Skocz do zawartości

Leopard 2A5

okonek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 523
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A poza tym będzie jeszcze Leopard 2A7. Dziś już pewnie nie zdążę trafić na targi, ale jutro wieczorem spodziewajcie się linka do albumu na moim fb z kompletem Leosiów. Z ciekawostek - będą co najmniej 2 Kraby.

Oj tak, to jedna z 2 wersji Leo, która mi się podoba( oprócz tego jeszcze grecki Leopard 2A6 Hel), i którą z chęcią bym wziął na warsztat, ale niestety nie ma modelu, bądź konwersji...

Fajny filmik. Pytanie ile zajmie wdrożenie tych cudownych technologii. Leopardy 2A4 w 2002 jak były przyjmowane już wymagały modernizacji. Rosomaki od wielu lat nie mogą postrzelać z wieżowego Spike. Czterdziestoletnim BWP-1 ciągle przedłużane są resursy. Pamiętajcie że kadry filmu oparto o 17 WBZ i 34 BKPanc. 3/4 brygad zmechanizowanych ma sprzęt jak z rekonstrukcji historycznej. Obyśmy doczekali happy endu Maćku pamiętaj że zabawki są fajne ale jest też przy nich dużo roboty po zabawie Jak ktoś chce spróbować to wojsko czeka. Moja żona wczoraj rozpoczęła szkolenie NSR.

No właśnie. Nie mam nic przeciwko atrakcyjnemu ukazywaniu wojska, ale brzydzę się propagandą sukcesu jako nam często serwują. Wolałbym szczerą ocenę i ciężką robotę aby niwelować słabości od tego poklepywania po pleckach, uściskach dłoni wąsatych jenerałów zadowolonych z siebie i tym podobnych obrazków. Wojna szybko weryfikuje każde kłamstwo. Przykład z naszego podwórka. Pokazali w TV nowego Kraba. I od razu wywiad z jakimś pułkownikiem z departamentu dziwnych kroków. I słyszę jak się pan rozpływa w zachwytach jak to inżynierowie z polski i korei połączyli siły i powstał ten fantastyczny pojazd. No ręce opadają. Siły to połączyli inżynierowie z Anglii którzy opracowali wieżę oraz koreańscy którzy dostarczyli sprawne podwozie po tym jak Polacy nie dali rady przez 12 lat zrobić sprawnego jeżdżącego pudła na gąsienicach.

Moja żona wczoraj rozpoczęła szkolenie NSR.
Fakt, że jesteś żołnierzem jakoś jej pomógł? Tyle słyszałem, że po wizycie w WKU chętne osoby były odprawiane z kwitkiem... Czyli teraz na kilka tygodni masz wolną chatę

Wracając do tematu. Byłem dzisiaj na MSPO w Kielcach m. in. w celu doświadczenia na własnej skórze, jaka to jest różnica siedzieć (jako kierowca) w T-72 i Leosiu 2. Powiem krótko

Wsiadam do T-72 i moje pierwsze wrażenie jest takie: To sprzęt z czynnej jednostki, czy z muzeum? A co tu tak ciasno? Coś wąski ten właz... Uciekam stąd, radzieckie czołgi są złe...

Wsiadam do Leo 2: oooo jak tu przestronnie, a gdzie podłokietniki? Jaki wielki pedał hamulca Fajnie tutaj, nie wychodzę

Tak z ciekawości, czy widzisz jakąś szansę, by cywil w wieku 30 lat został kiedykolwiek czołgistą?

Fakt że ma męża dekla pomógł jej tylko w tej materii że większość szkolenia miała w domu przed wyjazdem :P 30 lat i czołgista? Mój działonowy ma 41 lat i leci mu ósmy rok wysługi, a są i starsi o 2-3 lata kierowcy leoparda. Jeśli jesteś zdrowy to nie ma żadnych przeszkód. A jak byłeś w służbie zasadniczej to możesz walić prosto do danej brygady bez bawienia się w NSR. U nas jest jeszcze ponad 150 etatów na czołgach.

No właśnie służba zasadnicza mnie "ominęła", zwykły cywil jestem Ale z wykształceniem technicznym, a na to podobno wojsko jest łase Rozumiem, że najpierw musiałbym odbyć takie szkolenie zasadnicze. Ale to za jakiś czas, być może wtedy Leo 2 A4 będą już zmodernizowane

czołg, do tego potrzebne B
Do tego jeszcze bardzo dobry wzrok. Czytałem, że kierowca czołgu musi mieć zaliczone takie badania wzroku, jak na ciężarówkę. A te są dosyć wyśrubowane (znajomy miał robione). Ale tu się nie dziwie, w końcu nie ma żartów z pojazdem o masie 50 kilku ton. Piękne i wspaniałe bestie...