Skocz do zawartości

RWD-14b, Czapla i parę drucików, 1:72

drabik

Rekomendowane odpowiedzi

1. Sloty ("skrzele") - trójdzielne. Zobacz choćby tutaj - punkt 1.b, drugi akapit:

http://www.muzeumlotnictwa.pl/digitalizacja_archiwaliow/katalog/ksiazki/0313/instrukcja_obslugi_samolotu_czapla_1939/19d.jpg

Aczkolwiek, rzeczywiście - działało to jako całość.

.

Masz rację, rysunek w PKL jest mylący.

Na potwierdzenie zdjęcie z widocznym podziałem slota

4891CZAPLA%203.jpg&w=200

Większe tutaj

http://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=490&ustaw=sz&s=386

Zdjęcia z bardzo delikatnie zaznaczonym podziałem slota są też t.IV PKL Stratusa.

P.S. Czy CZAPLA miała lotki kryte sklejką? Tak mi wychodzi z rysunku w instrukcji:

Mało prawdopodobne. Zdjęcia RWD-14/II zamieszczone w t.II PKL pokazuje płat przed pokryciem płótnem i bez poszycia lotek.

Rysunek pokazuje też poszycie sklejką sięgające za przedni dźwigar, a opis techniczny mówi o sięganiu do dźwigara.

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W ramach relaksu i oderwania od slotów (drugi mnie jeszcze czeka), wydłubałem sobie... śmigiełko:), trochę inne od zestawowego:P
Śmigiełko ogólnie fajne, ale za masywne we wszystkich płaszczyznach. Jeśli będziesz jeszcze je cieniować, zmniejszać średnicę środkowej części, to jak będziesz na granicy(to się wie) pęknięcia materiału, będzie dopiero w miarę ok! Wcześniej padło pytanie o widoczność kalki po kilku warstwach lakierów - tak będą widoczne, spójrz na warsztat RWD 5 Skarżyńskiego, tam zostały naklejone na skrzydło, lotki, stery.

Dzięki Jarek:) To po odchudzam je, ile jeszcze dam radę... No i stresująca część roboty jeszcze cały czas przede mną... Połączenie skrzydła z kadłubem... Ale - jakoś to pójdzie:D

Słuchajcie - utknąłem: poszukuję prostego i szybkiego sposobu na zrobienie stopni wejściowych - bez wykorzystania blaszek. Ktoś ma jakiś pomysł? Zeszlifowane cieniutko półwałki? Tylko, że chyba stopnie mają ranty, czy nie, czy to zwykła "klapka"?

Krzychu, wszystko zależy od tego na ile możesz jeszcze ingerować w kadłub. Te klapki otwierały się do środka, a zatem naklejone półwałki będą rozwiązaniem nienajlepszym. Zorientuj się, czy bez szkody dla wnętrza możesz przewiercić się przez burty. I daj znać. Pozdrówka

Przewiercić się na okrągło. Dolną połówkę podkleić półwałkiem i zlicować. Zostanie Ci ładne półkole od góry. Minimalnie mniejszym półwałkiem wklejasz górę, leciusieńko wpychając górną część owego półkola do wnętrza, dbając o zachowanie równego przylegania dolnej prostej krawędzi. Myślę, że jest szansa na ładny efekt lekko "wdepniętego" stopnia. Wypróbuj na boku, oczywiście po sprawdzeniu, że operacja jest w ogóle możliwa.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Tak patrzę po zdjęciach... wydaje mi się, że same wycięcia - nie; ale końcówki skrzydła do krawędzi spływu powinny schodzić łagodniejszym łukiem aż na lotkę... spróbuję to trochę poprawić, ale nie wiem, czy mi się uda do końca. Manewrowanie przy doklejonym skrzydle już trąci ostrym wyzwaniem:P