Marak Napisano 8 Lipca 2015 Share Napisano 8 Lipca 2015 ...Obecnie na strychu mam jakieś 70 st. C, nie ma szans na prace... I znowu muszę wkroczyć do akcji. Załatwiłem Ci. Od dzisiaj nie ma upałów. Możesz robić dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 9 Lipca 2015 Share Napisano 9 Lipca 2015 Kolego te opary kleju można zmyć na przykład płynem do szyb bądź spolerować pastą polerską,jeśli miał byś odpowiedni dostęp do tych szybek to patyczkiem do czyszczenia uszu i którymś z wyżej wymienionych specyfików można było by się tego pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 17 Lipca 2015 Autor Share Napisano 17 Lipca 2015 Marak, dziękuję za doping, takie teksty powodują, że się człowiekowi chce po prostu ;) Oltrans, dziękuję za uwagę, wiem, że to jest możliwe do usunięcia, niestety dojście do szyb od spodu nie istnieje, mission impossible. Niewiele się wydarzyło od ostatniego uploadu, więc wrzucę tylko zajawkę w czym dłubię: Zdjęcie pod tytułem "nawet pasuje". choć biorąc pod uwagę jakość formy odlewniczej.... Wszystko pomalowane, ubrudzone, gotowe do montażu. A po montażu wygląda tak. Ostatni, duży element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Piękny model. Możesz napisać jakim czerwonym (marka i nr) pomalowane jest podwozie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Przepraszam, mikemc za opóźnienie, elektrony mi wolniej po mózgu płyną. Czerwony kolor to emalia Italian Red z Model Mastera nr 2719. Złego słowa nie powiem, jestem naprawdę zadowolony. Generalnie ze wszystkich MM jestem zadowolony pod warunkiem stosowania do aerografu rozcieńczalnika Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Thx. Dobry kolor na ramę do ciężarówek. Dlatego pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 12 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 12 Sierpnia 2015 no to na razie lektura, sporo fajnych fotek52 w czasie użytkowania http://www.bahnbilder.de/name/galerie/kategorie/deutschland~dampfloks~br-52--kriegslok-52-drg-dr-db--nicht-052-db-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Jedne z ostatnich zdjęć "złożeniowych". Budowa naprawdę dobiega końca, na co już szczerze mówiąc bardzo liczę ;) Tu jeszcze trochę blaszek. Rama tendra już od dawna leży i czeka na wannę. Obok całość gotowa do malowania, zdecydowałem się przykleić drabiny, żeby potem nie popełnić babola z cyjanoakrylem, mam do tego zdolności. Od góry widać plastikowy węgiel, ale to tylko podstawa do prawdziwego, wyszło mi, że te kamienie z Trumpetera w rzeczywistości miałyby po ok. 14 cm średnicy... wypełnię to prawdziwym miałem, który w realu będzie miał od ok. 30 do 120 mm. Ma ktoś pomysł na dobre spoiwo do drobnego węgla? Wymieszać to z Sidoluxem czy raczej jakimś lakierem matowym/półmatowym? Czy po prostu nasypać węgla? Acha, tu Eduard dał trochę ciała, te drzwiczki z boku kolidują z drabinami a zwłaszcza z drabinami przerobionymi na eduardowskie uchwyty. Musiałem je dać od wewnątrz drabin, ostrzegam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Postanowiłem jeszcze zrobić deski z... desek. Z węgla wystają uchwyty technologiczne, za coś trzeba złapać podczas malowania. teraz kalki, klar satynowy, suchy pędzel, ubrudzę to jeszcze czarnym pigmentem tu i tam. Rdzy raczej nie będzie, ale w związku z planem brudzenia mam prośbę: mógłby ktoś poratować zdjęciem użytkowanego tendra? Chodzi mi o rozsypujący się węgiel, ogólnie mówiąc brud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Edytowałbym posty, gdyby się dało. Moje próby urealnienia węglowego. Materiał wiążący: Sidolux, jutro okaże się, czy złapał. Bardzo fajnie wsiąka w węgiel - jest jakby wchłaniany, jeśli się sprawdzi będzie łatwo, bo nałożę po prostu węgiel po czym zmoczę go Sidoluxem, próba w górnym prawym rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 14 Września 2015 hmm trochę późno no ale... płyty na bokach powinny mieć szczelinę od góry bo to dodatkowe dopancerzenie tendra. Prawdopodobnie dospawano do blach tendra mocowania i na nich dokręcono płyty... no ale teraz to po ptokach , jakoś nie zwróciłem uwagi wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Edytowałbym posty, gdyby się dało. Moje próby urealnienia węglowego. Materiał wiążący: Sidolux, jutro okaże się, czy złapał. Bardzo fajnie wsiąka w węgiel - jest jakby wchłaniany, jeśli się sprawdzi będzie łatwo, bo nałożę po prostu węgiel po czym zmoczę go Sidoluxem, próba w górnym prawym rogu. Nigdy nie próbowałem Krakowskiej, to dla ukojenia nerwów mam rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 15 Września 2015 Autor Share Napisano 15 Września 2015 Krakowska do Sidoluxu KONIEC Może uda mi się jeszcze jakieś brudzenie zrobić, np. tarcze zderzaków usmaruję, ale generalnie to koniec. Jedna skrzynka na ramie tendra mi została, ale nawet nie zauważycie... Trochę nie wyszedł mi suchy pędzel na tendrze, jak to często mi się zdarza, nie był do końca suchy. Bardzo się to rzuca w oczy na zdjęciach z lampą, bez lampy prawie nie widać. Model ma parę potknięć, ale nie byłem w stanie ich poprawić bez DOTa lub też całkowitego przemalowania. Wnikliwe oko zobaczy. Rzekłbym, że model jest nierówny, kilka rzeczy wyszło mi fajnie i jestem z nich dumny, ale na niektóre muszę przymknąć oko. Dzięki Greif za poradę, niestety faktycznie za późno, poza tym nie miałbym zbyt pomysłu jak to zrobić. Wstępny ogląd sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Witam Moje zdanie na temat modelu trumpetera znasz. U ciebie na pewno jest za czyste podwozie i sama ostoja. Kocioł może być choć brakuje matu na całej dymnicy, dach budki powinien być bardziej rdzawy. Wiem ile cierpliwości trzeba przy tym modelu i gratuluje końca budowy modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Podziwiam ogrom wykonanej pracy i gratuluję dotrwania do końca. Ponieważ absolutnie nie znam się na kolejnictwie to dla mnie wszystko jest super. A tak na marginesie mam pytanie z tej dziedziny. