Skocz do zawartości

M-46 Patton Dragon 1:35

micmal

Rekomendowane odpowiedzi

I dalej Korea. Tym razem M46 Patton Dragona. Dodałem tylko Browningi od RB, dwa klamoty, osłona jarzma zrobiona z Magic Sculpa i Green Stufa. Pierwszy raz coś sam rzeźbiłem. Wyszło jak wyszło, lepiej nie będzie.

Obraz423_zps329a5fd4.jpg

Obraz425_zps8e86f691.jpg

Pierwsze malunki

Obraz436_zpsf2707c05.jpg

Obraz437_zps7f46e2a6.jpg

Obraz438_zpsd52fec7b.jpg

Obraz440_zps3c4e34b9.jpg

Obraz442_zps97cbd32d.jpg

I ludziki do scenki

Obraz443_zps2d98dd38.jpg

• 2 weeks later...
Piękne!

Dzięki

Doszły filtry, łosze i zabawa olejami, tylko na żółtym.

Kalka paszczy roztentegowała się i malowałem z ręki. Trzeba się będzie jeszcze pobawić, na razie sam zarys.

Osłona jarzma świeci się jak...do zmatowienia.

Teraz zacznę działać na OD

Obraz455_zps0f0e0763.jpg

Obraz457_zpse978b93a.jpg

Obraz459_zpsb5f96e08.jpg

Obraz460_zpse0b3bf90.jpg

Fotki trochę gorsze, bo zacząłem się bawić oświetleniem.

Zastanawiam się co Amerykanom dał taki kamuflaż? Koreańczycy z Północy bali się? Równie dobrze Polacy w 1939 roku mogli na czołgach przyczepiać skrzydła husarii. Mityczny szum rozwalilby psychicznie Niemców i uciekali by z pola walki pewnie.

odnosiło się to do wie żen azjiatów wtedy przypadał rok tygrysa czy cos takiego biorąc pod uwagę zacofanie w tamtych regionach była w tym jakaś logika. ale czy sprawdzało się to na polu walki to nie wiem

Świetnie wyszło malowanie. Oglądam dalej.

P.S. Edytowałem tyle razy bo odkryłem coś ciekawego. Pomyliły mi się ALT-y i jak się przytrzema lewy Shift + lewy Alt + S to wysyła się posta. Ale bajer

wtedy przypadał rok tygrysa

Dokładnie tak Malowania "tygrysie" głównie miały być straszakiem na "chińskich ochotników".

Jakiś...słoniowaty ten tygrys z trąbą na czole,

Przeglądają fotki Pattonów z osłoną jarzma, odniosłem dokładnie takie samo wrażenie

Wielkie dzięki, jadę dalej z olejami

Obraz470_zpsf7adfc67.jpg

Obraz471_zpscbb78c76.jpg

Obraz474_zps79e8f5b0.jpg

• 2 weeks later...

Ogólnie wygląda ciekawie. Instytucja tego forum polega na udzielaniu między innymi porad zatem tego co teraz napiszę nie przyjmuj jako krytyki, a jedynie jako poradę.

1. W Twoim modelu przejście pokrowca osłony jarzma armaty w lufę jest nie zaznaczone lub zaznaczone zbyt słabo (może to wina zdjęcia ale nie sądzę). Jest więcej jak pewne, że pokrowiec taki nie był samoróbką załogi tylko stanowił fabryczny element wyposażenia pojazdu. Zakładany był od przodu na lufę i następnie naciągany w kierunku jarzma. Zwyczajowo w takich sytuacjach otwór na lufę obszywa się aby nie ulegał strzępieniu i zatem tkanina jest tu dużo grubsza niż w pozostałej części pokrowca. W Twoim przypadku lufa i pokrowiec stanowi nieomal monolit.

2. Kwestia połysku farby. Mniemam, że na pancerzu i pokrowcu w realnych warunkach użyto jednej i tej samej farby. Być może tutaj także odegrało rolę oświetlenie zdjęcia bo w wypadku tego Pattona farba na kadłubie, lufie i wieży sprawia wrażenie matowej a ta na pokrowcu błyszczącej. Jeśli już to powinno być dokładnie odwrotnie. Brezent pokrowca działa jak powłoka antyodblaskowa. Struktura tkaniny powoduje, że światło odbija się w różnych kierunkach tworząc złudzenie matowości ( tak jak czyniła to korkowa powierzchnia w tzw. "salamandrach" polskich hełmów wz. 30). Z własnego doświadczenia wiem, że na T-55, T-72 czy BWP było sporo różnych brezentowych pokrowców na różne elementy wyposażenia. Nanosiło się na nie białą olejną farbą za pomocą szablonu niewielkie numery (rejestracyjne pojazdu lub taktyczne) przyporządkowujące pokrowce do danego wozu. Nawet świeżo naniesione numery nie błyszczały, a po pewnym okresie eksploatacji były już naprawdę matowe.