Skocz do zawartości

[RS] Stug III B [Tamiya, Eduard, Friulmodel ][1:35]

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam do swojego starego projektu, zbudowany z odpadków tak na prawdę, czekam teraz na dostawę kół bo oczywiście wszystkie pogubiłem.

Mam także prośbę czy ktoś z Was posiada 3 koła podtrzymujące ?? Będę zobowiązany za odpowiedź w tej sprawie

Dzisiaj nałożony podkład rdzewienie i bazowe dwa kolorki, jutro dalsza modulacja i obijanie, postaram się wrzucić fotki popołudniu.

P1030634J_nqaenhs.JPG

P1030635J_nqaenha.JPG

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki chłopaki Enten poszło PW.

Na początku chciałbym przeprosić za badziewną jakość zdjęć, nie mam porządnego oświetlenia w tym momencie...

No to po kolei:

1. Wyjściowy kolor bazowy szary:

Q71XFTQN.jpg

2. Modulacja za pomocą systemu Vallejo (nie polecam):

MWG48ZJZ.jpg

94AOKS5V.jpg

3. Nałożona biel podkładowa ze specyfikiem AK do zdzerania, zostało tylko go omłotkować do rdzawego podkładu i lecę z lakierem:

WR23Z721.jpg

... zostało tylko go omłotkować ....:Jeśli można to prosiłbym o wyjaśnienie tej techniki :nauka2

Troszke niedokładnie prowadzę warsztat...

Pierwsza warstwa została nałożona rdza od vallejo i rdzawy wash od MIG'a, następnie zalakierowane sidoluxem. Odczekałem godzinkę i nałożyłem Worn Effects na całość. Po następnej godzinie nałożyłem farbę bazową + modulację.

Nałożylem następną warstwę Worn Effectu i podałem zimowe kamo. Gdy biała farba była świeża szybko zacząłem ją ściągać delikatnie gąbeczką. Teraz tylko zostaję zamoczyć patyczek w rozpuszczalniku i zetrzeć farbę do rdzawego podkładu.

Mam nadzieję że tego nie spierdziele bo aż takie łatwe to nie jest.

Tutaj widać efekt finalny takiego potraktowania:

5-14.jpg

2. Modulacja za pomocą systemu Vallejo (nie polecam):

Zapytam z ciekawości: dlaczego nie polecasz? Ten sam efekt można osiągnąć samemu mieszając kolory czy chodzi o specyfikę pracy z farbami Vallejo w przypadku aerografu?

Zawsze robię modulację sam mieszając barwy, aale pomyślałem zrobię sobie prezent, a co tam kupię.

Nie dość że się przepłaca bo 42zł za mały zestaw farbek to rozbój w biały dzień to moim zdaniem tony kolorów są źle dobrane, modulacja szarego zbyt słaba, highlight'sy zbyt białe. Bardzo się ciężko tym maluję.

Dlatego też polecam kupić dwie farbki vallejo i samemu stworzyć 4-ro barwne gradienty.

Masz naprawdę niesamowite tępo z tym modelem.

W święta muszę go skończyć

Zacząłem malować szczegóły ale mi farb zbrakło...

IMG1719JP_nqaaanh.JPG

IMG1720JP_nqaaanx.JPG

IMG1721JP_nqaaann.JPG

IMG1722JP_nqaaane.JPG

Spoko loko . Myślisz ze jeszcze na mokro ( bo chyba na mokro może byc słabo z racji upływu czasu) czy już na sucho rerając czymś ostrym ? Pytam bo sam eksperymentuję z łornefektem i nie ukrywam rajcuje mnie ta technika najbardziej ( odzierac , młotkować , rerać , trzeć , zdzierać , wydzierac :-) i tak dalej ) . Szukam też najlepszego rozwiazania wydobycia kilku różnych "poprzednich" warstw farby .

A czym drapiesz? Mnie czeka pierwsze drapanie i jeszcze nie podjąłem decyzji czym to zrobić. Tempa rzeczywiście jak na wyścigach. Wcale nie widać, że to ze złomu.

edit: a kółka już masz?

Drapię starymi twardymi pędzlami, gąbkami i wykałaczkami, zależy co chcę zrobić.

Kółek jeszcze nie mam ale Greif z PWM obiecał mi prezent na święta w postaci kół

Mam pytanie co do koloru włazu, robię ten wóz ze starego dragona (masakra) i u Ciebie jest koloru mini. Przygotowałeś podkład pod drapanie czy tak zostawisz?

Paweł

Właz powinien być biały albo szary ale moja artystyczna dusza nie pozwoliła aby zrobić standardowy wóz

ja obiecane koła wysyłam jutro rano jeśli aktualne

Nie aktualne ale jeszcze raz dzięki

IMG1724JP_nqqqxaw.JPG