BOMI21 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 No to zaczynam robić następnego '29, tym razem z numerem bocznym... 77 http://galeria.aviateam.pl/photo/17478 Malowanie aktualne, takie samo, jakim maszyna straszy po dziś dzień nad polskim niebem. Zestaw wyjściowy to zestaw Chińczyków z Great Wall Hobby - MiG-29 9-12 Early Type Wraz z dodatkami: - BigEd Eduarda do MiGa-29 9-13 (BIG4995) - Toczoną rurką pitota Mastera (AM-48-060) - Wyrzucaną sofą Airesa K-36DM (4263) - Kalkomaniami Caracal Models do MiGa-29 n.b. 56 (dla napisów eksploatacyjnych) (CD48030) - Kalkomaniami IPMS Świdnica White Eagle 41 ELT Malbork 1990-2013 (dla numerów bocznych i oznaczeń eskadry) - Zestawem do konwersji MiGów-29 na nasze maszyny po doposażeniu. Parę fotosów MiGa, którego zrobię: http://galeria.aviateam.pl/photo/16624 http://galeria.aviateam.pl/photo/17534 http://galeria.aviateam.pl/photo/17564 http://galeria.aviateam.pl/photo/17565 I bonus - maszyna wystąpiła w filmiku p. Mirosława Gawrońskiego "Fulcrum Drivers" Jak zrobię coś więcej to się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Filmik zawodowy 4 minuty czystej przyjemności. Znając Twoje wcześniejsze dokonania, przyjemnie będzie popatrzeć. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 Prosz Kadłub już sklejony. Wklejone wnęki podwozia i wzbogacone o blaszki Eduarda. Kokpit skończony - reszta (celownik, odbiornik GPS, skrzynka bezpieczników, lusterka i reszta blach) po pomalowaniu modelu na właściwe kolory. Oto główny powód opóźnień w budowie moich modeli na następne 3-4 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2014 Prace w toku. Kadłub sklejony i wstępnie obrobiony, wklejone statczniki pionowe i podstawy wyrzutników flar/dipoli, żaluzje upustów powietrza z wlotów powietrza do silników. Trwa walka z wlotami powietrza - usuwanie wypychaczy w ich wewnętrznej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Wielki strasznie. Patrzę, patrzę. Gdybym zbudował coś tych rozmiarów musiał bym spać na klatce schodowej chyba... powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Jakim kolorem malowales wnetrze kabiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 Jakim kolorem malowales wnetrze kabiny? Gunze C306 - jeden z kolorów kamuflażu, podebrany pod niebieskawe blaszki Eduarda. Zdecydowanie bardziej do oryginalnej farby jest podobny Gunze C308, ale wtedy blaszki się wyróżniają i wygląda to źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Ja tez wlasnie robie tego MiGa ale bedzie z numerem 56... Zastanawiam sie nad kolorem wnetrza wlotow powietrza i wnek podwozia... No ale jak narazie robie kabine... Zamierzam wykorzystac fotel od Eduarda oraz z zestawu eduardowskiego MiGa manetke do sterowania ciagiem silnikow... No i oczywiscie tak jak Ty zestaw eduarda zeby wykonac polska wersje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 Ja tez wlasnie robie tego MiGa ale bedzie z numerem 56... Zastanawiam sie nad kolorem wnetrza wlotow powietrza i wnek podwozia... No ale jak narazie robie kabine... Zamierzam wykorzystac fotel od Eduarda oraz z zestawu eduardowskiego MiGa manetke do sterowania ciagiem silnikow... No i oczywiscie tak jak Ty zestaw eduarda zeby wykonac polska wersje... Koniecznie zerknij tu: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=432&t=38091 i tu http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=49821 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Ja tez wlasnie robie tego MiGa ale bedzie z numerem 56... Zastanawiam sie nad kolorem wnetrza wlotow powietrza i wnek podwozia... No ale jak narazie robie kabine... Zamierzam wykorzystac fotel od Eduarda oraz z zestawu eduardowskiego MiGa manetke do sterowania ciagiem silnikow... No i oczywiscie tak jak Ty zestaw eduarda zeby wykonac polska wersje... Koniecznie zerknij tu: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=432&t=38091 i tu http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=49821 Dzieki Bomi Szukalem jakis czas temu tego warsztatu ale jak znalazlem wyszukiwarka podawala mi ze strona nie istnieje. Ale bede takze podgladal Twoj warsztat zeby nauczyc sie czegos od bardziej doswiadczonego kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 [...]Ale bede takze podgladal Twoj warsztat zeby nauczyc sie czegos od bardziej doswiadczonego kolegi Taaa, bardziej doświadczonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 [...]Ale bede takze podgladal Twoj warsztat zeby nauczyc sie czegos od bardziej doswiadczonego kolegi Taaa, bardziej doświadczonego No sorry ale ja takich cudow wiankow z modelami nie potrafie wyczyniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 [...]Ale bede takze podgladal Twoj warsztat zeby nauczyc sie czegos od bardziej doswiadczonego kolegi Taaa, bardziej doświadczonego No sorry ale ja takich cudow wiankow z modelami nie potrafie wyczyniac Ja też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Rozumiem wrodzona skromnosc... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Prawie skończyłem wloty powietrza. Tak, w ciągu ostatnich trzech tygodni robiłem tylko to Jeszcze troszkę prac przy nich zostało, ale jestem już zadowolony. I tak pewnie zasłonię to panelami F.O.D. Przy okazji nieznacznie posuwają się do przodu prace związane z MiGiem-21. Zdobyłem do niego brakującą owiewkę - wydłubałem z mojego starego 7809, ale się okazuje że widać na niej klej, więc szukam innej. Vacu nie wchodzi w grę, bo się boję zapytać, jak taką polerować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Fajnie idzie, dobrze się ogląda tą relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 [...] dobrze się ogląda tą relację. I to jest najważniejsze - inaczej publikowanie tego nie miałoby sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Mając nieco wolnego czasu, dostosowałem mojego MiGa do polskich standardów - na dziobie przykleiłem panel z antenami. Jest to część z modelu Eduarda 1157. Kostka wlewowa została tak niefortunnie umieszczona, że jedynym sposobem na jej usunięcie bez uszkodzenia delikatnego elementu było parogodzinne stararanne szlifowanie części od spodu przeróżnymi pilnikami. Udało się uzyskać idealny kształt anteny od dołu. Wciąż mnie bolą palce, ale warto było. Wywierciłem też otwory pod światła antykolizyjne w kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Podstawę anteny trochę bym jeszcze poszlifował, ten płat blachy nie jest aż taki gruby. Chyba że przykleiłeś już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Podstawę anten IFF wpasuj na równo z kadłubem. Wystawać poza obrys powinna tylko ta skrzynkowa podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Zdaję sobie sprawę, że podstawa jest nieco zbyt gruba w skali, ale chyba może być? Nie wiem, czy udałoby mi się ją odchudzić bez zniszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Wywierć po prostu kwadracik w odpowiednim miejscu i wpasuj antenę. Obecny schodek jest nie do przyjęcia - oczywiście jeśli masz ochotę na dobry model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 A może by usunąć samą podstawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Wówczas będziesz musiał wykonać linię wokół - koledzy dali zdjęcia, które nie pozostawiają wielkiego pola do intepretacji. Jaki problem w wycięciu trapezu w skali 48? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Od podstawki odrysuj linie podziału, potem ją usuń i naklej sam "klocek". Chyba najprościej będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi