Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Z Nowym Rokiem równym krokiem czyli pierwsza tegoroczna edycja zabawy pt.”Zróbmy sobie czołg” której to ofiarą padnie tytułowa samobieżna haubica „Sexton” .

Parę słów tytułem wprowadzenia:

Jedyny znany mi model tego pojazdu w małej skali to żywica Milicast’a – nie najnowsza, trudno osiągalna i ”nie miarowa” bo w skali 1/76. Chcąc więc zostać posiadaczem miniatury „Sextona” nie było innego wyjścia jak zbudować go sobie samodzielnie w oparciu o dostępne surowce.

Model będzie swoistym frankensztajnem składającym się z elementów skanibalizowanych z modeli M3 „Lee” Mirage’a, M4 „Sherman” Dragona oraz UM’a i przede wszystkim wkładu własnego.

Plany pojazdu można znaleźć np. w publikacjach tj.„Other Axis & Allied fighting vechicles” G.Bradford lub ”Artyleria samobieżna w PSZ 1940 – 1945” Z.Lalak i A.Kamiński i np. w czasopiśmie „Modelist konstruktor” 3/2004.

Wstęp czyli jaki pojazd i dlaczego „Breda”:

„Sexton” jak każdy pojazd budowany w większej ilości egzemplarzy poddawany był w trakcie produkcji różnym modyfikacjom co znajdowało swój wyraz w różnicach w wyglądzie zewnętrznym. Przystępując do zabawy musiałem to uwzględnić zanim ją rozpocząłem. Porównując materiały fotograficzne z komponentami których zamierzałem użyć w budowie modelu doszedłem do wniosku że najprościej będzie mi zbudować miniaturę pojazdu w polskich barwach z 1 PAMot. o nazwie własnej „Breda”. O takim a nie innym wyborze zadecydowało kilka czynników min.:

- aż cztery fotografie „Bredy” ukazujące pojazd z każdej strony – rzadkość, a w odniesieniu do pojazdów polskich szczególnie!

- ciekawe oznakowanie i kamuflaż

- kalki „ARMO” z kompletem oznakowania dla „Bredy”

- miałem potrzebne gąsienice i koła itp .

Można więc było zacząć zabawę .

Budowa:

Budowę modelu postanowiłem podzielić na etapy :

- dół: wanna kadłuba wraz z układem jezdnym

- góra: nadbudowa + wystrój zewnętrzny + częściowo wewnętrzny

- wnętrze + podstawa działa

- na koniec sama haubica wraz maską

Akt pierwszy, odsłona pierwsza:

Wannę podprowadziłem z zestawu UMa – rozszerzyłem ją „bezboleśnie” wklejając po bokach paski polistyrenu: było to możliwe dzięki podziałowi technologicznemu zastosowanemu przez producenta. W następnej kolejności „stjuningowałem” UMowskie szermanowe wózki nośne by upodobnić je do RAMowych doklejając „żebereka” oraz zamontowałem koła nośne wyszabrowane z M3 „Mirage’a”. Dokleiłem koła napędowe również pochodzące z M3 „Mirage’a” , napinające zaś z M4 „Dragona”, poczym nałożyłem również dragonowskie gąsienice. Następnie skleciłem z polistyrenu nadbudowę wraz częścią detali zewnętrznych i wewnętrznych.

A oto jak przedstawia się to co dotąd udało mi się wymęczyć :

IMG_1036_zpsf88987e2.jpg

IMG_1037_zpsdfd65a54.jpg

IMG_1038_zps31ed323d.jpg

IMG_1039_zpsa261f328.jpg

IMG_1040_zps3e74685e.jpg

IMG_1043_zps0f577f54.jpg

IMG_1044_zpsc2371b72.jpg

IMG_1045_zps0dbeafc8.jpg

C.d.n.

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam!

Mam takie pytanie od czego będzie 25pdr???

Początkowo miałem ją zamiar „wszczepić” z zestawu Italeri/ESCI ale doszedłem do wniosku że zrobię ją od podstaw. No chyba że się jeszcze rozmyślę i jednak ją wszczepię …

Nie znałem tej strony . Bardzo fajne foty – niektóre z nich znam z innych źródeł ale większości nie.

Sexton ,,Zboiska,, ma więcej fotek

Rzeczywiście, ale po pierwsze nie mam kalek z tą nazwą ani nie zbywają mi odpowiednie dla tego pojazdu gąsienice .

Masz we mnie bacznego obserwatora.

Pozdrawiam!

Napisano

Mnie czeka ,,Breda,, ale w ''35''po Jagdpanther G2 więc będę sobie tu zaglądał.

Te fotki które tam w stawiłem to są wszystkie jakie są rozsiane po necie.Ja je tylko zebrałem w jedno miejsce.

Napisano

Po raz kolejny zaskakujesz pięknym tematem z cyklu czego brak w 1/72. Mam miejscówkę na podglądanie w pierwszym rzędzie. Co do 25 pdr. To poza stareńkim Esci Zvezda zapowiedziała tą haubico armatę na 2013 r ale się nie wyrobili pewnie wyjdzie, ino kiedy. Znając temira zanim się ta ukaże on już będzie miał swoją dużo lepszą. Kibicuję

Napisano

Witam!

Te fotki które tam w stawiłem to są wszystkie jakie są rozsiane po necie.Ja je tylko zebrałem w jedno miejsce.

Siedzisz w tych górach i wystrzeliłeś Temir ,piękne, brawo,i pewnie będzie tylko jedna sztuka nic dla świata ?.Pozdrawiam

No cóż … Jak już zdążyłeś zauważyć i tym razem to znów solówka …

Po raz kolejny zaskakujesz pięknym tematem z cyklu czego brak w 1/72. Mam miejscówkę na podglądanie w pierwszym rzędzie. Co do 25 pdr. To poza stareńkim Esci Zvezda zapowiedziała tą haubico armatę na 2013 r ale się nie wyrobili pewnie wyjdzie, ino kiedy. Znając temira zanim się ta ukaże on już będzie miał swoją dużo lepszą.

