Tomek Mroczkowski Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Z instrukcji Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Oznaczenia czyta się tak: jeśli macie nad prostokątem znaczek kompanii to lewy dolny róg to jej numer, prawy dolny to numer batalionu, a górny prawy brygady. Czyli chodzi o to że to są numery kolejnych wyższych szczebli. Jak dacie znaczek plutonu to mielibyście 2 pluton, 9 kompanii, 16 batalionu. Jak dacie znaczek brygady to mamy 2 brygadę, 9 dywizji, 16 korpusu itp itd Co do numerów na gąsienicy zapasowej czy tych herbów na wieży są to wymysły dowódcy brygady. A wozy są z różnych kompanii bo bardzo rzadko któraś kompania ma 14 czołgów aktualnie gotowych do wyjazdu (remonty, obsługi, awarie itp) więc są pożyczane z innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Czyli chodzi o to że to są numery kolejnych wyższych szczebli. Czyli jest dokładnie tak, jak wyślałem Co do numerów na gąsienicy zapasowej czy tych herbów na wieży są to wymysły dowódcy brygady. I każdy Leon ma garaż z osobnym numerkiem. Numerek bramy = numerek wozu w kompanii (?). Zauważyłem, że na wież tuż pod znakiem 11 LDKP znajduje się cyfra 4. Co ona oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Nie, garaże są na 4 albo 6 wozów. A 4 pod znaczkiem dywizji oznacza numer brygady (nie ma nic wspólnego z numerem z nazwy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 Mam pytanie: co sądzicie o nowym wypuście Revella Revell 03243 Leopard 2A5/a5nl ..? Czy jest to dobra baza do budowy naszego LEO 2A5..? Czy na rynku jest lepszy model to budowy naszego wozu..? Proszę o info zorientowanych, pozdrawiam, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Jedyną konkurencją dla tego modelu jest model z firmy Tamiya. Oba jak najbardziej nadają się do budowy naszych Leonków. Bo rozumiem, że jakiś specjalnych polskich modyfikacji tu nie ma, prawda Corporal_PL? Jedyne (i naturalne) co to kalki, które będziesz musiał gdzieś nabyć. Toro model je swego czasu wypuścił. Pytanie teraz Revell, czy Tamiya. Oba modele są dosyć dobre, ale ja bym brał Tamiyę. Do tego oczywiście ogniwkowe gęsi oraz blaszki, jeżeli zależy Ci na modelu full wypas. https://www.youtube.com/watchv=cMmyUp6adQg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Cały problem tkwi w systemie granatów dymnych, nasze A5 mają układ 6 + 2, ani model Tamki, ani Revella nie ma takiej konfiguracji, ma ją A5NL i A5/A6 HobbyBossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Cały problem tkwi w systemie granatów dymnych, nasze A5 mają układ 6 + 2, ani model Tamki, ani Revella nie ma takiej konfiguracji, ma ją A5NL i A5/A6 HobbyBossa. Przy założeniu, że z Leo 2A4 HB zostało parę sztuk granatów dymnych (tam był nadmiar elementów) to nie jest to wielki problem - można pokombinować... Dzięki za info, pozdrawiam Mariusz Ps. czy na nasze pojazdy wojskowe tj. Leoparda, humvee itp. można rzucić siatkę maskującą barracuda od Eduarda..? (tzn. czy nasza armia używa Barracudy..?). Chciałbym nakryć model LEO 2A4 częściowo barracudą, czy nie będzie gafy..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Nie. Nasi mają własne siatki, ale o ile dobrze pamiętam, nie są kupowane dla Leo. Za to raz widziałem Rosomaki w takich śmiesznych "szmatach", brązowo-biało-czarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 http://9bkpanc.wp.mil.pl/pl/4_77.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 http://9bkpanc.wp.mil.pl/pl/4_77.html Ta siatka rzucona na T-72 to Barracuda..? Znaczy, że nasze wojsko również jej używa.?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Wygląda jak, ale czy to barracuda? Raczej wątpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 To nie jest barracuda. WP ma takie siatki do maskowania termicznego na sprzęt i namioty. Ale rzadko je widać bo drogie i szkoda wydawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 A jeszcze bardziej szkoda wyciągać w czasie P, bo się niszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Czy do odpalenia Leona jest potrzebny kluczyk w stacyjce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Czyli jak ktoś zgubi kluczyk to będzie problem W Twardych nie ma stacyjek, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Jak zgubi to musi pożyczać W twardym nie było żadnych kluczyków, wbijało się tylko przycisk od masy i można palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Będę za tydzień w Łabędach. Ktoś ma życzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Dach wieży dałoby radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Może A może mam z Kielc? Wieczorem poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Jak zgubi to musi pożyczać W twardym nie było żadnych kluczyków, wbijało się tylko przycisk od masy i można palić. https://www.youtube.com/watch?v=fWlAah_q3Es Podobno elektrycznie nie można, bo mechanicy za takie coś każą się przeczołgać pod czołgiem Swoją drogą, to niezły patent. Odpalać silnik za pomocą sprężonego powietrza. Zwiększona niezawodność. Oczywiście wtedy, gdy ten układ jest sprawny. Ciekawe, czemu konstruktorzy innych niż radzieckich czołgów na to nie wpadli No to odpalamy Leona, wskaźniki nie wykazują anomalii i co? Można zasuwać na poligon, czy trzeba odczekać aż złapie temperaturę itp? Nie mówię tu godzinie W oczywiście. Pytam się, bo widziałem taką sytuację. Wyjeżdża Leon z garażu (jakiś pokaz), dłuższą chwilę stoi i dopiero jazda. Będę za tydzień w Łabędach. Ktoś ma życzenia? Kilka ujęć ERAWY mnie by zadowoliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Bo jak padła maszyneria do nabijania butli powietrzem to połowa pojazdów zostawała w parku maszyn a technicy sraczki dostawali dlatego można przeczytać we wspomnieniach z Jugosławii albo innej częsci świata że ruskie czołgi po parenaście dni były nonstop na chodzie . Żeby nie było że farmazony gadam byłem w wojsku jako kierowca najpierw MTLB a potem BWP . To pierwsze ustrojstwo miało rozruch elektryczny a drugie powietrzy i co trzy dni trzeba było z butlą do ładowania biegać i odpowiednie druki a za dzień zwłoki działa była . Zimą jeszcze lepsze były cyrki jak stacja zamarzała . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Kilka ujęć ERAWY mnie by zadowoliło Z MSPO nie mam (z bliska), ale o ile pozwolą robić foty, to dostaniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 No to odpalamy Leona, wskaźniki nie wykazują anomalii i co? Można zasuwać na poligon, czy trzeba odczekać aż złapie temperaturę itp? Nie mówię tu godzinie W oczywiście. Pytam się, bo widziałem taką sytuację. Wyjeżdża Leon z garażu (jakiś pokaz), dłuższą chwilę stoi i dopiero jazda. Po odpaleniu można śmiało ruszać. Silnik z pojemnością 47 litrów szybko łapie temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi