jacek j Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 Witam W tym dziale jest to mój pierwszy post. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych w temacie dioram. Planuje zrobić dioramkę 1/25. Uaz na ulicy z trelinki, chodnik, kawałek szarego muru z napisem Solidarność i plakatem. Planowałem zrobić to na kartongipsie. Trelinkę wydrapać, itd. Moje pytanie, czy mam zerwać wierzchnią warstwę kartonu przed malowaniem, aby uzyskać efekt muru/trelinki ? oto zdjęcia poglądowe z góry dziękuje za podpowiedzi, pozdrawiam Jacek J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 O, ciekawy projekt. Karton zrywasz mocząc go wodą i delikatnie odrywając. Uważaj jednak bo przy tej operacji Gips tez wodę ciągnie i płyta może pęknąć. Dopiero wtedy wydrapujesz trylinkę, płyty chodnikowe, bruk lub podobne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 5 Marca 2014 Autor Share Napisano 5 Marca 2014 Witam, Dziękuje za cenną radę. A czy w miejscu chodnika usunąć jakoś "nadmiar materiału" tak aby kładąc nst wartswę k-g nie mieć wysokości całej płyty g-k, tylko np. wysokość chodnika np. 5 mm ? Czy np. zeszlifować go grubym papierem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 Witam,Dziękuje za cenną radę. A czy w miejscu chodnika usunąć jakoś "nadmiar materiału" tak aby kładąc nst wartswę k-g nie mieć wysokości całej płyty g-k, tylko np. wysokość chodnika np. 5 mm ? Czy np. zeszlifować go grubym papierem ? Mozesz zrobic szalunek wzdluz kraweznika i nadlac tam gipsu, zeby chodnik byl wyzszy. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 a karton z wierzchniej warstwy zedrzyj papierem ściernym np. 60, a potem delikatnie wygładź np. 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 21 Marca 2014 Autor Share Napisano 21 Marca 2014 Witam, Zacząłem rzeźbić czekam na Wasze uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Jestem troszkę na bieżąco, bo robię podobny projekt w 1:72. Płyty chodnikowe raczej były układane na przemian. Poza tym można by je nieco zużyć: zrobić pęknięcia, lekko poszarpać brzegi, nierówności na ich powierzchni (byle nie przesadzać z tym zużywaniem) Zakręt z krawężników też trochę za bardzo podrobiłeś, no chyba, że tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Wydaje mi się też że całość jest chyba troszkę za duża. Mianowicie o ile dobrze pamiętam (w kraju nie ma mnie już 8 lat) to rozmiar płyty chodnikowej z okresu PRL to był najwyżej 30 x 30 cm. W skali 1/72 daje to w przyblizeniu 5x5 mm. Tak więc te już wyglądają na bardzo duże. Dodatkowo sma chodnik wygląda na bardzo wysoki. Powiedzmy że w rzeczywistości wystaje jakies 12 cm. U ciebie powinien zatem być jakieś 2mm ponad trylinkę. Tutaj masz informacje na temat trylinki która też wydaje się być nieco za duża http://pl.wikipedia.org/wiki/Trylinka No niestety skala nie wybacza. Jak masz może model tego UAZ-a to podstaw go a wtedy łatwiej będzie ją oceniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Wydaje mi się też że całość jest chyba troszkę za duża. Mianowicie o ile dobrze pamiętam (w kraju nie ma mnie już 8 lat) to rozmiar płyty chodnikowej z okresu PRL to był najwyżej 30 x 30 cm. W skali 1/72 daje to w przyblizeniu 5x5 mm. Ale kolega robi podstawkę w skali 1:25 Płyty chodnikowe miały różne wymiary, były też np. 50x50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Sorry, się trochę zamotałem. Nie wiem czemu mi się nie wyświtlały zdjęcia z pierwszych postów. Teraz je mam i UAZ już tam jest. Trylinka teraz lepiej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Płytki powinny się układać z przewiązaniem. Krawężniki za mocno obtłuczone od czoła i za krótkie na zakręcie - koniecznie zmień to, bo nie wygląda to dobrze. Spokojnie daj pełnowymiarowe na zakręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Ciekawy pomysł. Jestem ciekaw efektu zabawy z g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 26 Marca 2014 Autor Share Napisano 26 Marca 2014 Witam. Chyba nigdy nie patrzyłem pod nogi, jak teraz. Generalnie chodniki u mnie na osiedlu są właśnie w ten sposób układane. Wiec zostaje Krawężnik. Obdrapanie, to w sumie samo tak wyszło. Raczej nie będę go poprawiał w tej podstawce. Wydrapałem trelinkę oraz kratkę ściekową trelinka, - tylko 1 warstwa farby, będzie domalowywana. Czy uważacie że powinienem dodać jakieś przetarcia piachu, jakoś bardziej urealnić, zniszczyć, ziemia, itp, kratka - do poprawki. Obsadzić i pomalować Zastanawiam się nad zrobieniem muru z "czerwonej cegły". Na chwile obecną strasznie szaro się zrobiło Czym kleić k-g do siebie ? Rozrobić trochę gipsu ? Przepraszam za jakość zdjęć, robione w nocy. Przy następnych postaram się bardziej przyłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Klejenie na gips powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 29 Maja 2014 Autor Share Napisano 29 Maja 2014 Małymi kroczkami do przodu. Zdarty karton z płyty k-g. Pomalowane plakatówką pomarańcz i bordo. Wyryte cegły. naklejony plakat i napis pędzlem białą akrylową. Nie udało mi się uzyskać efektu spływającej białej farby. Jedynie co to rozmazałem. Ma ktoś jakąs podpowiedz w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 Murek ładnie wyszedł. Kolorki lux Z uwag: VII zjazd PZPR to rok 1975, więc nawet przed powstaniem KOR-u. Poszukałbym plakatu bardziej zbliżonego do czasów Solidarności. Tym bardziej, że w roku 1980 odbył się już VIII zjazd PZPR. No i w grafitti flaga wyszła czerwono-biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 30 Maja 2014 Autor Share Napisano 30 Maja 2014 Z flagą faktycznie wyszło..... Plakat miał być inny, ale ten podobał się najbardziej małżonce, więc zostanie. Przy ustalaniu dat też znaczenie miałby rocznik uaz'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 Powolutku do przodu. Doklejone ściany, a obecnie obramowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The_GroverTV Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Super. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 21 Września 2014 Autor Share Napisano 21 Września 2014 Witam. Ostatnia odsłona. Model Uaza to karton. W rzeczywistości napis Milicja wyszedł lepiej. Podstawka malowana plakatówkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Popracowałbym nieco nad UAZem Słabo, zwłaszcza z tyłu, wygląda faktura plandeki. Boczny napis MILICJA lepiej wyglądałby zrobiony z kalkomanii. Boczne kierunkowskazy chyba nieco za płaskie. Galeryjka zdaje się odbiegać kształtem od stosowanych przez pojazdy MO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Grzes, wg Ciebie co należało by zrobić ? 1) wg mnie jest ok, ale proszę o uwagi - pamiętajmy o tym, że to karton 2) zgadza się - nie miałem kalkomanii 3) zgadza się - dokleiłem już 3 warstwy blistru 3) nie jestem przekonany, były różne pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_1991 Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Ten UAZ to kartonowy model? A można wiedzieć jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2014 Tak, to karton firma Shavrovski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi