Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

@M.A.V.  TAK

Z pewnościa roważę Chińczyka.

Co do Benowych wynalazków, to po obślininiu mojego nowego kutra typu B-25 od One Man Shipyard vel @Rafly to stwierdzam z całą stanowczościa, że czarnykot to moze co najwyżej myszy łapac u Kargula, ewentualnie banany na drzewach w Afryce prostować :haha:

5 minut temu, Szydercza Gała napisał:

@M.A.V.  TAK

Z pewnościa roważę Chińczyka.

Co do Benowych wynalazków, to po obślininiu mojego nowego kutra typu B-25 od One Man Shipyard vel @Rafly to stwierdzam z całą stanowczościa, że czarnykot to moze co najwyżej myszy łapac u Kargula, ewentualnie banany na drzewach w Afryce prostować :haha:

Wiesz, ale to jest kwestia dostępności pewnych tematów. Zresztą wielkiego wyboru nie ma, zwłaszcza po tym jak Starling ogłosił zaprzestanie wydawania modeli w 1/350.  Poza tym - Black Catowi troche brakuje, ale to nie sa złe modele. 

W dniu 17.08.2025 o 20:24, Cypis napisał:

Zestaw dodatków do Yamato z 1945 w 1/700 od Bunker Studio , druk 3D , zestaw (set) A , znaczy się będzie i B i może następne.

vtg0ahXeqzTw1hyklF9GII78WYgr193P9y9dODDqIHYElBhgYY0bjt-IV_e18baZt6jdlesiEjuoUsAUGfukJvuq.jpg

zawartość

7Z7nEYCuAJAgwoBSgOnZKc3nWVnDDPj6ZjDQiq264r0rbTewiVed8pUpLlj2Yc3zLGg8brRlIpQgq7Ant_CbkTfH.jpg

uJhR_ihi534_ou2DDSt6YMZfu7FTyL_kjR8sguz1mv_OMXztyV6A5TfIo3H1QPu-gS0VRoEQxo9yqtt6G8brqMEw.jpg

nENMj-GPFeeIkEQWWv9FdKRRI90R3P8Q996TGpimZlRm3JxUCeQopuNIoycZgMsiDL76dsnKntuWe-y9KQIqM-Kj.jpg

Hjh9ip-s0DfRrzG7C2UlxHV9KtoXAqG38WFo21aMIQ37AWb3oTOJ9qZLqBkSNWtRzJzIYZHe7DiWdLVn4Bdhrci_.jpg

y9YDZMg_LSnNVR9nhP0lAPzmVxBpxlotcoI_znOB0t_Giv6BML35UzfW6HBR5O7eyeVJP0O6IPMAtEJCRVflFLDj.jpg

OgdFsyLeplqlArC7-GAVijYZeSA5O5munHS6jN-bmPyxyi_tt6EBEWqqEiAAvsultbKhZC4nuFXiCZJoXes3mipk.jpg

5fV1q3xipGgwc6gC2f6HuR8BigPgH0KLV1V7vVJRhlg5SdO637lUIENQtcntaCBjD6MTOOyXl6zx1-ZPqw_LaucB.jpg

To juz nie jest śmieszne,jak nie Yamato to Takao,jak nie Takao to Kongo,jak nie Kongo to Missouri albo inna Iowa i tak w koło Macieju

6 godzin temu, Jaro napisał:

To juz nie jest śmieszne,jak nie Yamato to Takao,jak nie Takao to Kongo,jak nie Kongo to Missouri albo inna Iowa i tak w koło Macieju

Akurat Takao i Atago były do tej pory w 1/350 tylko jako niemal 20-letnia Aoshima, bardzo słabo dostępna w Europie.

• Like 1

No niestety ale produkują to co się sprzedaje i jest to , z biznesowego punktu widzenia zrozumiałe. Ja byłbym zachwycony gdyby pojawił się na przykład stawiacz min "Gryf"  w 350-tce ale musimy zdawać sobie sprawę, że nasza flota dla świata to jak dla nas np marynarka wojenna Grecji. Na Pacyfiku działo się najwięcej, najintensywniejsze  i  spektakularne  bitwy, dlatego japońskie i amerykańskie okręty będą najpopularniejsze. Wydają je Chińczycy i Japończycy i mają inna perspektywę niż my. Z ciekawostek - Japończycy bardzo cenią te okręty które przetrwały wojnę np Nagato czy Takao

Na szczęście całkiem nie odpuściłem kartonowego ulepiactwa,może nie metrowe kajaki(brak już miejsca) ale niszczyciele czy lekkie krążowniki w dwu setce jeszcze mam,generalnie 1/200 moim zdaniem jest skalą najlepszą dla okrętów średniej wielkości tak jeśli chodzi o detal jak i estetykę wielkości.

W dniu 26.08.2025 o 23:01, Szydercza Gała napisał:

No jest przecież North Carolina dla odmiany... Nie było jeszcze w 350.

To sie sprzeda, a wynalazki nie. To naprawdę nie jest skomplikowane.

Jest dostępna w 350-tce - Trumperter  05303. Ale masz rację, sprzeda się. Ja np. starego "Trampka" nie chce.

Godzinę temu, Kingfisher napisał:

Jest dostępna w 350-tce - Trumperter  05303. Ale masz rację, sprzeda się. Ja np. starego "Trampka" nie chce.

Masz rację zapomnialem o niej, nawet jakieś blachy do tego sa flajhołka, no ale to stary sztrucel i ten nowy na pewno będzie lepszy....  No i się sprzeda.

Też  bym wolal cos innego niż Takao, choćby Shikishimie ze Kuramy nie wspomnę :haha: ale jestem realista, to się nie sprzeda i tyle.

Ciekaw jestem jaki budżet jest potrzebny na wydanie właśnie takiego Gryfa, Wichura czy Błyskawicy? Bo może trza zrzutę zrobić i zamówić? Ja tam do tysiaka bym kupił. Niestety w okrętach, szczególnie 1/350 jest bryndza - a to co jest, często jest średniej jakości i o wysokich cenach. Wiem, że u podstawy tego wszystkiego jest fakt, że okręty są najmniej popularne, trudne i czasochłonne w budowie. To najtrudniej zmienić. Tak czy siak liczę na Chińczyków np. taki Triumph Modele - już zamówiłem, zobaczymy co to warte.

Edytowane przez tojarro

Niedawno pojawił się kolejny dodatek 3D od firmy "krzak" (YZM Model YZ-149), mianowicie US Navy Mk-30 5"/38. Wcześniejsze dodatki wydane przez tą firmę ( np. do HMS Naiad) wyglądały obiecująco, więc postanowiłem zaryzykować i nabyć te działa dla mojego Fletchera. W zestawie jest łącznie 6szt - trzy typu Mk-30 5"/38 mod 18 i trzy Mk-30 5"/38 mod 30 (oba rodzaje instalowane były na tych niszczycielach). Jakość wykonania bardzo dobra. Cena w porównaniu np. do Black Cata śmieszna, więc moim zdaniem warto, tym bardziej, że podobno oryginalne wieże w Tamiyowskim Fletcherze są delikatnie mówiąc schrzanione.

US_gun.jpg

US_gun2.jpg

US_gun1.jpg

Edytowane przez Kingfisher
  • Thanks 1

Było już?

"Takom" zapowiedział radzieckie niszczyciele typu "7" oraz ich chińską, powojenną wersję z rakietami w 1:350.

To pewnie i "7U" zrobią.

Ciekawe, czy w 700-kę też pójdą...

Przemek

5 godzin temu, PrzemekW napisał:

Było już?

"Takom" zapowiedział radzieckie niszczyciele typu "7" oraz ich chińską, powojenną wersję z rakietami w 1:350.

To pewnie i "7U" zrobią.

Ciekawe, czy w 700-kę też pójdą...

Przemek

Było razem z box artem , renderami itd.

19 minut temu, Cypis napisał:

3D-Wild Miniatures wydaje w druku 3D 4 warianty rozwojowe pancernika klasy Lexington w skali 1/350....

kilka uwag do tych "wyrobów" .......

1) to trochę SF bo te okręty istniały wyłącznie na papierze....

2) modele nie zostały opracowane na podstawie oryginalnej dokumentacji projektowej z lat 20tych  ale....  na podstawie fantazji i grafik twórców gry WoW  :haha: