Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Popatrz na popularność polskich pojazdów z serii gazetowej "First to fight". Proste, tanie, ogólnodostępne i dzięki temu robią obrót.

Drugi dużo gorzej i taka będzie tendencja.

Zajrzałeś w szklaną kulę i wiesz jaka będzie tendencja?

Jasne, że pierwszy numer był tani, to i więcej go zeszło (co potwierdza b.istotną rolę kosztów zakupu) , a drugi był stosunkowo mało atrakcyjny, poczekaj jak się pokażą polskie samochody pancerne.

Jednak obrót najgorzej sprzedawanym modelem z tej serii, będzie jak sądzę wielokrotnie większy niż modelami niszowymi producenta, który zbyt optymistycznie ocenia rynek na swoje produkty, a potem narzeka, że ludzie nie kupują, że nie kleją, a tylko marudzą. To jest rynek klienta, a nie producenta, on ma się starać, a nie zgorzkniały narzekać na biednych i niewyrobionych klientów.

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A jaka jest szansa, że ktoś kupi model w muzeum w Krakowie, skoro można to zrobić przez neta taniej? Jaki jest w tym interes muzeum? Jaki obrót wygenerują takie modele miesięcznie? 100zł? tofik, Tazman79, nie wiem w jakiej branży siedzicie, ale na pewno nie w handlu

I nie porównujcie błagam Aeroplastu do Airfixa, czy Revella, których asortyment jest ogromny, firmy działają po kilkadziesiąt lat i mają doświadczenie w produkcji i dystrybucji modeli. Gdyby Iskra to był dobry biznes to by już ją dawno ktoś zrobił. Ale nie jest i nie będzie dobrym biznesem.

No i na koniec - rynek jest klienta jak zauważyłeś więc producent robi to co klient kupi. A klient kupi messera, spita, F-cośtam, zero, mirage, x-winga itp, a nie iskre na litość boską... Ciekawe dlaczego Revell nie wypuszcza modeli szybowców...

Napisano

Gdyby Iskra to był dobry biznes to by już ją dawno ktoś zrobił. Ale nie jest i nie będzie dobrym biznesem.

Czasami to kwestia ambicji i technologii. Bracia Czesi mają masę niszowych modeli maszyn swojej produkcji, ale dobrali tak technologię, żeby jakoś się to kalkulowało.

Stalowa forma w przypadku Iskry to pomyłka i Revell nie da się wpuścić w kanał. Shortrun dla takich niszowych modeli jest bardziej odpowiedni. I tam trzeba szukać szansy.

Ciekawe dlaczego Revell nie wypuszcza modeli szybowców...

Jest kilka modeli szybowców Revella w skali 1/32. Nowe i ładne.

Napisano

Jakby model był dostępny w sklepiku w muzeum w krakwie to szansa na jego sprzedaż jest większa niż gdy go tam nie ma W internecie to kupują tacy zapaleńcy jak my, ja cały czas mówię o przypadkowych niedzielnych sklejaczach. O przykładowej rodzince która się przejdzie do muzeum , dzieciak się naogląda się prawdziwych maszyn i przy wyjściu powie rodzicowi kup mi samolocik ;) I akurat w umieszczaniu tego typu produktów w placówkach muzealnych nie chodzi o jakiś kosmiczny zysk tylko o wychowanie sobie klienta. Od czasu do czasu taki niedzielny sklejacz przeradza się w pasjonata który kupi kolejny produkt.

nie wiem w jakiej branży siedzicie, ale na pewno nie w handlu

Nie wiem jak ty żyjesz z tego handlu jak siedzisz zamknięty w magazynie pełnym tysięcy produktów i płaczesz ze nikt do tego magazynu nie zagląda i nie chce kupować Do klienta trzeba wyjść i mu produkt pokazać. Jak ktoś nie wie że coś można kupić to tego nie kupi, proste.

Jeżeli mam do wyboru dwóch klientów, jeden malkontent z syndromem centusia, a drugi wiecznie zadowolony i bez węża w kieszeni to chyba proste jest jak budowa cepa którego wybiorę.

Jest jeszcze typ klienta który by możne i produkt kupił ale nie siedzi w tym hobby i nie wie ze produkt istnieje i ten klient jest olewany. Nie zagląda na fora modelarskie, nie wstępuje do sklepów modelarskich. A jak wstąpi do sklepu zabawkarskiego po prezent dla dzieciaka to wyjdzie z modelem Revella. bo taki tam jest dostępny a produktu aeroplasta tam nie uświadczy.

