Mikele Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Nie powiem, próbuję trochę cudować, ale bez popuszczania wodzy fantazji. Raczej w kierunku tego, co rzeczywiście może występować w przyrodzie. Zastanawiam się trochę nad sensem przegrzewania blach, ciężko znaleźć jakiekolwiek zdjęcia MiG-21 z tęczą na osłonie dyszy wylotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Zamiast zdjęć sylwetek daj zdjęcie dyszy, na której się wzorujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Zamiast zdjęć sylwetek daj zdjęcie dyszy, na której się wzorujesz. http://imgur.com/aGBQEiY To tak dla przykładu jak mniej więcej wyglądała dysza w naturze [ choć pewnie były i troszkę czyściejsze ] Jaki by nie był czysty płatowiec , ta część s-lotu była zawsze brudna, szczególnie od spodu - olej, paliwo , temperatura robiły swoje. Sorry za rozmiar fotki , ale nie mogę korzystać z imageshacka i próbuję wszystkiego co mi wpadnie "w sieć " Jakby mi takie coś wyszło to byłbym szczęśliwy a póki co próbuję co jaki da efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Żebyś nie mówił że podrzuciłem 1 fotkę i to z najbardziej "czystą "dyszą , to masz jeszcze 4 do wyboru: Tu widać "niebieskie" przepalenia na górze dyszy , ułożenie "kolorów " pasami po obwodzie dyszy, no i zacieki z oleju , nafty , brudu , deszczu , okopcenia . Dół bardziej okopcony , uświniony , góra bardziej "poprzepalana -przegrzana " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Ten złotawy kolor jest idealny z palety Model Mastera, poszukaj Burn Metal, tylko metalizer do polerowania. Uważaj z "niby" Burn Metal Non Buff całkiem inny kolor. Jak będziesz miał okazje kup. A resztę podpowiem jak zrobić takie dysze jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Ten złotawy kolor jest idealny z palety Model Mastera, poszukaj Burn Metal, tylko metalizer do polerowania. Uważaj z "niby" Burn Metal Non Buff całkiem inny kolor. Jak będziesz miał okazje kup. A resztę podpowiem jak zrobić takie dysze jak na zdjęciu Rozumiem że podpowiedż , będzie tu na Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 A więc pobawiłem się pokazowo dyszą swojego Miga. Do malunku użyłem metalizerów Model Mastera. Na początek poszedł Aluminium (Non Buffing), następnie poszedł Burn Metal 1415. Na to poszedł ołówek i pastela pomarańczowa. Przyznam szczerze, że dawno nie malowałem Burn Metalem i ku mojemu zaskoczeniu zrobił się jakiś taki ciemniejszy. Ale przeglądając paletę Alclad stwierdziłem, że Pale Burn Metal jest alternatywą dla MM. a tak w ogóle nie wiem czy się dostanie na naszym rynku MM 1415. Robiłem to tak na szybko i efekt nie jest tak powalający jak bym się do tego przyłożył bo i tak w moim przypadku to i tak to będzie zmyte. Co do techniki. Po samym malunku nacieram w interesującym mnie miejscu pędzelkiem i grafitem ze zwykłego ołówka, tylko musi być jak miękki. Do uzyskania cieńszych "kresek" można część przysłonić zwykłą kartką i trzeć samą końcówką pędzla. Tak samo postępujemy z suchą pastelą. Dla szybszego łapania pigmentu można metalizer pokryć matem i na koniec polerować. Zacieki oleju itp. robione są farbą olejną dla plastyków. Mała kropka z wykałaczki i roztarta ręcznikiem papierowym. Praca czasochłonna lecz efekt można uzyskać zbliżony do oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Najładniejsza jest na 3 fotce.Do tego jeszcze jakieś okopcenia i rzeczywiście to juz przypomina orginał [ plus kropelka nafty w dyszę -dla orginalnego zapachu -miodzio ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Tak już zostanie. Sądzę, że nie ma wstydu. Pokolei: Super iron od Gunze + Tamyia smoke na wewnętrzny pierścień; Clear blue i clear orange. Fuel stain i streaking grime od AK. Pigmenty Miga, i na koniec wash Pro Modeller. Co każdy środek bezbarwny błyszczący i na sam koniec bezbarwny satynowy. I pytanie - używa ktoś Nikon Coolpix L23? Jak w tym gównie ustawić porządnie ostrość w trybie makro? Przecież zdjęcia są straszne. edit: Trochę lepsze zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Lutego 2014 Autor Share Napisano 7 Lutego 2014 Chyba ok, skoro nie ma uwag, albo też tak do dupy, że szkoda słów Pomału do przodu, zrobiłem belki podwieszeń. Konfiguracja będzie festyniarska - 2x R-3R, 4x R-60 i PTB-800, które właśnie się tworzą. Sądzę, że jutro będzie co pokazać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Lutego 2014 Share Napisano 7 Lutego 2014 Dysza może być ale wyrzutnie dla R-60 APU-60-II trzeba przemalowac , niestety .One miały kolor siwy, nawet ciemno siwy .Sorry , nie mam lepszych fotek , może Koledzy znajdą coś lepszego .Pokrycie lakierowane , błyszczące -wyrzutnie niemal nieużywane w codziennej eksploatacji. Kolejne 2 fotki -ale niestety , znowu "pokazówka " i rakiety zasłaniają wyrzutnię. A z tyłu APU-60 wygląda tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Lutego 2014 Autor Share Napisano 8 Lutego 2014 R-3R na APU-13 gotowe, APU-60-II przemalowane, R-60 jeszcze się produkują. Roboty z kalkomaniami co nie miara, ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Od razu bardziej swojsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Edek się nie przyłożyl do R-3R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Trochę te R-3R do podmalowania : -głowica bardziej "matowa" i powinna być nieco dłuższa, oraz nieco bardziej ostry kształt -zielony "pasek" na k-bie [ element zapalnika zbliżeniowego-radiowego ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Szykuje się ładny model -więc lepiej zawczasu cos poprawić jak można i pózniej mieć satysfakcję .A" marudni migospece " wychwytują przede wszystkim to ,co od razu rzuca sie w oczy.Wiele rzeczy czy szczegółów pamiętam z życia , albo ew. coś mi się wydaje nie tak i wtedy rzucam okiem na fotki, a tego nie da się oszukać. Jak na etapie prac zostaną wychwycone błędy , to jak wielka będzie radość na koniec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Mikele -jak jeszcze troche poprawisz amortyzatory goleni [ ma być chrom -a nie srebrzanka ] to już nie będę marudził [ na razie ] Wierzę że zrobisz ładny model MiG-21 , a nie jak sie nieraz widzi "wyrób Migopodobny" bo komuś zabrakło trochę cierpliwości i dokładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Do tej pory czułem trochę presję, teraz to już jawny mobbing Golenie są pryśnięte "chrome silver" i nawet przepolerowane, zmatowieć musiały przy dalszych pracach - sklejaniu, washowaniu. Kombinował nic już z nimi nie będę, koło jest wielkości paznokcia kciuka, rozklejać tego nie będę a poprawianie sklejonej goleni może i prawdopodobnie skończyło by się jakąś spektakularną katastrofą - nie będę kusił losu. Co do R-3R - pas był czarny, bo się znów zasugerowałem instrukcją Edka. Położyłem na to zieloną kalkomanię, też z zestawu, ale czarny trochę przez to przebija. Tak czy inaczej zostanie tak, jak poniżej. Pociski jeszcze się błyszczą (poniżej też) bo jeszcze nie kładłem matowego na koniec. Będą jeszcze podmalówki, malowanie dysz silników rakietowych (15 sekund pracy z wiertłem i skalpelem) ale to już nie dziś bo mnie te mikroskopijne kalkomanie na R-60 wykończyły. Swoją drogą, Kalkomanii na R-60 było za mało na kompletne oklejenie 4 sztuk i musiałem porcjować. Jeśli ktoś ma zamiar wywalić do kosza kalki nr S165 i S167 z tego zestawu, czy jakiegokolwiek innego edkowego ołówka to ja chętnie przygarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Niemal jak żywe Rozumiem ,że na R-60 , te elementy z przodu na głowicy to zagłuszki ? Czy znowu "Edek " cos pomylił w kolorystyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Nie mogłem dobrać tego charakterystycznego czerwonawego koloru Ale domaluję jeszcze jasno-szarym kolorem głowicę termoczułą, to jeszcze nie jest ostateczna wersja. Jeszcze trochę pracy nad uzbrojeniem będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Poranna kawa i marudzenie to mój codzienny rytuał Wrzucam 3 fotki to zobaczysz co jeszcze ew. można poprawić ,żeby było jeszcze ładniej i tak naturalnie. -podcięcie skrzydełek -głowicę zachodzacą pod skrzydełka -głębokość i ścięty przód zagłuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 Przednie brzechwy w R-60 mają skośną krawędź, zdjęcie nie jest w ich płaszczyźnie i może tego nie widać, ale ją mają. Co do kolorów - domaluję jeszcze jasno-szarą osłonę głowicy termicznej i pomaluję wnętrze dysz silników, na całość, łącznie z PTB-800 pójdzie jeszcze bezbarwny mat i koniec w temacie podwieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Obserwuję Twój warsztat, fajnie to wszystko wygląda . Może i ja się w końcu skuszę na MiG-a Edka w 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Praca nie pozwala mi ostatnio zbyt poszaleć z modelem, ale małymi kroczkami do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi