Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W tym dziale jest to mój pierwszy post.

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych w temacie dioram.

Planuje zrobić dioramkę 1/25. Uaz na ulicy z trelinki, chodnik, kawałek szarego muru z napisem Solidarność i plakatem.

Planowałem zrobić to na kartongipsie. Trelinkę wydrapać, itd.

Moje pytanie, czy mam zerwać wierzchnią warstwę kartonu przed malowaniem, aby uzyskać efekt muru/trelinki ?

oto zdjęcia poglądowe

IMG_0727mal.jpg

IMG_0726maly.jpg

IMG_0725maly.jpg

IMG_0723maly.jpg

z góry dziękuje za podpowiedzi, pozdrawiam Jacek J

Napisano

O, ciekawy projekt. Karton zrywasz mocząc go wodą i delikatnie odrywając. Uważaj jednak bo przy tej operacji Gips tez wodę ciągnie i płyta może pęknąć. Dopiero wtedy wydrapujesz trylinkę, płyty chodnikowe, bruk lub podobne rzeczy.

Napisano

Witam,

Dziękuje za cenną radę.

A czy w miejscu chodnika usunąć jakoś "nadmiar materiału" tak aby kładąc nst wartswę k-g nie mieć wysokości całej płyty g-k, tylko np. wysokość chodnika np. 5 mm ? Czy np. zeszlifować go grubym papierem ?

Napisano
Witam,

Dziękuje za cenną radę.

A czy w miejscu chodnika usunąć jakoś "nadmiar materiału" tak aby kładąc nst wartswę k-g nie mieć wysokości całej płyty g-k, tylko np. wysokość chodnika np. 5 mm ? Czy np. zeszlifować go grubym papierem ?

Mozesz zrobic szalunek wzdluz kraweznika i nadlac tam gipsu, zeby chodnik byl wyzszy.

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

a karton z wierzchniej warstwy zedrzyj papierem ściernym np. 60, a potem delikatnie wygładź np. 200

• 3 weeks later...
Napisano

Jestem troszkę na bieżąco, bo robię podobny projekt w 1:72.

Płyty chodnikowe raczej były układane na przemian.

Poza tym można by je nieco zużyć: zrobić pęknięcia, lekko poszarpać brzegi, nierówności na ich powierzchni (byle nie przesadzać z tym zużywaniem)

Zakręt z krawężników też trochę za bardzo podrobiłeś, no chyba, że tak ma być?

Napisano

Wydaje mi się też że całość jest chyba troszkę za duża. Mianowicie o ile dobrze pamiętam (w kraju nie ma mnie już 8 lat) to rozmiar płyty chodnikowej z okresu PRL to był najwyżej 30 x 30 cm. W skali 1/72 daje to w przyblizeniu 5x5 mm. Tak więc te już wyglądają na bardzo duże. Dodatkowo sma chodnik wygląda na bardzo wysoki. Powiedzmy że w rzeczywistości wystaje jakies 12 cm. U ciebie powinien zatem być jakieś 2mm ponad trylinkę. Tutaj masz informacje na temat trylinki która też wydaje się być nieco za duża http://pl.wikipedia.org/wiki/Trylinka

No niestety skala nie wybacza. Jak masz może model tego UAZ-a to podstaw go a wtedy łatwiej będzie ją oceniać.

Napisano
Wydaje mi się też że całość jest chyba troszkę za duża. Mianowicie o ile dobrze pamiętam (w kraju nie ma mnie już 8 lat) to rozmiar płyty chodnikowej z okresu PRL to był najwyżej 30 x 30 cm. W skali 1/72 daje to w przyblizeniu 5x5 mm.

Ale kolega robi podstawkę w skali 1:25

Płyty chodnikowe miały różne wymiary, były też np. 50x50cm.

Napisano

Sorry, się trochę zamotałem. Nie wiem czemu mi się nie wyświtlały zdjęcia z pierwszych postów. Teraz je mam i UAZ już tam jest. Trylinka teraz lepiej wygląda.

Napisano

Płytki powinny się układać z przewiązaniem. Krawężniki za mocno obtłuczone od czoła i za krótkie na zakręcie - koniecznie zmień to, bo nie wygląda to dobrze. Spokojnie daj pełnowymiarowe na zakręt.

Napisano

Witam.

Chyba nigdy nie patrzyłem pod nogi, jak teraz.

Generalnie chodniki u mnie na osiedlu są właśnie w ten sposób układane. Wiec zostaje

Krawężnik. Obdrapanie, to w sumie samo tak wyszło. Raczej nie będę go poprawiał w tej podstawce.

Wydrapałem trelinkę oraz kratkę ściekową

trelinka, - tylko 1 warstwa farby, będzie domalowywana. Czy uważacie że powinienem dodać jakieś przetarcia piachu, jakoś bardziej urealnić, zniszczyć, ziemia, itp,

kratka - do poprawki. Obsadzić i pomalować

Zastanawiam się nad zrobieniem muru z "czerwonej cegły". Na chwile obecną strasznie szaro się zrobiło

Czym kleić k-g do siebie ? Rozrobić trochę gipsu ?

Przepraszam za jakość zdjęć, robione w nocy. Przy następnych postaram się bardziej przyłożyć

_DSC2071m.jpg

_DSC2075m.jpg

_DSC2082m.jpg

_DSC2084m.jpg

• 2 months later...
Napisano

Małymi kroczkami do przodu.

Zdarty karton z płyty k-g. Pomalowane plakatówką pomarańcz i bordo. Wyryte cegły. naklejony plakat i napis pędzlem białą akrylową.

Nie udało mi się uzyskać efektu spływającej białej farby. Jedynie co to rozmazałem. Ma ktoś jakąs podpowiedz w tym zakresie

_DSC2385m.jpg

_DSC2615m.jpg

_DSC2620m.jpg

_DSC2623m.jpg

Napisano

Murek ładnie wyszedł. Kolorki lux

Z uwag:

VII zjazd PZPR to rok 1975, więc nawet przed powstaniem KOR-u. Poszukałbym plakatu bardziej zbliżonego do czasów Solidarności.

Tym bardziej, że w roku 1980 odbył się już VIII zjazd PZPR.

No i w grafitti flaga wyszła czerwono-biała.

Napisano

Z flagą faktycznie wyszło.....

Plakat miał być inny, ale ten podobał się najbardziej małżonce, więc zostanie.

Przy ustalaniu dat też znaczenie miałby rocznik uaz'a

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
Napisano

Popracowałbym nieco nad UAZem

Słabo, zwłaszcza z tyłu, wygląda faktura plandeki.

Boczny napis MILICJA lepiej wyglądałby zrobiony z kalkomanii.

Boczne kierunkowskazy chyba nieco za płaskie.

Galeryjka zdaje się odbiegać kształtem od stosowanych przez pojazdy MO.

• 1 month later...
Napisano

Grzes,

wg Ciebie co należało by zrobić ?

1) wg mnie jest ok, ale proszę o uwagi - pamiętajmy o tym, że to karton

2) zgadza się - nie miałem kalkomanii

3) zgadza się - dokleiłem już 3 warstwy blistru

3) nie jestem przekonany, były różne

pozdr

• 4 weeks later...