Napisano

Witam Odeszliscie od tematu A co do Iskry to niektorzy ja znaja. Wejdzcie do Aviation Megastore w Amsterdamie niedaleko Schiphol Ogromny sklep z obledna iloscia modeli literatury i cala lotnicza reszta. A pod sufitem wisi sobie nasz (niestety pomalowana na Hindusa) Iskra w skali 1:1 Pozdrawiam Bravo112

Napisano
A co do Iskry to niektorzy ja znaja. Wejdzcie do Aviation Megastore w Amsterdamie niedaleko Schiphol Ogromny sklep z obledna iloscia modeli literatury i cala lotnicza reszta. A pod sufitem wisi sobie nasz (niestety pomalowana na Hindusa) Iskra w skali 1:1 Pozdrawiam Bravo112

Revell chyba nie wziął tego pod uwagę . Jest iskra w żywicy w 1/48 i jak ktoś ma potrzebę mieć ją w swojej kolekcji to odżałuje te 2 stówki i kupi. Ja przynajmniej tak zrobię i nie będę narzekał że nie ma w plastiku bo i tak nie mam na to wpływu.

Napisano

Z tego co ludziska piszą to złożenie tej żywicznej iskry w 1/48 to droga przez mękę. Ja osobiście za takie coś nie dał bym nawet 20 zł. Swój ból na ten samolocik złagodziłem kupując wytwór plastyka za 10 zeta w kiosku ruchu. Złożyłem prosto z pudła bez cudowania i cieszy oko

Napisano

Generalnie modele z zywicy sa dla bardziej wtajemniczonych modelarzy... Nie latwo sie buduje takie modele i nie kazdy modelarz sobie z tym poradzi...

Napisano
A co będzie jak wyjdzie Iskra wtryskowa i ludziska napiszą?

Nie ma idelanych modeli i zawsze się ktoś dowali do czegoś ale w przypadku tej żywicznej iskry to nie są jakieś drobnostki. Jesli mam płacić 200zł za model w którym polówki kadłuba mają różną długość drobne elementy są połamane i trzeba dorabiać samemu, linie podziałowe znikają to ja dziękuje za taki interes.

Napisano

Ja naprawdę nie wiem skąd informacje o tych połówkach kadłuba i innych sensacjach w Iskrze. Maiłem w łapach w sumie trzy egzemplarze modelu od Choroszego i we wszystkich wszystko grało. Jeden nawet skleiłem:

TS11_013.jpg

Fajnie było - dwa tygodnie sympatycznej zabawy.

Napisano
Ja naprawdę nie wiem skąd informacje o tych połówkach kadłuba i innych sensacjach w Iskrze.

Np ode mnie. Mi się trafił taki egzemplarz. Jeśli ktoś czytał mojego inboxa to z pewnością zauważył, ze drogą reklamacji u producenta dostałem nowe elementy pozbawione tej wady. Ale z drobnicą tak czy inaczej jest kiepsko.

Napisano

Widocznie te informacje musiały dotrzeć do producenta, bu mnie połówki kadłuba były ok a i z drobnicą nie było źle. Naprawdę nie miałem specjalnych problemów w budową tej Iskry. A zabierałem się do niej jak pies do jeża. Jedyne na co trzeba uważać i nie przesadzić to odchudzenie połówek kadłuba tam gdzie wklejamy kokpit. Ja niestety przesadziłem i później musiałem kombinować, ale to już nie wina zastawu tylko moja.

Naprawdę nie ma się co bać tej Iskry, na Revellowską nie wiadomo jak długo trzeba będzie czekać.

• 3 months later...
Napisano

Pomimo jakiejś bezsensownej wcześniejszej dyskusji o Irydzie, to zachęcam do głosowania.

Obecnie mamy drugie miejsce (jakieś 3 tygodnie temu zarządziliśmy sporą mobilizację i natłukliśmy w ogromnym gronie kilka tysięcy głosów) i gonimy lidera (który jakimś cudem tylko dzisiaj zdobył ponad 1000 głosów...).

Link do modelu tutaj: http://ideas.revell.de/ideas/item/337/

Wielkie dzięki za głosy.