Przemek Przybulewski Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Długi weekend to dobra rzecz pod warunkiem, że ma się wszystkiego pod dostatkiem. Ja miałem tylko pod dostatkiem czasu, bo jak na złośc wszystko się po kolei kończyło. Podstawka i samo AuF1 czeka na materiały. Podstawka pod AS-90 schnie. Zaczałem więc kolejną podstawkę tym razem pod tytułowy japoński Type90. Model sklejony jakiś czas temu - czekał na pomysł na malowanie i podstawkę. Użyłem tylko siatek od Eduarda. W międzyczasie zgubiłem jedną z części i musiałem dorobić: Chciałem zdobyć lepszą lufę ale, że padło na malowanie w zimowym kamo malowanym z szablonu w kółka (pełno ich w necie) to lufa i tak jest obwiązana jakąś szmatą. Odpuściłem sobie więc szukanie lufy. Podstawkę chciałbym zrobić błotno-śniegową. Nie miałem takiej więc pora spróbować. Zaczałem od narysowania planu umiejscowienia tanka: Dorobiłem boki: Wylałem trochę gipsu, formując mniej więcej ślady: I próbuję robić nową dla mnie techniką czyli plasteliną, sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Maja 2014 Autor Share Napisano 5 Maja 2014 W międzyczasie dokupiłem kilka paczek najtańszej plasteliny w hipermarkecie i wykleiłem całą podstawkę na pstrokato: Wadą albo zaletą tej plasteliny, zależy jak na to patrzeć, jest to że jest miękka, łatwo w niej odcisnąć wszelkie ślady: A tak będzie stał tank: Natomiast mam pytanie do osób które używają podobnej metody. Co dalej? Plastelina jest dosyć tłusta więc jak sobie z tym radzicie? Gruntujecie czym? Coś na to przyklejacie? Wysypujecie? Proszę o sugestie bo nie mam pojęcia co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 http://pwm.ukw.edu.pl/viewtopic.php?f=10&t=37288&sid=c33ac2dc16bc58615c16538256b0e57e Być może znajdziesz tam większość odpowiedzi na swoje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Maja 2014 Autor Share Napisano 6 Maja 2014 http://pwm.ukw.edu.pl/viewtopic.php?f=10&t=37288&sid=c33ac2dc16bc58615c16538256b0e57e Być może znajdziesz tam większość odpowiedzi na swoje pytania Dzięki Ci wielkie dobry człowieku. O coś takiego mnie się rozchodziło. Faktycznie znalazłem odpowiedzi na praktycznie wszystkie pytania jakie w tym momencie miałem. Dodatkowo znalazłem sporo podpowiedzi, które na pewno wykorzystam gdzieś kiedyś w przyszłości. Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 To nie mi dziękować tylko autorowi tego poradnika Faktycznie jest tam sporo porad, praktycznie poradnik step-by-step. A odnośnie modelu, to czekam na malowanie, szczególnie dioramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Maja 2014 Autor Share Napisano 6 Maja 2014 Sam nie wiem co z tego wyjdzie, bo z błotem i śniegiem jeszcze nie walczyłem. Na chwilę obecną spróbowałem tylko posypać drobnym piaskiem i zagruntować i mogę powiedzieć, że sposób się sprawdza. Po zaschnięciu jest gotowa, nietłusta powierzchnia do malowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Posypałem drobnym piaskiem przymocowanym na unigrunt: Później pokryłem pigmentami i zalałem WhiteSpiritem: Wygląda tak - światło jest bardzo ciepłe stąd też barwy bardziej czerwone niż w rzeczywistości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Z doskoku się wziąłem i skończyłem "Typa". Podstawka z posadzoną komosą: Później doszła trawka, liście, jakieś krzaki i odhrobina śniegu: A tymczasem pomalowałem kółka, tamijowskie gumiaki i spód: Metoda na biało. Już miałem tak zostawić, ale...: Dwukolorowe kamo poszło szybciutko: Później szablonik z papieru, biała rozcieńczona farbka i plamy gotowe. Do tego więcej śniegu, trochę błota. Osłona wieży i lufy oraz pakunek z chusteczki (metoda na wikol), czarna nić i podmalówki z białej farby i oto on: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Co to za drzewka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Jest bomba. Drobna sugestia - ślady za trałem przeciwmiowym i gąsienicami mogły by być w błocie, bez śniegu. Na razie to sprawia wrażenie, że czołg lekki jak piórko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Co to za drzewka ?Komosa. Jest bomba. Drobna sugestia - ślady za trałem przeciwmiowym i gąsienicami mogły by być w błocie, bez śniegu. Na razie to sprawia wrażenie, że czołg lekki jak piórko Hmm, no tak. To chyba było zdjęcie nie z końca produkcji. Teraz to wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Nawet i czarne, mokre błoto w koleinach może być bez grama śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Nawet i czarne, mokre błoto w koleinach może być bez grama śniegu.To prawda, nie moge się więc nie zgodzić. Mój zamysł był jednak troszku inny, mianowicie pragnąłem uzyskać efekt zlepiania się śniegu z błotem, tworzenia takich brudnych brył które przyklejały by się do trału, kół i gąsienic, żeby po chwili odpaść na ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 OK, nie kłócę się o słuszność koncepcji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Jest git ta mieszanka błota ze śniegiem, faktycznie wygląda na zmrożony śnieg wymieszany z lekko zmarzniętym błotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Widziałem: Piękny model i bardzo w pozytywnie się wyróżniał na tle innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Malowanie i drzewa mistrzowskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 OK, nie kłócę się o słuszność koncepcji ;)Nie musimy się kłócić. Merytoryczna wymiana poglądów. Jest git ta mieszanka błota ze śniegiem, faktycznie wygląda na zmrożony śnieg wymieszany z lekko zmarzniętym błotemDzięki. O taki efekt mniej więcej mi chodziło. Widziałem: Piękny model i bardzo w pozytywnie się wyróżniał na tle innych. Dzięki wielkie. Bardzo miło czytać takie słowa. Wziąłem na Bytom tak z doskoku. Malowanie i drzewa mistrzowskieDziękuję. Aż się zarumieniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi