Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 523
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
i przetarły koła jakąś miksturą na bazie oleju

Pewnie ropą jak to się robiło za czasów PRL-u a potem szef się dziwi, że farba się łuszczy i odpada

Napisano

No właśnie ropą nie bo raz że pani z ochrony środowiska tylko czeka na takie zagrywki, dwa że ropa weszłaby w reakcję z tą farbą. Smarowali jakimś olejem jadalnym.

Napisano

Gajowy muszę pochwalić Wasze kalki. Super cienkie i ładnie się kładą. Lubią się zawijać przy ściąganiu z papieru ale jakoś dałem radę. Poleciało parę ku..... ale efekt końcowy bajka i dlatego chwalę. Tylna rejestracja minimalnie za duża ale reszta OK. Mam propozycje co do części drugiej. Przy takim bałaganie z numeracją i malowaniami zróbcie coś na wzór waszych zestawów z tablicami rejestracyjnymi tak aby każdy mógł sam poskładać sobie numer wozu i numer rejestracyjny.

Napisano

Panowie, tak poza modelarsko-możliwe, że to nie koniec "leopardyzacji" WP. Aczkolwiek to chyba tylko plotki, biorąc pod uwagę plany BW odnośnie posiadanych A6/A6M (bo A5 zostawili sobie chyba między 20 a 40).

Napisano

To oczywiste. Inna sprawa, że szkoda. Mogliśmy mieć Leopardów i z 500 sztuk...

I niekoniecznie chodzi o wozy niemieckie-gen. Skrzypczak twierdził, że w sumie "kilka krajów" oferowało nam czołgi. Mogliby to być, poza Niemcami i Holendrami, także Hiszpanie (54 lub 108 szt. 2A4), Austriacy (o ile oni sprzedają, a nie magazynują 25 Leo 2A4) i Szwajcarzy (do sprzedaży mogą mieć nieco ponad 100 sztuk). Nam potrzeba pojazdów dla 8 batalionów-gdyby zejść z jednej kompanii (tj. bcz po 44 wozy), czyli 352 wozy bez szkolenia i rezerwy. Mamy mieć 247 sztuk wozów "bojowych".

http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleinmagazineshow/14111?t=POSPIECH-NIE-JEST-WSKAZANY

Wygląda, że już za rok producenci żywicznych zestawów waloryzacyjnych będą mogli się szykować na nową wersję Leo. Oby!

Napisano

Im mniej polskie firmy będą maczać palce w modernizacji tym lepiej dla czołgów. A co do cięcia batalionów o kompanię to można zrobić 250 batalionów po jednym czołgu i będzie na papierze bardzo strasznie dla ewentualnych wrogów

Napisano

Ja wiem... Mniejsze bataliony, niż obecne 53/58 czołgów (bo chyba nie wszystkie bataliony na czołgach T/PT przeszły na nową strukturę) były raczej częstsze, niż większe... Wszystko ma wady i zalety

A co do samej modernizacji, to się zgadzam-już w Level A potrzeba sporej ingerencji LeoBen. Faktem jest jednak, że Level D wygląda nad wyraz fantastycznie i zawiera w sumie jeden kosztowny element, który byłby produkowany w kraju-ZSMU. Taka zabawka mogłaby z powodzeniem służyć jako zapasowa głowica SKO, kamera cofania, przyrząd obserwacyjny itp.

Swoją drogą, podobno nie jest tak, że Niemcy nie chcieli się zgodzić na szerokie maczanie naszych paluszków w projekcie. Zrobili coś "gorszego" dla zakutych łbów-zgodzili się pod warunkiem, o zgrozo, przeprowadzenia pełnych testów, z Arktyką i pustynią (tradycyjnie chyba w Arabii Saudyjskiej) włącznie... A to kosztuje krocie, do tego jeździć trzeba, i w ogóle... Najwyraźniej jednak nasi wybrali (raczej słusznie) wariant bardziej zachowawczy, czerpiący zapewne z równolegle prowadzonego dla Niemiec, Danii i Kanady programu A7. Co najwyżej większa ilość drobiazgów (łączność, BMS itd) będzie krajowa, coś może licencyjne. Dobrze czy niedobrze-cóż, nawet, jeśli produkujemy odpowiednie klocki, problemem mogłoby być zgranie wszystkiego w spójny system, a do tego wygodny w użytkowaniu, żeby np. na pierwszym zakręcie ktoś sobie głowy nie rozbił przez fantastyczny, ale kretyńsko zamontowany monitor (kto widział foty najnowszych czołgów chińskich, ten wie, o czym piszę).

Napisano
Im mniej polskie firmy będą maczać palce w modernizacji tym lepiej dla czołgów.....

Święta prawda ale Bumar potrafi tak skutecznie lobbować, że dostaną ten kontrakt i skończy się jak z kadłubami Krabów, w końcu nawet Leoparda można popsuć.

Napisano

Z kadłubami Kraba bym się nie zakładał, że to do końca jest tak, jak oficjalnie... Między HSW i Łabędami jest bardzo ostra walka. Może Bumar chciał zaszkodzić HSW, a nie wyszło i zaszkodzili sobie?

Napisano

Wiem. Rozważam tylko opcję, że nie była takiej a nie innej jakości zupełnie przypadkowo.

Inna sprawa, że gdyby faktycznie był to tylko błąd, by mnie nie zdziwiło.

Napisano

Nabyłem nowe kalki do leoparda 2a5 w Polskiej Armii. Będę miał kalki do 7 wozów na zbyciu. Jeśli ktoś chętny. Dogadam się za przysłowiowe grosze

Napisano (edytowane)

Na jeden zestaw byłbym chętny-chyba, że jakość marna, to dwa. Proponuję zwrot za przesyłkę i stosowną część ceny (nie pamiętam, ile tam jest zestawów na arkusików-cena podzielona przez ilość da cenę jednego). Może być?

Aha-o ile to 1:72.

Edytowane przez Gość
Napisano

Mam w skali 1:35. 8 szt jest na arkuszu. Dałem 30 zł z wysyłką. Proponuje 6 zł - zwykły list, za 1 zestaw ( na jeden czołg).

Wybiorę jakieś dwa dla siebie i dam znać jakie numery wolne zostały. Mój mail pblakala@poczta.onet.pl. Swoją droga w jakim celu robią zestaw na 8 czołgów na raz ?

Napisano

Pewnie w takim, w jakim było 8 Leo 2A4 z "10" naraz Podejrzewam, że doszli do wniosku, że mniej nie opłaca im się wrzucać na arkusz.

Inna sprawa, że zrobiłem jednego 2A4, więcej raczej nie zamierzam (docelowo chcę mieć 2A4, 2A5 i 2PL-wszystko w "72"). MOŻE jeden zestawik przyda mi się dla 2PL.

Ale 8? Szczęśliwie, jeden zdobi model kuzyna, dostał zresztą kilka kalek (3 lub 4?).

Dobrą opcją byłoby kilka kalek z 10 i kilka z 34 na jednym arkusiku, tak po 2-4. Choć są tacy, co np. robią sobie stadko Abramsów-też im wolno

Tylko w takim razie mojemu 2A5 przyjdzie jeszcze trochę poczekać na ukończenie :(

• 2 weeks later...