blacman Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 ...może być ciężko. obawiam się, że może.... może jednak zdecyduje się na oleje, które można tonować stosunkowo łatwo. Muszę tylko "rozpracować" US Navy Blue zakresie składowych koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Ciężki orzech do zgryzienia ale na pewno sobie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Powiem ci jak ja robię pokłady. Co prawda gówno ze mnie nie modelarz szkutniczy, ale jak to mówią, dobra rada i od dziada. Otóż ja się skupiam na innym potraktowaniu tych partii pokładu, które są częściej uczęszczane. I jak sobie na zdjęciach obejrzę w jaki sposób sie one zużywają, to je tak brudzę. Nie deseczka po deseczce, tylko tam, gdzie więcej ludzi po nich łazi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Dzieki Panowie... Seba - to wszystko prawda w przypadku pokładów niemalowanych, tzn szorowanych i konserwowanych olejem. Może nie wyraziłem mojej myśli jasno, chodzi mi o to, że naniesiona przez amerykańców niebieska farba na deskowany pokład zapewne się wycierała i płowiała. Wycierała się tam, gdzie często załoga biegała. Co powodowało uwidocznienie naturalnych desek. Tak sobie to kombinuję - bo znawca US Navy ze mnie taki jak i śpiewak operowy... A być może to za bardzo akademicko traktuje problem i należy po prostu pomalować pokład i już. Tyle, że ten niebieski okropnie mi się nie podoba. OK koniec z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 dokładnie o tym pisze. Poprzecierał bym papierkiem ściernym, tam gdzie załoga biega ,-)). Delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 U mnie na krypie deski były malowane 3 lata temu farby już prawie niema.deski stały się blade.szkoda że odchodzę z pracy bo bym ci zdjęcia zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2015 dokładnie o tym pisze. Poprzecierał bym papierkiem ściernym, tam gdzie załoga biega ,-)). Delikatnie. no tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Czyli najpierw kolor wyblakłych desek potem niebieski i przecieramy się do desek To się może udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Ale wariactwo! Oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Wielki szacun dla blackman'a za "mikrorzeczywistość". Ja mam wielkie braki jeśli chodzi o umiejętności malarskie, więc chętnie się tu poduczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 A może spróbować na kolor desek dać niebieski wash-filtr... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam może to Ci pomoże. Jest taki modelarz Pierre Marchal buduje on modele US Navy głównie w skali 1:350 korzysta tylko z planów. Obejrzyj jego galerię może da Ci jakąś inspiracje jak fajnie pomalować pokład. Na początek polecam USS North Carolina http://www.modelshipgallery.com/gallery/bb/bb-55/NorthCarolina-350-pm/index.htm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 A ja bym Ci proponował pomalować normalnie pokład, kolor niebieski walnąć z gąbki,i na to mocny łosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 wylaserowalem kilka kopii pokladow. Postaram sie wrzucic rozne proby z podpowiedzi. Jeszcze raz dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 laserowane pokłady do Jerzego wyglądają tak: szerokość deski 0,30mm, szerokość szczeliny 0,13mm. Węziej się nie da.... będzie sporo zabawy z malowaniem przyjechały też drukowane wciągarki: silniczek wyszedł uroczo ale wciągarki wymagają małej korekty - większe koła oraz kratownica wzmacniająca węwnątrz kól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Precyzja wykonania pokładu powala! Teraz ruszysz z kopyta. Nie wybierasz się czasami do Preciszowa w dniach 18-20.09.15? Chcę pojechać na 1 dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Nie wybierasz się czasami do Preciszowa w dniach 18-20.09.15?Chcę pojechać na 1 dzień. a cóż tam jest...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Przeciszów słynie z licznych stawów oraz swojej przynależności do Doliny Karpia. Wieś założono w XIII w. Od XV do XVIII w Przeciszowie rezydował ród Myszkowskich, zasiadający w senacie Rzeczypospolitej aż po wiek XVIII. Dzięki nim we wsi na wielką skalę rozwinęła się hodowla karpia. Stawy przyrębskie, gdzie występuje ponad 200 gatunków ptaków, zostały wpisane na listę NATURA 2000. 14 °C, wiatr zach., 8 km/h, wilgotność 86% Nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Generalnie jeden z największych w Polsce konkursów modeli kartonowych. Całe czarne forum się wybiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 zdzwonimy się Darek.... Przeciszów słynie z licznych stawów oraz swojej przynależności do Doliny Karpia. Wieś założono w XIII w. Od XV do XVIII w Przeciszowie rezydował ród Myszkowskich, zasiadający w senacie Rzeczypospolitej aż po wiek XVIII. Dzięki nim we wsi na wielką skalę rozwinęła się hodowla karpia. Stawy przyrębskie, gdzie występuje ponad 200 gatunków ptaków, zostały wpisane na listę NATURA 2000. 14 °C, wiatr zach., 8 km/h, wilgotność 86%Nie jest źle warto więc jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Ok! Na razie korzonki spowodowały, że jadę na zastrzykach z ketonalu ale się wykuruję może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 no to lecz korzonki a ja leczę błędy trumpka. prace z modelarni znów wróciły na deski kreślarskie: walczę ze spardekiem - dziobowa para dział 127mm jest sporo przesunięta na wyprasce względem planów. Zastanawia mnie tak w sumie głupi błąd - w tej okolicy nie ma nic coby utrudniało posadzenie prawidłowo wież 127 - lub wymagało przeskalowania. czerwone linie to obrys wypraski naniesiowej na plany żółte to obrys planów stoczniowych naniesionych na wypraskę pracę na wyposażeniem pokładu zakończone na rufie finezyjnym zestawem pachołków, które niewykonalne z blachy będą wydrukowane...: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Zawsze mnie zastanawia co kieruje projektantami modeli, żeby wypuścić taki "babol". Korzystają z innych planów? Jeszcze w przypadku modeli okrętów, które dawno zatonęły, mógłbym wyobrazić sobie jakieś błędy. Ale Jurek jest do dyspozycji w każdej chwili!!! To chyba zwykłe niedbalstwo o klientów, którzy trochę interesują historią okrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Kurde, troszkę im się przesunęło... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 11 Września 2015 a ja leczę błędy trumpka. ... - dziobowa para dział 127mm jest sporo przesunięta na wyprasce względem planów. I dlatego właśnie mam ogromną awersję do Trumpetera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 jak by nie było błędów nie było by zabawy ale na poważnie, to faktycznie brzydka wtopa producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi