Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

@M.A.V.  TAK

Z pewnościa roważę Chińczyka.

Co do Benowych wynalazków, to po obślininiu mojego nowego kutra typu B-25 od One Man Shipyard vel @Rafly to stwierdzam z całą stanowczościa, że czarnykot to moze co najwyżej myszy łapac u Kargula, ewentualnie banany na drzewach w Afryce prostować :haha:

5 minut temu, Szydercza Gała napisał:

@M.A.V.  TAK

Z pewnościa roważę Chińczyka.

Co do Benowych wynalazków, to po obślininiu mojego nowego kutra typu B-25 od One Man Shipyard vel @Rafly to stwierdzam z całą stanowczościa, że czarnykot to moze co najwyżej myszy łapac u Kargula, ewentualnie banany na drzewach w Afryce prostować :haha:

Wiesz, ale to jest kwestia dostępności pewnych tematów. Zresztą wielkiego wyboru nie ma, zwłaszcza po tym jak Starling ogłosił zaprzestanie wydawania modeli w 1/350.  Poza tym - Black Catowi troche brakuje, ale to nie sa złe modele. 

6 godzin temu, Jaro napisał:

To juz nie jest śmieszne,jak nie Yamato to Takao,jak nie Takao to Kongo,jak nie Kongo to Missouri albo inna Iowa i tak w koło Macieju

Akurat Takao i Atago były do tej pory w 1/350 tylko jako niemal 20-letnia Aoshima, bardzo słabo dostępna w Europie.

No niestety ale produkują to co się sprzedaje i jest to , z biznesowego punktu widzenia zrozumiałe. Ja byłbym zachwycony gdyby pojawił się na przykład stawiacz min "Gryf"  w 350-tce ale musimy zdawać sobie sprawę, że nasza flota dla świata to jak dla nas np marynarka wojenna Grecji. Na Pacyfiku działo się najwięcej, najintensywniejsze  i  spektakularne  bitwy, dlatego japońskie i amerykańskie okręty będą najpopularniejsze. Wydają je Chińczycy i Japończycy i mają inna perspektywę niż my. Z ciekawostek - Japończycy bardzo cenią te okręty które przetrwały wojnę np Nagato czy Takao

Na szczęście całkiem nie odpuściłem kartonowego ulepiactwa,może nie metrowe kajaki(brak już miejsca) ale niszczyciele czy lekkie krążowniki w dwu setce jeszcze mam,generalnie 1/200 moim zdaniem jest skalą najlepszą dla okrętów średniej wielkości tak jeśli chodzi o detal jak i estetykę wielkości.