Skocz do zawartości

Polski samolot i barwa 1940-1946

em

Rekomendowane odpowiedzi

"Must have" dla każdego pasjonata polskiego lotnictwa! Świetna pozycja, wypchana po brzegi zdjęciami archiwalnymi. W stosunku do cen, które żąda np Stratus za swoje pozycje, to naprawdę okazja. Polecam!

PS Mam gdzieś wydanie I-sze z 1981, które trzymam ze względów sentymentalnych... Teraz to jednak zupełnie inna książka!

Dobre wieści...

Po rozszerzonych wydaniach 1918-1939, teraz 1940-1946, mam nadzieję, że będą też opracowane kolejne lata

• 2 months later...
  • 1 year later...

80zł za 392 strony, myślę warto, zwłaszcza, że poprzednie wydania książki były dobrze zrobione.

To praktycznie nowa ksiażka .Pierwsze strony poświecone są lotnictwu na wschodzie w okresie II wojny.Nastepnie czasy powojenne .Oznaczenia i barwa samolotów przedstawione są dla poszczególnych typów np Jak-9P ,Jak-17 itd samoloty szturmowe,bombowe ,szkolne ,transportowe ,śmigłowce.

Nastepnie samoloty i śmigłowce skonstruowane w polsce po wojnie, produkowane na licencji ,samoloty Instytutu Lotnictwa, ksiązke kończą samoloty i śmigłowce obcej konstrukcji wprowadzone w III RP.

Mnóstwo zdjęć. Opisane i pokazane są wszystkie jednostki lotnicze i ich sprzet , z podziałem na pułki, eskadry itp

Autorzy piszą ze na Mig-17 PF numer 948 ,błyskawica była koloru czerwonego,niebieskiego lub ciemniejszego ,ale nie żółta.

Dla miłośników naszego lotnictwa powojennego ,dzis na stadionie narodowym ,w stoisku Gapy ma mieć premiere cykliczne / taki jest zamiar/ wydawnictwo jednego z autorow z wydawnictwa Aeromax. Takie doszły mnie słuchy .

Zgadza się, na profilu facebookowym Gretzyngiera jest już zdjęcie

13254874_1003495289736602_2418629293214546825_o.jpg

Na Warszawskich Targach Książki pojawiło się nowe czasopismo lotnicze wydawane przez LAF. Egzemplarze sygnalne są już do dostania na stoisku Fundacji Historycznej Lotnictwa Polskiego - 43/BC

Znaczy jest spis treści

- Syrenki nad Astrachaniem

-Szcze-2 w lotnictwie polskim

-45 Lotnicza Eskadra Doświadczalna

-M-15 oryginalna konstrukcja

-Fortunne ladowanie por.Skalińskiego /Su-7

• 2 weeks later...

Do mnie książka "Polski samolot i barwa" dotarła wczoraj.

Sporo materiału i przystępna cena.

Właściwie w dużej mierze jest to podsumowanie ostatnich 25 lat w barwie naszego lotnictwa wojskowego i zebranie w całość (oraz spore rozszerzenie) materiałów, które do tej pory ukazywały się to tu to tam...

Myślę, że na wiele lat będzie to "biblia" dla miłośników barwy naszego lotnictwa wojskowego

Mam podobne zdanie - świetna książka, dużo ciekawostek i co najważniejsze, zbiera całość informacji w jednej publikacji, co na pewno ułatwi szukanie informacji w przyszłości na jakiś konkretny temat. I cena za prawie 400 stron naprawdę przystępna.

Napisano (edytowane)

Szcze -2 , nieznane zdjecia warto, 45 LED zdjecia autorow z poczatku lat 90-tych warto , M-15 o poczatkach konstruowania ,upiora,,-warto oraz, Su-7 zdarzenie lotnicze , tu mysle ze będzie rozszeszenie w nastepnych numerach, a własciwie sylwetki lotników .Autorzy odbyli rozmowy z wiekszościa pilotów latających na tym typie.

Edytowane przez Gość