Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa (ale pewnie dla niewielu, niestety) nowość od firmy Seed. Skala 1/700 (dla mnie - niestety).

Brytyjski szybki stawiacz min klasy Abdiel z czasów II wojny światowej. 

3 kominy, silne uzbrojenie i ciekawa, dynamiczna sylwetka to zalety wizualne. 

HMS_Abdiel_(M39).jpg

HMS_Latona_(M76).jpg

Historycznie to też ciekawe jednostki: głównie operowały na Morzu Śródziemnym. Dysponując dużą prędkością, pod osłoną nocy stawiały duże, ofensywne zapory minowe w niespodziewanych przez przeciwnika lokalizacjach. Stosowano je także jako szybkie transportowce choć by w czasie oblężenia Tobruku, czy blokady Malty.

British Royal Navy WWII Fast Minelayer HMS Abdiel 1940 (3D-Printed Model Kit) model do sklejania Seed Hobby 710022 

Ciekawa, bogato ilustrowana i ładnie wydana książka na ich temat: Arthur Nicolson, "Very Special Ships".

RCSubswydaje drukowane w 3D modele w skalach 1/144 i 1/350 USS Los Angeles Class Submarine Flight I  i 
USS Los Angeles Class Submarine - Flight II VLS .

pTDMLajOhSgoGfSdMZ17ty3hHlWuTR4tX8utKj5d3udq_jF-mt7pQ_Y9Fv1iqQNdZOHVbdzxXSznkMesQqg9B9YV.jpg

VoaeIzKbaBa2HkNoutgXYvJuoIRxk0b0Rc_AoJqjWJwBA8wUMTJeaJz6cGDa1tZ35AOJbdZXt4DCBuZtz2REAXR3.jpg

• Like 1

W dniu 7.01.2026 o 08:48, tojarro napisał:

W lutym czeka nas kolejny niszczyciel w 1/350 od Triumph Models: Yugumo

613025991_1201636018808214_1782418976272

jednak w maju , trochę szczegółów

XYEh4KIwIHQa9tJkPcH-JaFDsTtSvb12IOYOfCZTZzDZb5rfkBQKBCz4-X9vUqIXE_HwEjgqwsIiDy4JyaBIiDcu.jpg

4UeAYdot26o81zzVM3Fazo--h4DLFmL3XK_kQekYMW5Cs9urj312BfjRUWBlMmaQ4YG8jinIe5VZFU9Jx3nbqGdn.jpg

7lI8eAIluUAvons4VSDDQJcOxkOlWt7mpDFS5WKMW8nmWn3rdx9YUhyicmvEXeC9gca5KMKm4WYhPrY2IRfYGdls.jpg

Triumph Models nie próżnuje. W 2026 ma ukazać się kanadyjska korweta klasy Flower, Snowberry w skali 1/350. Fani maluchów z Royal Navy powinni być zadowoleni - ja po  raz pierwszy, nie, ale to dobrodziejstwo dla mojego portfela.

image.thumb.png.5f2ffd4fc4c9343ae9109e68d446efda.png

Edytowane przez tojarro

O! A jaka to skala? Jak się cenowo kształtują te modele? Pewnie będzie lepszy niż Black Cat - widzę choćby fakturę kadłuba. Widzę też potencjał na projekt grupowy "Okrutne Morze" kieeeedyś ... @Szydercza Gała @zaruk

Edytowane przez socjo1
  • Haha 2

Ty mnie tu Michu z z Monsarrat'em nie wyskakuj :haha: Ja tam juz jednego flowera mam, w temacie TYM temacie, to wolałbym sobie zrobić któryś z eskortowanych przez Compass Rose stakUF :szczerbol:

Pożyjemy - zobaczymy 🙂 Wodził Was będę na pokuszenie kamuflażami, wariantami, historiami...

GPkSrMnX0AEnxQN.thumb.jpg.1ee9afa2f1cec2ecb3d0f37a8ba3d3ef.jpg

Ale to pewnie za rok - dwa. No i najsampierw trzeba Kaczory odchować!

Edytowane przez socjo1

10 dni od zamówienia MAM. Prosto z Hongkongu Triumph Models w skali 1/350 japoński niszczyciel "Fabuki".   Mały onboxing mam już za sobą. Wygląda typowo jak dla tego producenta. I jak ogarnąłem temat - ma tę samą, co inne modele producenta bolączkę. Kadłub. Będzie trzeba z tym jakość żyć albo przestać kupować :) Reszta fajnie odlana i pełna detali. Model do kolejki.

IMG_2269.jpg

IMG_2270.jpg

IMG_2271.jpg

IMG_2272.jpg

IMG_2273.jpg

IMG_2274.jpg

IMG_2275.jpg

Edytowane przez tojarro
  • Like 1

Triumph Model 1/700 IJN Battleship Nagato 1944 Leyte Gulf
This is a resin assembly model kit available in three variants: Standard Waterline, Standard Full Hull, and Deluxe Edition.
It is beginner-friendly, allowing newcomers to enjoy the fun of assembly in just 2 days, while advanced modelers can optionally purchase the upgrade set to add extra details and enhance realism.
Scheduled for release on an auspicious day in 2026.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.