Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.01.2025 o 16:20, Cypis napisał:

Czyżby wskrzeszenie Flagmana ?

U-boot typ IX C wczesny , 4 różne kioski , blaszka "Mikroprojekt" , kalki 34 opcje dla 24 okręów od Behemota>

scale_2400.jpg

scale_2400 (1).jpg

scale_2400 (2).jpg

scale_2400 (3).jpg

Mam dwa albo trzy te U-booty i wciąż uważam, że są to bardzo dobre modele, ładnie zdetalowane. A z blaszką to już naprawdę wysoka klasa. Szkoda, że wciąż nie wszystkie warianty drugowojennych U-bbotów doczekałały się fajnych miniatur w 1/350.

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, socjo1 napisał:

.... przesyłka stamtąd droga, warto ją podzielić....

Amen !    zatem w kontakcie  :szczerbol:

EDIT  ------------------

3 godziny temu, Cypis napisał:

Model w skali 1/35 miniaturowego OP typu XXVIIF z firmy GMU

Krucafuks ! a cuż to za wynalazek ?? 

jakiś jednotorpedowy wariant foczki ?  :hmmm:

ale to chyba totalne SF albo klimaty "What if"

Edytowane przez M.A.V.

Pojawiło się pierwsze nagranie z testowymi ramkami od Very Fire. Niestety tylko w 1080p.

Wysyłka podobno po chińskim nowym roku (trwa teraz). Wersja deluxe ma mieć podobno 9 arkuszy blaszek i "dużo" dodatków 3d.

Mam nadzieję, że uda mi się ją kupić 😉 Nie miałem jeszcze okrętu Very Fire i chciałbym sprawdzić czy za tym dobrym detalem idzie jeszcze solidna "składalność".

Dwa ruskie wypusty 3D w skali 1/700 , firma Rurik model kutra patrolowego 12200 Sobol , firma Spline kuter rakietowy 205 Moskit

scale_2400 (3).jpg

scale_2400 (4).jpg

scale_2400 (5).jpg

OKB Grigorov w skali 1/700 667A Navaga z takim trochę chorym podziałem kadłuba , wyprowadzenie tej szpary to nie lada wyzwanie.

scale_2400 (6).jpg

scale_2400 (7).jpg

scale_2400 (8).jpg

15 godzin temu, Dudzio napisał:

Pojawiło się pierwsze nagranie z testowymi ramkami od Very Fire. Niestety tylko w 1080p.

Wysyłka podobno po chińskim nowym roku (trwa teraz). Wersja deluxe ma mieć podobno 9 arkuszy blaszek i "dużo" dodatków 3d.

Mam nadzieję, że uda mi się ją kupić 😉 Nie miałem jeszcze okrętu Very Fire i chciałbym sprawdzić czy za tym dobrym detalem idzie jeszcze solidna "składalność".

Nie no... pan Ram Kiw Folii odwalił kawał porządnej roboty tym inboxem. :super:

• Like 1
  • Haha 1

7 godzin temu, Super_Hans napisał:

Nie no... pan Ram Kiw Folii odwalił kawał porządnej roboty tym inboxem. :super:

pan Boss Zhang też niczego sobie, skoro rzucił łaskawie testowy wyrób przed bibą na malediwach  :haha:

1 godzinę temu, Cypis napisał:

Hellenic Ship Model 1/350 Scale Poseidon Class Type 209/1200

To chyba już w sprzedaży jest od jakiegoś czasu.... 

Swoją drogą bardzo przyzwoite są te greckie wyroby ---> mam Glaukosa i Okeanosa w 350tce od tego producenta i mogę z czystym sumieniem polecić.  A co najważniejsze pakują do solidnych pudełek + elementy dobrze zabezpieczone w gąbce.

• 2 weeks later...

Duża rzecz: Black Cat zapowiada wielkie (prawie 140 m. !) francuskie niszczyciele typu Mogador.

mogador-volta-class-contre-torpilleurs.j

2 godziny temu, Jaro napisał:

Cena też duża...

To fakt, ale moim zdaniem jednak jest dość adekwatna, biorąc pod uwagę wielkość, skomplikowanie, technologię i jakość Black Cata (choć idealny oczywiście nie jest). 

Racja,dla mnie dochodzi jeszcze uroda tych niszczycieli,moim zdaniem jedne z najlepiej wyglądających,ogólnie uważam że francuskie konstrukcje są jednymi z najładniejszych

• Like 1

Starling models wydał w 1/700 klasy II wojennych niszczycieli brytyjskich "emergency class" - S,V, a wkrótce też innych, w innych konfiguracjach. Jak sami piszą, sporo cześci zrobionych w technologii 3 D (zamiast na blaszce) dla łatwieszego i szybszego montazu.  

Czyli okazja choćby do zrobienia HMS Saumareza, który przyczynił się do zatopienia zarówno Scharnhorsta jak i japońskiego Haguro w cieśninie Malakka. 

emergency_class_1296x.jpg?v=1740136838

2 godziny temu, Jaro napisał:

Mam pytanie,od jakiegoś czasu obserwuję takie twory,ktoś coś wie co to,i czy warte zachodu czy guano.

Też obserwuję i czekam na odważnego, który pokaże relację z budowy🙂

Na modelwarships.com zaczynają się pojawiać modele wykonane z tych zestawów i wyglądają nieźle, ale obstawiam, że to zasługa wyłącznie modelarza.

Przede wszystkim to jest goły wydruk bez blaszek fototrawionych. Podobno nie ma też instrukcji... 

Skomplikowana bryła nie pozwala na dokładne zeszlifowanie powierzchni, a druk na pewno zostawia ślady.

Ja bym się jeszcze wstrzymał. Nawet małe okręty z wydruku mają zwichrowane kadłuby i np. nadbudówki nie pasują, szpachla idzie w dużych ilościach, a co dopiero przy modelach krążowników..

Ale tematy mają ciekawe.

6 godzin temu, Jaro napisał:

Mam pytanie,od jakiegoś czasu obserwuję takie twory,ktoś coś wie co to,i czy warte zachodu czy guano. ...

wg mnie szkoda kasy chyba że :

1) kupujesz coś małego i mało skomplikowanego jak okręt podwodny

2) kupujesz coś na czym ci bardzo zależy i potem "rzeźbisz w g...e dla własnej satysfakcji"

Większe jednostki co jakościowo wychodzą tak :

6 godzin temu, Jaro napisał:

Jest tego naprawdę sporo i w przeróżnych skalach i cenach,widziałem nawet Leipziga w 1/144 za ponad 3 koła

to pewnie po prostu przeskalowana 350 która też mają w ofercie  :szczerbol:

3 godziny temu, Sampo napisał:

..... obstawiam, że to zasługa wyłącznie modelarza.....

o to, właśnie to  :super:

EDIT  ---------------

czy warto kupować to już każdy musi sobie sam ocenić.....

Ja prywatnie od jakiegoś czasu się zastanawiam czy nie nabyć od nich HMS Undine w 350 - ale na razie nie odważyłem się :haha:

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 1