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie parowozu do pracy to 2 rzeczy: węgiel i woda. Ostatnio jechałem ciuchcią wąskotorową i Pan maszynista uświadomił mi, że jest jeszcze jeden problem: popiół - który trzeba usunąć po poprzedniej jeździe. Jak to jest w takich dużych parowozach, gdzie popiół był gromadzony, i czy było go dużo? Wyciągano go ręcznie, czy była jakaś mechanizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Dziękuję za miłe słowa, niestety na obsłudze parowozu się nie znam, a więc na temat popiołu się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Świetna robota. Tender jednak bym jeszcze dobrudził jakimiś szaropopielatymi pigmentami, deski - wieku powinieneś im trochę nadać. Obić całość i podrdzewić punkty, które naturalnie rdzewiały też nie zawadzi (np. śrubki przy różnego rodzaju kształtownikach) - tak uważam. popiół - który trzeba usunąć po poprzedniej jeździe. Jak to jest w takich dużych parowozach, gdzie popiół był gromadzony, i czy było go dużo? Wyciągano go ręcznie, czy była jakaś mechanizacja? Precyzyjny z KW będzie to wiedział najlepiej... Zapytałem go, ciekawe, czy odpowie. Torowisko oczywiście jeszcze nie skończone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Torowisko oczywiście jeszcze nie skończone? Yyy? Skończone, ramka czarna, podkłady brudno-brązowo-czarne, szyny zardzewiałe, wzorowałem się na bocznicy (zdjęcia na 1 stronie) i wydaje mi się, że w dużym stopniu utrzymałem kolorystykę/charakter torów, choć z tłucznia nie jestem w ogóle zadowolony, bo wyszedł nienaturalnie szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 16 Września 2015 No nie jest źle... ale jak już dałeś gafę to trzeba było swastykę zrobić bo tak to trochę kiepsko... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 podkłady brudno-brązowo-czarne, Zdjęcia z lampą mnie zmyliły. choć z tłucznia nie jestem w ogóle zadowolony, bo wyszedł nienaturalnie szary. Pigmenty brązowe, czarne, rozrobione w WS i na sucho po całości może pomogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Mogłyby pomóc, ale znając mnie więcej zepsuję, niż poprawię. Praktycznie każde poprawianie nie wyszło mi na dobre, dzięki za sugestie, są cenne, ale... przy następnym modelu. Kurczę, musiałem skleić 4 "poważne" modele, żeby zrozumieć, jak mało wiem i potrafię. A na początku drogi "plastikowej" miałem takie duże mniemanie o sobie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Podziwiam ogrom wykonanej pracy i gratuluję dotrwania do końca.Ponieważ absolutnie nie znam się na kolejnictwie to dla mnie wszystko jest super. A tak na marginesie mam pytanie z tej dziedziny. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie parowozu do pracy to 2 rzeczy: węgiel i woda. Ostatnio jechałem ciuchcią wąskotorową i Pan maszynista uświadomił mi, że jest jeszcze jeden problem: popiół - który trzeba usunąć po poprzedniej jeździe. Jak to jest w takich dużych parowozach, gdzie popiół był gromadzony, i czy było go dużo? Wyciągano go ręcznie, czy była jakaś mechanizacja? Witam W parowozie jest takie urządzenie zwane popielnikiem. Jak myślisz ile może być popiołu i żużla po spaleniu kilku ton węgla. Popiół z popielnika usuwany jest podczas jazdy parowozu na szlaku w tory (choć są miejsca oznaczone wskaźnikiem W12 - Zamknąć popielnik). Żużel usuwany jest na stacjach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Mogłyby pomóc, ale znając mnie więcej zepsuję, niż poprawię. To chociaż spróbuj w miejscu niewidocznym, najwyżej będziesz spokojny, że próbowałeś, zabawa olejami to przecież przyjemność... Psikniesz go jeszcze półmatem? Błyszczy się i nie wiem, czy to wina fotek, czy tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Galeria: viewtopic.php?f=73&t=50707&p=737449#p737449 Dziękuję wszystkim za ponadroczną pomoc i uwagi. Model uważam za jeden z lepszych spod moich rąk, ale mam też świadomość wielu błędów popełnionych w trakcie pracy. Niekiedy było to niechlujstwo, niekiedy lenistwo, niekiedy pośpiech. Kształt, linia parowozu z tych lat zawsze mi się podobała, a więc podoba mi się też BR-52, ale model był bardzo niewdzięczny, fatalnie wykonany i nie raz nienawidziłem go z całego serca. Chyba raczej nie polecam go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Może zajrzysz do Częstochowy w pierwszy weekend Października (Modelikarz). Chętnie zobaczył bym to cudo na żywo. Zapraszam Będzie makieta kolejowa (15x5 m), więc tematycznie będzie Ci po drodze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi