Skocz do zawartości

T35 Smodel 1/72

mysiek13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aby odpocząć po zmaganiach z Diamondem z WESPE ( który notabene otrzymał wyróżnienie w Bytomiu w "feralnej" klasie dioram )postanowiłem skleić coś prostego Drogą zakupu w sklepie "który podobno portfela nie boli" zanabyłem 1/2 zestawu SModelu - w przypadku tak dużego modelu pakowanie 1+1 uważam za nieco dziwne...Na szczęście pewien Zasłużony Modelarz ;o) odebrał drugą połowę zawartości pudełka, co znacząco obniżyło koszty

Model praktycznie samosklejalny, ale polistyren użyty do wtrysku jest fatalny w obróbce (podobnie jak w tankietkach FtF) :( szlifowanie dość niewdzięczne, trzeba bardzo dokładnie wycinać elementy super ostrym nożykiem lub żyletką aby uniknąć piłowania/szlifowania... Szczególnie uważać na anteny, lufy km itd Bardzo dobre do obróbki tworzywo jest za to w nowych Airfixach - np. Bomber Re-Supply Set ...

Model nieco podrasowałem ( bazując na literaturze - Militaria nr 159 i EKCMO "T35 Tiażełyj tank") montując osłony na wózkach jezdnych, dodając uchwyty i reling, otwierając wieżyczki ( będą w nich zasiadali Preiserowi sowieccy tankiści). Przy montażu należy wg mnie koniecznie powycinać łączenia kół w podwoziu - jednak należy to zrobić dopiero po zmontowaniu gąsienic - w jednym boku najpierw powycinałem a potem kleiłem gąski i zajęło mi to ponad godzinę, bo się wszystko rozłaziło, ile k.. poleciało :x . Drugą stronę kleiłem w poprawnej kolejności i zajęło to z docinaniem 20min bezproblemowej pracy...

Podkład Field Greenem Model Master - po prostu taka farbę miałem nieruszaną, kolor podobny do sowieckiego ( czyli zielony ) a emalia , więc jako podkład idealna... Jedna wieżyczka spadła i się ubrudziła, więc wczoraj trafiła do kreta a dziś dostała podkład akrylowy AK Dark Yellow ( bo mi się nie chciało malować aero emailią i wietrzyć pół dnia mieszkanie).

DSCF0390_zps8ac2585d.jpg

DSCF0386_zpsa2695392.jpg

Kolejny planowany krok to cieniowanie akrylami AK - pierwszy raz będę je stosował, wg forum na Armoramie podobno rewelacja w porównaniu np. z Vallejo... Zobaczymy, Vallejo mam szary podkład - dobrze się kładzie, ale przy obróbce na żywicy ( szlifowanie) potrafi odłazić płatami Dla mnie ważne w podkładzie żeby nie śmierdziało bo mnie Małżonka chce zastrzelić za "trucie" jej i 4 letniego syna ( oczywiście mądre ), stąd Model Masterem malowałem przy chorobie rano jak ich wysłałem do pracy i przedszkola a i tak sam czuję że pomimo wietrzenia dawało - gdzie te czasy kiedy się malowało pół nocy Humbrolami w pokoiku 2,5x3m i człowiek był szczęśliwy że farbki zachodnie miał 8-) ...

DSCF0391_zps76e8b8c1.jpg

Testowałem też podkład AK na Grancie z Mirage - pierwsze wrażenie super - zobaczymy jak się obrabiał będzie jutro - producent zaleca 24h schnięcia.

DSCF0394_zpse4632337.jpg

Fotka placu boju z serii pokaż swój stół

DSCF0396_zps51cd9de2.jpg

I stanowisko do fotek - folia to biały PET grubości ok 0,2mm - wadą jest że się kurzy i trzeba przy każdym użyciu przetrzeć suchą szmatką

DSCF0395_zpsfefcf530.jpg

Pozdrawiam

Michał

Poruszony niezwykłym i optymistycznym odzewem ( oprócz Kolegi Spitona ) na pierwszy post postanowiłem kontynuować relację z mojej przygody z sowieckim stalowym kolosem wykonanym z polistyrenu

Chciałbym zaprezentować moje pierwsze podejście do tematu "color modulation" i cieniowania - powierzchnie duże , prawie jak w 35 to mogę popróbować

Model pokryty zasadniczo kolorami akrylowymi AK interactive Russian 4BO Light Base AK-032 i 4BO High Light AK-033. zagłębienia i płyta silnika mix Vallejo 70893 US Dark Green i AK-032, a krawędzie rozjaśnione Vallejo Model Air 71025 Dark Yellow.

DSCF0425_zps3909031e.jpg

DSCF0430_zps22017484.jpg

DSCF0432_zps43b5572b.jpg

DSCF0435_zps5b4763dc.jpg

DSCF0439_zpsed05db21.jpg

DSCF0429_zps1e47626e.jpg

DSCF0428_zps929f4a08.jpg

DSCF0442_zps12ae3028.jpg

DSCF0440_zpse27ae6f4.jpg

Na razie efekt jest nieco zbyt ostry - ale dojdą wash'e ( czarny i ciemno brązowy) i pigmenty ( dużo jasnego pyłu i piasku)...

Proszę o komentarze i pozdrawia Michał

Dzięki za miłe słowa:

- lufki już nawiercone , ale jeszcze trzeba zapuścić czarnym, żeby dobrze się prezentowały..., a już Smodel wydał komplet luf toczonych, ja już nie będę wymieniał, ale zdecydowanie polecam ( zestawowe trudno się wycina... )

- oczywiście jak będę montował figurki i scenkę fotki poszczególnych etapów się pojawią, jutro wrzucę drzewka i podstawkę jak zdążę...

Pozdrawiam Michał

Trochę postępów przy modelu - pomalowane narzędzia, gąski - podstawa gun metal Model Master, potem będzie "wycieranie" stalowym...pomalowane "kółka" i elementy podwozia - czyli monotonne czynności, których za osłonami/fartuchami nie będzie widać...Wieżyczki w środku na biało, km na gun metal Humbrola itd. itp... Wydaje mi się , że mam solidną podstawę pod washa - planuję czarny Vallejo i pigmenty...

DSCF0472_zpsbcccd567.jpg

DSCF0475_zpsb6a184a4.jpg

DSCF0478_zps6b0fd59f.jpg

DSCF0479_zps220ae807.jpg

DSCF0480_zpsdd27ae2f.jpg

Niestety nie mam drugiej lampy z podobnym, led-owym źródłem światła, tylko o dość mocno żółtym świetle więc musiałem z doświetlenia druga lampą ( dobra rada Radka) zrezygnować :( W tygodniu zaopatrzę się w drugie źródło światła led ...

doradzam wash brązowy, czarny sprawdza siędo Panzergrau. do zielonych pojazdów najlepszy jest brąz Van Dyck lub coś w tej tonacji.

Model fajny, też się stałem jego posiadaczem. Zauważyłem że zamontowałeś haki holownicze zaproponowane przez producenta. Te jednak nie mają nic wspólnego z tymi oryginalnymi, zapomniałeś także o dopancerzeniu przodu kadłuba.

• 2 weeks later...

Witam

Gumowy - a na których fotkach opierasz swoje zdanie? - jak przeglądałem to T35 nawet z tymi samymi wieżami potrafią różnić się detalami - produkcja była w niewielkiej serii przez długi okres i pewnie po sygnałach z jednostek jakieś zmiany wprowadzali? Podejrzewam , że możemy obaj obronić swoje twierdzenia

Model "zwaszowany" ciemnym brązowym washem Vallejo, włazy czarnym washem. Gąski jako podstawa gun metal MM, przecierane stainless steel MM. Na fartuchach i podwoziu pigmenty piaskowe Agama i MIG.

Kadłub czeka jeszcze na "piaskowanie" pigmentami - podstawka to piaszczysta droga, nieutwardzona - a taki kolos musiał wzbudzać tumany piasku/pyłu/kurzu podczas jazdy... Żadnych obić czy większych brudzeń nie planuję... Zapylony na poligonie może być, ale obity wg mnie raczej nie, bo to była pokazowa, "stalowa pięść RKKA", więc tankiści Tuchaczewskiego musieli o nie dbać.

Fotki robione już z przy 2 lampach LED z obu stron, więc doświetlenie powinno być lepsze

DSCF0508_zpsdb19986c.jpg

DSCF0513_zpscd5d6f03.jpg

DSCF0518_zpse638ba84.jpg

DSCF0516_zps4355db2e.jpg

DSCF0511_zps9fcd207c.jpg

DSCF0520_zps69bb81df.jpg

DSCF0502_zps7accf21b.jpg

DSCF0500_zps75445536.jpg

DSCF0489_zps6ee5b386.jpg

DSCF0485_zps5c52fecd.jpg

Wszelkie komentarze mile widziane Michał

Gumowy - a na których fotkach opierasz swoje zdanie? - jak przeglądałem to T35 nawet z tymi samymi wieżami potrafią różnić się detalami - produkcja była w niewielkiej serii przez długi okres i pewnie po sygnałach z jednostek jakieś zmiany wprowadzali? Podejrzewam , że możemy obaj obronić swoje twierdzenia

Nie żebym się czepiał, z modyfikacjami masz rację dotyczyły włazów, wież, tłumika, i innych różnych elementów ale nie haków, a dokładniej uchwytów holowniczych. Trochę już późno jednak na poprawę bo model już na finiszu.

Reszta modelu wykonana bardzo fajnie no i super pomalowana.

Gumowy a czepiaj się jak najwięcej, zawsze to prowadzi do przemyśleń i ewentualnych poprawek, czyli modelowi pomaga Ale z tymi uchwytami to musze sprawdzić

Na teciaka poszły dziś kalki z Armo na Charków 1936 i czekam aż się "ułożą" pod płynem zmiękczającym , bo niestety czerwone paski trafiły na nity na średnich i małych wieżach... do jutra niech spokojnie schną ale patrzeć nie mogę jak się "naciągają" bo aż mnie korci gdzieś dotknąć

A dla Leona 1291 pokazuję początek robienia figurek - jako baza nieśmiertelny ( ale ostatnio ciężko osiągalny) Preiser, łepetynki bez czapek z zapasów... Jeden tankista z odzysku a drugi nie wiem skąd Dziś posklejani i wstępnie (choć chyba dokładnie bo długo obrabiani). Jutro dostaną szary podkład poliuretanowy Vallejo aero - zawsze cieńsza warstwa niż pędzlem ładnie będzie wyglądała i wylezą wszelkie niedoróbki.

DSCF0525_zps0ad3370d.jpg

DSCF0524_zpsc631a9ce.jpg

Mundury i drelichy według źródeł w latach trzydziestych były niebieskoszare więc w takie odcienie będę szedł... Poniżej główne źródło:

DSCF0528_zpsc8361615.jpg

Teciak dostał kalki ARMO-Jadar ( http://www.jadarhobby.pl/armo-72403-front-wschodni-vol1-kalkomania-172-p-4778.html) , zmiękczane kilkukrotnie płynem na kalki Wamodu ( kalki kładły się super, bez pękania ale oczywiście wypadają na największej liczbie nitów na mniejszych wieżach ) i pokryty akrylowym matem Vallejo - bardzo fajny akryl, naprawdę polecam, przyjemne zaskoczenia na Vallejo

DSCF0538_zpsba099de5.jpg

DSCF0544_zps920a3e4c.jpg

Figuranci najpierw pomalowani podkładem ciemnoszary akryl Italeri aerkiem.

DSCF0529_zps3858c1c0.jpg

Potem kolory bazowe - akryle Vallejo:

DSCF0533_zpsf271ac5e.jpg

DSCF0536_zps24ef5768.jpg

Cieniowanie - washe brąz, czarny i jasny szary, suchy pędzel błękitny.

DSCF0547_zps9578ffa3.jpg

DSCF0549_zps5b8dd6d0.jpg

Teraz czas na "zapiaszczenie" czołgu i podstawkę, na która mam wg mnie fajny pomysł - zobaczycie w przyszłym tygodniu

Też używam mat Vallejo - chyba najlepszy z jakich testowałem. Czołg wygląda coraz lepiej, a ostatnio Trumpeter zapowiedział taki w 1/35.

Nie ma pojęcia jak pomalowałeś te figurki, ale ja mam problem z tymi w mojej skali.

Dziękuję za miłe komentarze

Dziś kadłub, wieże i podwozie dostały piaskowy pigment z Agamy, i płyta silnikowa nieco track brownu z MIGa. Muszę jeszcze dopigmentować sam tył i gąski z tyłu - na dziś zrobiłem to raz, a nie chcę przedobrzyć, więc druga "nakładka" pigmentu na tyły wieczorem...

DSCF0565_zps8770c8cd.jpg

DSCF0564_zps7e5a8ab0.jpg

DSCF0566_zps1ec83799.jpg

DSCF0579_zpsf52f843f.jpg

Wywierciłem też reflektory i założyłem "światełka" z ELFa - efekt rewelacyjny, ale nie udało mi się tego pokazac na zdjęciach

DSCF0570_zps70166f02.jpg

DSCF0569_zps308ea212.jpg

DSCF0562_zps2088b92a.jpg

DSCF0559_zps60cb093d.jpg

Fotki do zobrazowania wielkości z przeciwnikiem (TKS z FtF) i przyjacielem (PzII SModel)

DSCF0580_zps847bc4ad.jpg

DSCF0586_zps45fa0253.jpg

• 4 weeks later...