Jump to content

Su-20 1:72 zbliża się?!!!

Guest Andzin
 Share

Recommended Posts

Mikołaj co prawda prowadzi świetną relację z budowy Su-20 Pantery, ale dla tych wszystkich, którzy jak ja potrafią tylko złożyć gotowy zestaw z nie zawsze dobrym skutkiem Pantera nie jest dobrym rozwiązaniem ...

Jest szansa, że wreszcie pojawi się dobry zestaw Su-20 w 1:72! Modelsvit po swojej rewelacyjnej moim zdaniem serii Su-7 zapowiedział właśnie prototyp S-22I!!! A skoro będą już mieli skrzydła do Su-20, to przecież o kadłubie nie zapomną?

A na osłodę w zapowiedziach jest seria tzw. ciężkich MiG-ów zaczynająca się od I-3

• Replies 148
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Wczytałem się w wyżej przytoczony link ze scalemodels.ru (trochę jeszcze pamiętam ruskiego) i w ostatnim zdaniu jest napisane:

"moim zdaniem to zamyka serię Su-7, a rospoczyna się seria Su-17 (przypominam, że Su-22 to też Su-17, tyle że na eksport)"

Tak więc to zdanie recenzenta, czyli dalej nie wiadomo co z Su-7BKŁ.

Mnie niepokoi co innego. Pokazane tam wypraski skrzydła o zmiennej geometrii, przypominają koszmar wczesnego Amodelu. Wczesnego, bo obecne, np Tu-134A, Li-2 itd są już OK. Mam nadzieję, ze są to próbne wytłoczki, a formy zostaną dopracowane i będą na poziomie Su-7!

5e126b70effc404emed.jpg

Wczytałem się w wyżej przytoczony link ze scalemodels.ru (trochę jeszcze pamiętam ruskiego) i w ostatnim zdaniu jest napisane:

"moim zdaniem to zamyka serię Su-7, a rospoczyna się seria Su-17 (przypominam, że Su-22 to też Su-17, tyle że na eksport)"

Tak więc to zdanie recenzenta, czyli dalej nie wiadomo co z Su-7BKŁ.

Mnie niepokoi co innego. Pokazane tam wypraski skrzydła o zmiennej geometrii, przypominają koszmar wczesnego Amodelu. Wczesnego, bo obecne, np Tu-134A, Li-2 itd są już OK. Mam nadzieję, ze są to próbne wytłoczki, a formy zostaną dopracowane i będą na poziomie Su-7!

Informacja, że Modelsvit nie planuje wydania Su-7BKŁ pojawia się na rosyjskich stronach niemal od momentu wydania Su-7B, zobacz, że BM powstał przez dodanie małej ramki (uzbrojenie pomijam, bo może być wykorzystane w różnych konfiguracjach). BKŁ wymaga przede wszystkim nowego skrzydła, ale w zasadzie także i kadłuba ...

A jeśli chodzi o jakość nowego skrzydła do S-22I to podobno dopiero testy, efekt końcowy ma nie odbiegać od dotychczasowych dokonań :-)

• 1 month later...

No i pojawiły się fotki wyprasek w finalnej postaci - skrzydła zostały wyczyszczone :-)

Nikt nie ukrywa, że w następny do tłoczenia jest Su-20, chociaż pewnie najpierw zrobią rodzime S-32M/M2, na naszego S-32MK pewnie poczekamy ... ale co tam... teraz można popatrzeć na warsztat Mikołaja :-)

• 2 weeks later...

Su-20 to eksportowa odmiana Su-17M. Nosił też oznaczenie Su-17MK ( K - od kommerczeskij, czyli komercyjny, handlowy). Miał też fabryczne oznaczenie Su-32MK. Różnice były minimalne, ograniczały się do awioniki (IFF i systemy kontrolne uzbrojenia) i rodzaju przenoszonego uzbrojenia..

Jak chodzi o model firmy Modelsvit, to sądzę, że wyjdzie też wersja eksportowa Su-20, być może z polskimi malowaniami, ale niecierpliwi śmiało mogą zakupić Su-17M, szczególnie jeśli nie planują budowy modelu w wersji z pełnym uzbrojeniem, choć nie wiem czy na ramkach nie ma już też uzbrojenia dla Su-20?