Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 08:43, LuisNazarioDeLama napisał:

Bardzo kuszący, jakby go jeszcze wydali w 1/700... ale takim dużym też bym nie pogardził :mrgreen:

Mistercraft przepakowuje U-Boota IIB z ICM w 1/144. Żaden to news, ale przyznacie, że modelarstwo okrętowe dawno nie widziało tak porywającego box-artu:

Boxart U-Boat IIB (1939) F-56 MisterCraft

• Haha 1
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, filipsg napisał:

Bardzo kuszący, jakby go jeszcze wydali w 1/700...

przecież sporo jest fleczków w 700.....

15 godzin temu, filipsg napisał:

Mistercraft przepakowuje U-Boota IIB z ICM w 1/144.

wbrew pozorom te wyroby z ICM są całkiem niezłe ale obowiązkowo trzeba do nich blachy dokupić

co do opakowania....   cóż na pewno przyoszczędzili  :haha:

EDIT  -------------------

mnie to najbardziej intryguje to :

4.jpg.d31013cc01fef0409482ab4f32a96d3e.jpg

znając kompetencje tej firmy będzie byczek ze scapa flow  :haha:

Edytowane przez M.A.V.
Napisano

Jest krokodyl z parasolką, to chyba najfajniejsze malowanie  tych bez wintegarten. Robiłem ten model, nie trzeba żadnych blaszek, wszystko można spokojnie dorobic z drutu, krzaków i rozprutych owiec. Gdybym go już nie miał, brałbym :szczerbol:

Napisano
17 godzin temu, filipsg napisał:

Bardzo kuszący, jakby go jeszcze wydali w 1/700... ale takim dużym też bym nie pogardził 

Na zdjęciu surowego modelu widać, że odwzorowano płyty pancerza na kadłubie, co sugeruje, że może to być dobra baza pod części z druku 3D.

Napisano (edytowane)

już oficjalnie :

1.jpg.cf913dd5d9131b7770d715b77580c7f6.jpg

2.jpg.b85ef0afb1987c90b666542110f90207.jpg

3.jpg.b120d4a482987171b3b0493dd9f94c1b.jpg

kolejny ruski będzie od Takoma :

68.jpg.eeb7e3134f5a8fa2ffaffb1cd56fb02b.jpg

4.jpg.26ac966c3c7dd645ebd8cb2bc53ec7a9.jpg

dodatkowo jak ktoś będzie chciał sobie zrobić dioramkę z polarnego , wiluczynska czy innego widjajewa to będą gotowe pływające pomosty ( niestety sprzedaż wiązana z małopotrzebną drobnicą z poprzednich zestawów Takoma ) :

7.jpg.5ec14637405fa3df34b0c922fcac3825.jpg

EDIT  ----------------------

W dniu 14.10.2024 o 10:50, Szydercza Gała napisał:

Gdybym go już nie miał, brałbym :szczerbol:

to teraz pora na AD.1943    :jezyk:

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1
Napisano
22 godziny temu, filipsg napisał:

Bardzo kuszący, jakby go jeszcze wydali w 1/700... ale takim dużym też bym nie pogardził :mrgreen:

Mistercraft przepakowuje U-Boota IIB z ICM w 1/144. Żaden to news, ale przyznacie, że modelarstwo okrętowe dawno nie widziało tak porywającego box-artu:

Boxart U-Boat IIB (1939) F-56 MisterCraft

Już dla samego boxartu warto go kupić

Napisano
W dniu 14.10.2024 o 18:35, Szydercza Gała napisał:

Mam nadzieje że oprócz tej super decal dołozyli też rekina i miny.

i łańcuszki ze sklepu z dewocjonaliami

• Haha 1
Napisano
W dniu 10.10.2024 o 16:54, Szydercza Gała napisał:

No może ewentualnie jako Shinano, w drodze wyjątku. Na nim najmniej widać ten pokraczny kadłub.

Przecież lubisz pokraki. Chciałbym zobaczyć relację jak sklejasz Yamato :)  Ale to chyba może się zdarzyć tylko za sprawą wyroku sądu 👨‍⚖️

• Haha 1
Napisano

A widział ktoś może jakieś porównanie Yamato 1/350 od Bordera i Very Fire? Ja mogę znaleźć tylko porównanie VF ze starą Tamiyą i oddzielne materiały dla BM i VF.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że plusem Very Fire jest to, że daje w komplecie drewniany podkład (wersja deluxe), natomiast za Borderem przemawia jakieś dwieście złotych niższa cena, jest chyba mniej "poszatkowany" niepotrzebnie na części, tj. łatwiej sklejalny oraz ma lepszej jakości wydruki w 3d. Wydaje się, że jeżeli komuś nie zależy na drewnianym podkładzie to nie warto dopłacać do VF.

Ale żeby to zweryfikować, to dobrze byłoby obejrzeć oba modele obok siebie.

Napisano
W dniu 2.11.2010 o 09:11, ZzB napisał:

P.S.

Przymierzałem się do Gambier Bay'a ze względu na związane z nim "polskie" watki. Znaczy teraz poczekam na relacje z budowy, bo jest spora szansa że kupię sobie pierwszy od wielu lat zestaw ;>

O jakie polskie wątki chodzi? Chodzi o marynarzy/pilotów-Polaków służących na CVE-73 czy coś innego? Znacie jakieś nazwiska?

PS. Nie, nie chcę "złotej łopaty" w nagrodę 😉 

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Dudzio napisał:

O jakie polskie wątki chodzi? Chodzi o marynarzy/pilotów-Polaków służących na CVE-73 czy coś innego? Znacie jakieś nazwiska?

Tak - zapewne o to chodzi  :mrgreen: 

ja znam jednego --->  Henry A. Pyzdrowski (był pilotem samolotu TBF Avenger)

zresztą przeżył wojnę i zmarł w 2011 w USA

https://www.facebook.com/permalink.php/?story_fbid=10150165339406267&id=357106446266

EDIT -----------

a tu jest trochę o jego losach podczas ostatniej walki Gambier Bay w 1944 (pod koniec wątku) :

https://modelarstwo.koszalin.pl/index.php/recenzje/samoloty/510-w-pudle-samolot-mysliwski-fm-2-wildcat-1-72-arma-hobby

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1
Napisano
W dniu 17.03.2024 o 12:07, Yamamoto napisał:

Podczas przeglądania chińskiego netu natknąłem się na pewne zdjęcie pudełka lotniskowca Graf Zeppelin prawdopodobnie wydany przez Veryfire w skali 1/350 jednak wszystko inne milczy:hmmm:

IMG_1681.jpeg

Chińscy modelarze mogli go kupić, jaki był nakład trzeba pytać u producenta.

565562F57077A2E67327947D9D2132A4_edit_28137403970185.jpg

Napisano

Firma Hasegawa wznowi model japońskiego lekkiego krążownika IJN Yahagi, przedstawiający wersję statku z okresu Bitwy w Zatoce Leyte. Choć model ten pierwotnie ukazał się w 2015 roku, nadchodzące wznowienie na rok 2025 nie będzie posiadało tego samego numeru katalogowego, co poprzednie wydanie. Jak na razie producent nie podał szczegółowej listy ewentualnych zmian w zestawie. Wiadomo jedynie, że wznowienie będzie zawierało te same elementy, co pierwotna wersja, ale opatrzone oznaczeniem „nowość 2025”.

Zrzut ekranu 2024-11-04 214913.png

Napisano

Z tego co tutaj napisali wynika (opieram się tutaj na tłumaczu google), że w tej edycji będą reflektory z obu stron komina, a do pudełka dorzucą też blaszkę z relingami na to miejsce (ponieważ nie ma ich w zestawie relingów sprzedawanym oddzielnie).