nad pasami uprzęży Sutton Harness. A aluminiowej folii zrobiłem cztery paski. W nich po pięć otworków. Są nawleczone na rygiel z cieniutkiego stalowego drucika na wysokości drugiej dziurki Zdjęcie wykonane przed malowaniem. Figurce brakuje jeszcze między innymi maski tlenowej i kabla audio do słuchawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Jak na tę skalę to bardzo fajnie wyszedł figurant, zwłaszcza gogle dobrze wyglądają, odcinają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Gogle i dłonie super. Ryj ma taki dziwny ,-)). Twarz w tej skali to największy problem. Trzeba dobrze figurantowi wybrać twarz. I podpowiem Ci Marcin, ze dużo daje porządny kołnierz ,-)) Ostatnio lepiłem figuranta do Hellcata i jestem z niego zadowolony. A najwięcej dodał mu kołnierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Tylko co ten kołnierz miałby odwzorowywać w przypadku figurki, którą robię. Czyli pilota PSP-RAF z drugiej połowy 45 roku? O co chodzi z twarzą? Jest pomalowana niewłaściwie, czy ma nie takie rysy? Specjalnie dla kształtu i rysów twarzy dobierałem głowę do tej figurki. Wydają mi się one sporym atutem tej miniatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Pilot w zasadzie skończony, ale zdjęcie na razie z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Pilot bardzo udany.Ładnie pomalowana. Paluchy wybitne. Chciałem takie zrobić, poległem. Pysk goblina ,-))) Ładny pysk goblina ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Pilot wyglada morderczo!!! Co chwila sprawdzam jaka to skala:). Teraz tylko owiewka musi bys super przezroczysta zeby slad po nim pozostal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Te pogięcia na pilotce i masce tlenowej zabijają !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Dzięki za opinie. Te zagniecenia to chyba raczej efekt przypadku + zimne i matowe oświetlenie lampy, pod którą pracuję. W realu tak tego nie widać, a pilotka jest lekko połyskująca - imitacja skóry. Na masce widoczne "zagniecenia" to z kolei paski mocujące. Bliższe temu, jak to wygląda na żywo są dwa poprzednie zdjęcia. Spróbuję na dniach zrobić kilka już docelowych fotek tej figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 ...tylko owiewka musi bys super przezroczysta zeby slad po nim pozostal. Udało mi się wytłoczyć kilka użytecznych sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Cieszę się - tak tytułem wstępu, że MW ozdrowiał po infekcji. Tymczasem wyhamowała mi w ostatnich tygodniach robota, więc postępy jeszcze wolniejsze, a i zdjęcia na szybkiego tym co pod ręką, czyli smartfonem. Udało mi się poskładać wyrzutniki bomb z trawionki własnego projektu. Wyszły tak jak założyłem, że wyjdą: Zacząłem też "zbroić" w trawione ramki owiewkę kabiny. Na razie idzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 No nie ma co, limyzynka robi wrażenie. A powiedz, jak kleisz blaszkę do szybki, bo elegancko jest i czyściutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi