Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

Witam wszystkich!

Zanim rozpocznę opis mojego modelu zapraszam do zerknięcia na temat związany z budową transportera opancerzonego BTR-70, który będzie integralną częścią mojego projektu dioramy i wprowadzi w temat, który chciałbym wam pokazać.

Zaczynamy więc - model, na który długo czekałem - prawdziwa perełka, pojazd z mojego dzieciństwa oraz wspaniały przykład niemieckiej motoryzacji końcówki lat 70-tych oraz 80-tych. Model będzie w barwach cywilnych (prawdopodobnie jasny krem) oraz wstawiony w realia konfliktu Afgańskiego w roku 1979. Skala modelu to 1/35 a producentem jest Diopark. Oto fota pudełka:

DSC04238.JPG

Model o którym myslę, że będzie głośno w tym roku (widziałem już progres budowy tego modelu wykonywany przez Mig-a Jimenez oraz Satoshi Araki) - ale nie bez przyczyny, ponieważ jakość w tym przypadku stoi na naprawdę wysokim poziomie. Znam ten samochód bardzo dobrze i muszę przyznać ze Diopark nie zawiódł mnie w tym przypadku. Jakość odlewu oraz dbałość o szczegóły względem oryginału jest fantastyczna.

DSC04261.JPG

DSC04260.JPG

Dodatkowo w zestawie znajduje się niewielka blaszka, która w moim przekonaniu stawia przysłowiową kropkę nad i :-)

DSC04263.JPG

Jeszcze tylko szybki podgląd na kalki (mamy do dyspozycji dwie wersje, niemiecki POLIZEI oraz blisko-wschodnią TAXI)

DSC04264.JPG

Samochód nie będzie posiadał kierowcy, będzie jednak mu akompaniował Afgański partyzant, stojący nieopodal (kałasznikow na ramieniu i mina przeciw-czołgowa w ręce)

DSC04249.JPG

Myślę, że niektórzy z was mogą rozpoznać delikwenta - ale nie będę w tym miejscu rozpoczynał historii mojej dioramy - po rozwiązanie zagadki zapraszam tutaj. Mam nadzieję, że specjaliści od pojazdów cywilnych pomogą mi troszkę z tą budową i będziemy mieli wspólną zabawę.

pozdrawiam serdecznie

Christian

P.S.

Kompletny in-box w mojej sygnaturze - zapraszam

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bardzo ciekawy temat. Model wygląda na bardzo dobrze wykonany, ma lepsze dodatki niż niejeden samochód w 1/24.

Cały pomysł na diorame jest świetny. Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci powodzenia.

Napisano

Bardzo fajny pomysł, na dioramę, na pewno będę zaglądał i już nie mogę się doczekać aktualizacji Czy będziesz wykonywał na modelu ślady korozji, obić itp? Jeśli tak to fajnie było by jakbyś pokazał te czynności krok po kroku

Seweryn w123 w skali 1:24 istnieje, ba nawet w kombi , niestety jest dosyć rzadki, wyprodukowała go firma Gama jako diecast:

http://www.kapaza.be/fr/modelisme/mercedes-w123-300-te-gama-1-24-72539556.htm

Napisano
widziałem już progres budowy tego modelu wykonywany przez Mig-a Jimenez oraz Satoshi Araki

Możesz podrzucić linki do tych relacji? Jakoś nie udało mi się ich znaleźć.

A ten zestaw - ten właśnie Mercedes z tymi dodatkami - to bardzo dobry pomysł Dioparku

Napisano

Nie wiem gdzie w polsce ale w niemczech osiąga szalone ceny. Jak się rozkręcę mam zamiar mieć i takie cuda w ofercie. Na razie jednak ceny zakupu sa dla mnie nie tyle nie osiągalne co zbyt ryzykowne.

Ostatni taki poszedł za ok. 43 Euro...

Napisano (edytowane)
Witam, mam pytanie, gdzie można dorwać w Polsce tego merca?

Choćby tu:

http://exito.sklep.pl/pl/p/DIOPARK-35013-135-70s-German-Made-Civilian-Car-wIED-Accessary/18415

Cena straszna, super że pojawił się z nim warsztat. Bardzo jestem ciekaw kolejnych etapów pracy nad modelem. Nie pasuje mi trochę ten Afganistan 1979 rok, W123 jest produkowany od 1976 roku, Trzyletni merc w latach 70? ciekawe ile wtedy kosztował?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Gość
  • Super Moderator
Napisano (edytowane)

Witam

Zastanawiam się nad korodowaniem tego auta... nie jestem przekonany czy to właściwe posunięcie - w roku 1979 ten samochód miał maximum 3 lata... co innego jakieś obicia i przetarcia. Nie chciałbym przesadzić - chociaż wytarmoszenie nadwozia może być ciekawym wyzwaniem :-)

@Kubisz

Relacje - to troszkę zbyt wiele napisane - pojawiły się fotki na FB profilach obydwu panów, ale dosłownie pojedyncze. Napisałem do nich wiadomości - obydwoje są na liście moich znajomych więc odpowiedzą- zobaczymy czy dostanę trochę zdjęć ;-). Fota Satoshi jest tutaj a zdjęcie z pracy nad Mercedesem Mig-a gdzieś umknęło i nie mogę namierzyć.

@misiek82

Niestety nie mam pojęcia gdzie można zakupić ten model w Polsce. Ja swój zamówiłem jako preorder w Japońskim HobbySearch

@isz007

Bin Laden był bardzo wysoce urodzonym synem miliardera z Arabii Saudyjskiej - Mercedes jest tutaj jak najbardziej na miejscu (o ile wręcz to nie za skromny pojazd jak na możliwości familii Bin Laden)

pozdrawiam was wszystkich i liczę na wsparcie merytoryczne :-)

Christian

Edytowane przez Gość
Napisano
@isz007

Bin Laden był bardzo wysoce urodzonym synem miliardera z Arabii Saudyjskiej - Mercedes jest tutaj jak najbardziej na miejscu (o ile wręcz to nie za skromny pojazd jak na możliwości familii Bin Laden)

pozdrawiam was wszystkich i liczę na wsparcie merytoryczne :-)

Christian

Poszperałem trochę w internecie i rzeczywiście widać na zdjęciach że trochę meśków w tym okresie tam latało, dużo jest VW. A jeśli bym liczył na wsparcie merytoryczne i pomoc w budowie modelu to jednak zaryzykował bym i przeniósł wątek warsztatowy do działu - pojazdy wojskowe - tym bardziej że chcesz go umieścić w "realiach konfliktu" Tam uzyskał byś o wiele lepsze wsparcie merytoryczne, jak i praktyczne porady dot. budowy tego bardzo ciekawego modelu.

Pozdrawiam.

Napisano

Rdza w w 3 letnim Mercu używanym w warunkach bezdeszczowych? Cały właśnie pic na przetrwaniu wielu "puchatków" nawet po dzień dzisiejszy w tamtych rejonach polega na tym, że rdza jest najmniejszym zagrożeniem.

• Super Moderator
Napisano

Thombike - masz całkowitą rację - jeszcze się zastanowię co z tym fantem zrobić. Z drugiej strony czy muszę sobie wiązać ręce "prawdziwością" mojego modelu? Nie sądzę - ale biorę pod uwagę wszystkie możliwości wykończenia :-) W kreatywności siła - nie zamykajmy przyjemności w klatce konwenansów (trochę to przewrotnie napisane ale mam nadzieję, że dobrze odzwierciedla moje przesłanie)

pozdrawiam

Christian

• Super Moderator
Napisano
widziałem już progres budowy tego modelu wykonywany przez Mig-a Jimenez oraz Satoshi Araki

Możesz podrzucić linki do tych relacji? Jakoś nie udało mi się ich znaleźć.

A ten zestaw - ten właśnie Mercedes z tymi dodatkami - to bardzo dobry pomysł Dioparku

Przepraszam, że post pod postem - ale właśnie rozmawiałem z Migiem i podesłał mi fotkę, która widziałem na jego profilu- tutaj jest link dla zainteresowanych. Na marginesie to nie jedyny Merc nad, którym pracuje Mig - pokazywał mi jeszcze kabine ciężarówki, która męczy od jakiegoś czasu - niestety nie jest w stanie pokazać mi nic więcej bo jest bardzo zajęty rozkręcaniem nowego biznesu (AMMO) i musi pauzować z modelowaniem.

Pozdrawiam

Christian

Edit///

Satoshi właśnie napisał mi wiadomość wyjaśniającą fotkę na jego profilu FB. Mercedes Diopark-u, który buduje jest zamówieniem jednego z większych magazynów w Japonii (Tamiya Magazine?). Niestety nie może pokazać na razie nic więcej (ot komercyjny świat) :-)

Napisano

Reflect - dzięki za info o modelach Jimeneza i Arakiego. Ale chyba nie było o czym wspominać Przynajmniej na razie nic nie pokazali.

• Super Moderator
Napisano

Fakt - niewiele tam widać, to bardziej był sygnał, że ten model ma potencjał i duże nazwiska biorą go na tapetę.

pozdrawiam

Christian

• Super Moderator
Napisano
A ze tak zapytam ile toto ma części?

Z piachem myślę zem ozesz sie ostro pobawić..w każdym zakamarku łacznie z tymi pod maską

Cześć Thombike

Model ma relatywnie niewiele części bo około 100 + opony + szyby i światła oraz mała blaszka. Tutaj masz dosyć ładnie opisaną zawartość boxu (fotki na samym dole)

Pozdrawiam

Christian

• 1 month later...
  • Super Moderator
Napisano

Witam

Pora już późna, ale postanowiłem jeszcze napisać. Urlop rozpoczęty i wieczór spędziłem na pracach wstępnych - najpierw mycie wyprasek, suszenie, przeglądanie instrukcji - tak zwana rozbiegówka. Zachęcony instrukcją postanowiłem wykonać dwa pierwsze "kroki" Pierwsze wrażenia, dosyć pozytywne, choć już widzę słabe dopasowanie elementów - będzie trzeba łatać szpary... No cóż, nie przedłużając na początek instrukcja.

Mercedes+manual+001.jpg

Elementy bardzo proste w montażu, po kilku chwilach wszystko było wycięte i ułożone na macie.

DSC06216.JPG

Złożenie nie sprawiało najmniejszych problemów, jedyny problem zaistniał z nadkolami i przedziałem silnika (silnika niestety w zestawie nie ma... myślałem, żeby może pokusić się o scratch ale sobie odpuszczę - chyba, że ktoś posiada porządne blueprinty to chętnie bym zrobił model 3d i wydrukował go w 3d). Otóż pomiędzy ramą a nadkolami pasowanie elementów jest bardzo słabe i powstały dosyć pokaźnych rozmiarów prześwity, które będę musiał załatać.

DSC06217.JPG

To by było na tyle - skromny start, ale myślę, że teraz już pójdzie konsekwentnie ;-)

pozdrawiam wszystkich

Christian

• Super Moderator
Napisano

Witam

Kontynuuję pracę składania podwozia. Dziś wieczorem przyszła pora na tylny most, wał napędowy oraz elementy wydechu wraz z tłumikiem. Oto przegląd sytuacji. Co ciekawe, Diopark mocno ogranicza ilość części tego pojazdu - zamiast zabawy w składanie wielu elementów mamy duże odlewy gotowe do montażu.

Mercedes+manual+002.jpg

Najwięcej pracy jest z pozbywaniem się pozostałości łączeń z wypraską - jest ich mnóstwo i niestety umiejscowione w dosyć newralgicznych miejscach. Ponieważ elementy są bardzo delikatne, odpada usuwania pozostałości nożykiem - mozolny szlif patyczkiem przynosi jednak efekty.

DSC06228.JPG

Dokończenie zawieszenia zabrało około godziny. Muszę przyznać, że praca z białym plastikiem jest bardzo trudna - przy moim oświetleniu biały plastik mono odbija promienie lampy i utrudnia wyłapywanie ewentualnych niedoskonałości powierzchni. Kolejna sprawa jest taka, że Tamiya Extra Thin spaja ten model średnio dobrze, trzeba sporo czekać zanim połączenie elementów będzie solidne. Dodatkowo plastik z jakiego jest zrobiony ten model bardzo sprężynuje - daleko mu do jakości czołowych producentów. Na plus muszę zaliczyć ilość detali - jest bardzo dobrze!

DSC06230.JPG

Koła na razie przymierzone na sucho.

DSC06232.JPG

I to by było na tyle. Jutro kolejny update (nie ma to jak urlopik :-)

pozdrawiam serdecznie

Christian

• Super Moderator
Napisano

Witam

W dzisiejszym odcinku: welury, czy skóry oraz jak nie popaść w depresję przy instalacji złotej gwiazdy.... :-)

Na początek instrukcja - muszę przyznać, że wszystko jest bardzo czysto i przejrzyście opisane, szkoda jedynie, że łączenia elementów są zaprojektowane bez głowy - 90% elementów na styk. Dla przykładu, sklejenie foteli zajęło mi około 30 minut przy czym samych zagłówków dobre 10 minut sztuka.

Mercedes+manual+003.jpg

Deska rozdzielcza wg. instrukcji powinna być doklejona do górnej części nadwozia (dach, błotniki, słupki oraz dach i tylne błotniki są razem odlane). Wydało mi się to niedorzeczne, zwłaszcza, ze względu na malowanie. Najpierw będę pracował nad wnętrzem, potem zamknę całość. Myślę, że w następnych "odcinkach" sprawa się wyklaruje. A teraz - rozkładówka :-)

DSC06233.JPG

Tym razem utknąłem na dobrą chwilę przy montażu elementu PE. Okazało się, że gwiazda którą należało umieścić w kole kierowniczym jest mówiąc krótko mikroskopijna! Pierwszy problem to wycięcie jej z płytki. W ruch poszła lupa oraz powoli, na wdechu dokonałem cięcia... niestety okazało się, że minimalnie chybiłem i trzeba było wykonać kolejne, które na szczęście wyrównało ramię gwiazdy i pozostawiło jedynie pożądany kształt. Kolejnym problemem był fakt, że gniazdo obsadzenia gwiazdy było idealnie dopasowane, wszelkie korekty były nie możliwe, gdyż końcówki gwiazdy wbijały się podstępnie w plastik... próbowałem ją pozycjonować chyba ze 100 razy... w końcu się udało!

DSC06234.JPG

Jeszcze tylko kropelka kleju ZAP Thin aplikowana przez Glue Looper i myślę, że można napisać o małym sukcesie :-)

DSC06234b.jpg

A tutaj zdjęcie wykonane przez szkło powiększające - bardzo trudno się fotografuje ten biały model, mam nadzieję, że widać wszystko ok. Dodatkowo mały scratch - dociąłem malutki prostokąt plastiku, który udaje mechanizm otwierający schowek pasażera (Diopark zapomniał o tym elemencie)

DSC06235.JPG

I na koniec jeszcze zdjęcie z zamontowanym nadwoziem oraz kołami (wszystko na sucho)

DSC06238.JPG

pozdrawiam

Christian

Napisano

Już widać sylwetkę Bardzo dobrze Ci to idzie. A biały plastik faktycznie nie jest zbyt wdzięcznym obiektem do fotografowania...

Na felgi też są chyba fototrawione gwiazdki, prawda? No i na masce? Pytam, bo z pierwszego postu poznikały Ci zdjęcia

• Super Moderator
Napisano

Cześć Kubisz

Dziękuję za komentarz! Tak, faktycznie gwiazdki PE są dostępne na koła, maskę oraz tylną klapę. Przepraszam za fotki z pierwszego postu, przesuwałem fotki w albumach na moim koncie Google+ i coś się urwało w linkach. Napisałem już w tej sprawie do admina, ale na razie cisza, postaram się poprawić jak tylko to się da.

pozdrawiam

Christian

• 1 month later...
  • Super Moderator
Napisano

Witam

Krótki update - więc ostatnio miałem trochę zamieszania z budową, zabrakło farb przeźroczystych do wymalowania kloszy lamp, więc czekałem za dostawą. Potem dwa wieczory i pięknie wszystko wymalowane - jestem bardzo zadowolony z efektu - te elementy są bardzo małe a kolor pięknie się położył. Frontowe reflektory z niebieskim zabarwieniem dopełniają zestawu (zgodnie z moimi fotami referencyjnymi) zerknijcie proszę

DSC07218.JPG

No i potem zdarzyła się katastrofa...otóż pozostawiłem te wymalowane klosze na blacie mojej lakierni i... zapomniałem o nich :-) I leżały tam sobie radośnie przez dobrych kilka dni aż jednego z wieczorów chciałem użyć sprężonego powietrza do wydmuchania paprochów z BTR'a. Chwyciłem aerograf w rękę, podłączyłem do kabla z powietrzem i bezmyślnie nacisnąłem spust. Sprężone powietrze uderzyło niczym huragan w blat i zdmuchnęło wszystkie 6 kloszy na mnie, podłogę i w powietrze. Słyszałem kilka specyficznych brzdęknięć i było po zawodach. Wkurzony na maksa powoli wycofałem się dwa kroki, chwyciłem latarkę i rozpocząłem poszukiwania. Znalazłem wszystkie poza frontowym kloszem, który dosłownie zapadł się pod ziemię. Więc napiszę wam tak - przeryłem cały pokój i to trzy razy, szukałem dosłownie wszędzie, nawet wykładzinę z podłogi delikatnie przy ścianie podniosłem żeby wykluczyć możliwość uwięzienia części w szczelinie. Generalnie straciłem nadzieję i zamówiłem nowy zestaw. Został dostarczony następnego dnia. W sumie to się nawet jakoś bardzo nie cieszyłem (jestem w plecy koszt całego modelu dla jednego klosza). Ale nie opisywał bym tej historii, gdyby nie cudowne zakończenie :-) Dwa dni temu rozpocząłem malowanie podkładem BTR'a i po przygotowaniu stanowiska (muzyka w tle, dochodząca z głośników komputera) przełączyłem włącznik wyciągu powietrza w komorze lakierniczej... brzdęk... zaraz, zaraz - usłyszałem ten sam "brzdęk" który słyszałem gdy części zostały przez moją nieuwagę kilka dni wcześniej wysłane w kosmos. Wyłączyłem muzykę, wyłączyłem wyciąg, latarka w dłoń i oglądam (po raz setny) wnętrze lakierni...

DSC07212.JPG

DSC07213.JPG

DSC07214.JPG

DSC07215.JPG

DSC07217.JPG

Tak, że Panie i Panowie - nie poddajemy się tylko szukamy zagubionych części aż do skutku :-)

Tym miłym (mam nadzieję) akcentem mówię wszystkim dobranoc i do następnej relacji :-)

pozdrawiam

Christian