Eee tam ! Z tą lepszością to bez przesady ale postaram się na tyle żeby chociaż wstydu nie było …

Piękny początek !

Oby tylko nie zapeszyć – ale mam nadzieję że koniec nie rozczaruje …

Pozdrawiam!

Napisano

Piękny 'Frankenstein' i jak zawsze niebanalny temat. 'Skracz' wyszedł świetnie - czysto i równo co wcale nie jest takie proste (Ci co to robili wiedzą o czym mówię).

Stosowanie gąsienic z Dragona jest moim zdaniem wysoce dyskusyjne ale u Ciebie nawet jakoś 'siadły' i nie rażą swoją gumowatością. Nacinałeś ogniwka?

Pozdrawiam!

Napisano

Zapowiada się świetnie, model bardzo ciekawy.

Już na obecnym etapie podziwiam ilość pracy włożoną w budowanie i czekam na kolejne zdjęcia.

Napisano

Witam!

Piękny 'Frankenstein' i jak zawsze niebanalny temat. 'Skracz' wyszedł świetnie - czysto i równo co wcale nie jest takie proste (Ci co to robili wiedzą o czym mówię)!

Och! Czuję się wielce skonfundowany taką komplementacją!

Stosowanie gąsienic z Dragona jest moim zdaniem wysoce dyskusyjne

Ooo! A czemuż to?

Generalnie w większości przypadków nie miałem z nimi żadnego problemu – no ale chyba że chodzi o tą „mniejszość” o czym niżej …

u Ciebie nawet jakoś 'siadły' i nie rażą swoją gumowatością.

Nacinałeś ogniwka?

Uchowaj Boże! Dragonowskie deesy po raz wtóry – pierwszy przy LVT- sprawiły mi bardzo przykrą niespodziankę bowiem samoistnie zaczęły pękać w krytycznych miejscach .

Szczęście w nieszczęściu polegało na tym że bardzo dobrze łapie je superglut i proces udało się zatrzymać .

Pozdrawiam!

Napisano

Jest dyskusyjne ze względu na 'gumowatość' - ogniwo prawdziwej gąsienicy nie ulega przecież wygięciu na kołach napędowych/napinających. Jeśli ogniwa są małe albo silnie urzeźbione to pół biedy - nie rzuca się w oczy. Przy szermanach czasem to widać (u Ciebie wyszło OK). Deesy do T-34 to już zupełna porażka.

Pozdrawiam!

Napisano

Jak zwykle - niezwykle ambitny projekt w Twoim wykonaniu Wygląda bardzo starannie i świetnie - ile czasu - tak z ciekawości zajął Ci ten model dotychczas?

Zobaczymy "na żywca" w Bytomiu?

PS sprawdź priva...

• 2 weeks later...
Napisano

Witam!

Na początek mała skrzynka odpowiedzi:

Jest dyskusyjne ze względu na 'gumowatość' - ogniwo prawdziwej gąsienicy nie ulega przecież wygięciu na kołach napędowych/napinających. Jeśli ogniwa są małe albo silnie urzeźbione to pół biedy - nie rzuca się w oczy. Przy szermanach czasem to widać

u Ciebie wyszło OK

Deesy do T-34 to już zupełna porażka.

A bardzo subiektywnie: aczkolwiek generalnie podzielam Twoją opinię w tej materii to pozwolę sobie zauważyć że przy pewnym wysiłku i przy odpowiednim nakładzie pracy można uzyskać w ostateczności akceptowalny efekt ...

Jak zwykle - niezwykle ambitny projekt w Twoim wykonaniu

Wygląda bardzo starannie i świetnie

No cóż… Staram się …

ile czasu - tak z ciekawości zajął Ci ten model dotychczas?

Trudno powiedzieć – szczęśliwi czasu nie liczą a w tym wypadku dodatkowo Bożonarodzeniowo – noworoczna nirwana sprzyja takim przedsięwzięciom …

Po pierwsze wątpię abym zdążył z tą produkcją , a po drugie to pewne inne względy czynią mój udział w tej jakże prestiżowej imprezie wielce problematycznym …

A teraz kolejna odsłona dramatu:

Prace nad wystrojem zewnętrznym można uznać niemal za ukończone:

IMG_1054_zps35d3d5a1.jpg

IMG_1053_zpsbca6a9de.jpg

IMG_1050_zps002291d2.jpg

IMG_1047_zps7b3a00d9.jpg

Następny krok to wykończenie wnętrza przedziału bojowego tj. podłoga, stanowisko kierowcy z przyległościami itp..

C.d.n.

Pozdrawiam!

Napisano

Widzę ładny postęp prac. Nity z tyłu zgaduję że to Archer. Jest szansa zobaczyć go gotowym w Bytomiu

Napisano

Witam!

Zawsze takie projekty budzą we mnie nie kłamany podziw. Brawo! Oglądam uważnie.

Nity z tyłu zgaduję że to Archer.

Jest szansa zobaczyć go gotowym w Bytomiu

Na początek mała skrzynka odpowiedzi:

Po pierwsze wątpię abym zdążył z tą produkcją , a po drugie to pewne inne względy czynią mój udział w tej jakże prestiżowej imprezie wielce problematycznym …

Pozdrawiam!

Napisano

No właśnie, co tu napisać, aby się nie powtórzyć? Mistrzostwo, trzymam kciuki i dopinguję.

• 1 month later...