Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

Bronco mnie zaskakuje w sprzedaży jest już kolejny model o.p. w 1:350 tym razem chiński okręt typu Yuan
Jędrek, jakbyś przy okazji znalazł zdjęcia z zawartością pudła, byłbym Ci wdzięczny choc przyznam, że nieśmiało zerkam na Vanguard'a - bardzo mi się spodobała sylwetka.

...

• 2 weeks later...

Czy ktos widzial jakies fotki Yahagi 1:350 Hasegawy, do rej pory widzialem tylko blueprint z Shizuoka Hobby Show.

A na marginesie to dziwna jest sytuacja z cenami modeli, np Mutsu na allegro jest prawie dwa razy tanszy niz w sklepach modelarskich (600 do ponad 1000).

Czy ktos widzial jakies fotki Yahagi 1:350 Hasegawy, do rej pory widzialem tylko blueprint z Shizuoka Hobby Show.

A na marginesie to dziwna jest sytuacja z cenami modeli, np Mutsu na allegro jest prawie dwa razy tanszy niz w sklepach modelarskich (600 do ponad 1000).

1. Nie widziałem nigdzie - może Yahagi się po prostu opóźni, jak wiele zapowiedzi.

2. Może ktoś zakupił Mutsu na samym początku przed skokiem kursu dolara, euro i jena Albo po prostu odsprzedaje ze stratą

A na marginesie to dziwna jest sytuacja z cenami modeli, np Mutsu na allegro jest prawie dwa razy tanszy niz w sklepach modelarskich (600 do ponad 1000)

może to z czeskiego rynku (Czesi mają jakiś układ z Hasegawą), swojego Nagato kupiłem właśnie z tego kierunku i mimo, że kupowałem w sklepie to i tak kosztował o połowę mniej niż z dostawy z Japonii, a jak się weźmie pod uwagę iż niektórzy sprzedający na allegro przewożą sami modele zza południowej granicy to ceny nie dziwią tak bardzo

Jędrek

• 2 weeks later...

Ogólnie oba typy są zewnętrznie bardzo podobne - mają praktycznie identyczne kadłuby. W późniejszym okresie przechodziły podobne zmiany i upgrady uzbrojenia. Nagara ma większą (wyższą) nadbudówkę dziobową - chyba po tym najłatwiej je poznać.

Trumpek zapowiada krążownik Admiral Hipper w 1/350 (wygląd z 1941 r.)

choc przyznam, że nieśmiało zerkam na Vanguard'a - bardzo mi się spodobała sylwetka

jest już w sprzedaży

jeszcze nie widziałem Geparda Revell (1:144) w sprzedaży a już na modelwarship pokazała się galeria zrobionego modelu KLIK

choć przyznam iż z zapowiedzi Revell na ten rok najbardziej mnie interesuje Colombo Express w 1:700, to może być ciekawy model KLIK

Jędrek

Choć w okrętach nie siedze, to przyznam, że ten Colombo Express to naprawdę ciekawa sprawa, bo po pierwsze bardzo mało jest modeli kontenerowców (z tego co wiem), a po drugie zawsze chciałem coś takiego mieć

Dodatkowo TUTAJ można zobaczyć jak wygląda taki sklejony.

I bonusik się szykuje dla tych którym wersja 1:400 się na półce nie mieści - KLIK

Flyhawk pokazał plakat do zestawu waloryzacyjnego 1:350 Kongo do modelu Aoshima oraz 1:700 blaszki do U-boota VIIB KLIK, mam nadzieję że do U-bootów w 350-tce też się wkrótce coś pojawi

Jędrek

choc przyznam, że nieśmiało zerkam na Vanguard'a - bardzo mi się spodobała sylwetka

jest już w sprzedaży

dziś przypłynął całkiem "malutkie" bydlątko ponad 40cm, w dodatku bardzo prosty - może by go tak trzasnąć "od ręki", hmm... tylko fotek szukać za bardzo nie ma kiedy

A z rodzimego podwórka, jak zapewne wielu z was wie mamy wysyp luf w "700":

http://www.master-model.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=4&Itemid=56&lang=pl

to już było na forum, Master sam się ogłosił KLIK, natomiast kilka z tych lufek (do współczesnych okrętów) przedwczoraj odebrałem z poczty, miodzio... takie delikatne, że strach będzie się tym bawić

na model warship można obejrzeć fotki nowych modeli w 350-ce: Admiral Graf Spee (Academy) i USS Wasp LHD-01 (MRC)

w tej samej skali w sprzedaży pokazał się kolejny u-boot VII z AFV, tym razem w wersji C

Jędrek

Najpierw typ IX x2 z Bronco, teraz zapowiedź I-19 AFV... Wygląda na to, jakby Flagman sprzedał swoje formy w skali 1:350. Właśnie te okręty były przewidziane jako kolejne do wypuszczenia (już od pół roku panuje cisza na ich stronie internetowej).

Pozdrawiam,

Marek

w przypadku dziewiątki w modelu Bronco jest inne rozplanowanie ramek niż pokazane na stronie Flagmana więc raczej nie jest to ich forma, zobaczymy jak będzie z I-19

Jędrek

1. Nie widziałem nigdzie - może Yahagi się po prostu opóźni, jak wiele zapowiedzi.

można obejrzeć już fotki wyprasek KLIK

Jędrek

Chyba trzeba zaczynać szykować środki na ten okręt Zawsze podobał mi się z wyglądu.

Pit Road (a wkrótce pewnie i Trumpeter) wypuścił niszczyciel Yugumo. Bardzo podobny do typu Kagero, ale też fajny

Czy słyszał ktoś o zapowiedzi pancernika Fuso w 350-tce? Kiedyś poszła plotka, że aż trzy firmy na raz szykują wydanie tego modelu ale od tamtej pory cisza. Czekam na tego dziwaka i jakoś żadna japońska firma jeszcze go nie zrobiła, a przecież Yamashiro i Fuso walczyły jak samuraje