Jump to content

MIG 15 Eduard 1/72

radzio_f
 Share

Recommended Posts

Witam

Przedstawiam świeżo ukończony model MIGa 15 w 1/72 w malowanie 1 PLM z 1951 roku.

Model bardzo przyjemny do pracy, spasowanie części bardzo dobre, pracę przebiegły bez najmniejszego problemu.

Blaszki eduarda dołączone do zestawu nie do końca odpowiadają oryginalnemu kolorowi w kokpicie ale dużej różnicy nie ma.

Model malowany Alcad II duralluminium oraz gunze z serii C.

Zapraszam do oceny.

DSC07851_zps8827ae13.jpg

DSC07849_zpsc7464cc7.jpg

DSC07848_zpsea5a063d.jpg

DSC07847_zps1548f618.jpg

DSC07841_zps59b94e59.jpg

DSC07840_zps1c1f1898.jpg

DSC07832_zpsf59f2528.jpg

DSC07825_zpse3051427.jpg

DSC07822_zps31825a95.jpg

Elegancki, podoba mi się . Właśnie robię ten model i w moim egzemplarzu tak wspaniale ze spasowaniem nie jest. Dyszę silnika musiałem zeszlifować aby kadłub się zamknął, także część do której przyklejane są działka jest za wąska czego skutkiem są duże szpary z obydwu stron .

Jeżeli chodzi o panele to chciałem zrobić łagodne przejścia między kolorami. Wyszło całkiem inaczej niż zakładałem. W realu nie wyglądają tak tragicznie, są dużo bledsze.

Kowal76 ja nie miałem problemów z dyszą, kadłub ładnie się zamknął no a z tą częścią o której mówisz musiałem się troszeczkę pogimnastykować, ona nie jest za wąska tylko zbyt zagięta do środka. Podgrzałem ją delikatnie odgiąłem i spasowała idealnie.

Kowal76 ja nie miałem problemów z dyszą, kadłub ładnie się zamknął no a z tą częścią o której mówisz musiałem się troszeczkę pogimnastykować, ona nie jest za wąska tylko zbyt zagięta do środka. Podgrzałem ją delikatnie odgiąłem i spasowała idealnie.

O tym nie pomyślałem , ale przyda się ten patent z podgrzaniem przy "bisie" .

A tych detali to i tak by nie było widać ze względu na konstrukcję kokpitu. Tam szału z detalizowaniem to nie ma w 1/48 to by było całkiem inna bajka.

O tym nie pomyślałem , ale przyda się ten patent z podgrzaniem przy "bisie" .

Tylko musisz bardzo uważać żeby nie stopić elementu.

Jeżeli chodzi o panele to chciałem zrobić łagodne przejścia między kolorami.
A no to błąd w założeniu. Przy panelach przejście powinno być właśnie ostre, wynikało przecież nie z malowania (rozkurzu farby) tylko różnic w odcienu płatów blachy...

• 1 month later...