M.A.V. Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 11 godzin temu, blacman napisał: 40mm boforsy tez trafiają na warsztat. coś te jednolufowe mocno rozkalibrowane no ale zauważą tylko ci co będą przez mikroskop oglądać "gotowca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 A to nie są przypadkiem dwie lufy? Wyglądaja spoko. Ja mam ogromną awersję do przeskalowanych luf a te mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Lufy są dwie. Takie ujęcie, że wygląda jak jedna. Ale tylko wygląda - bo zamontowane nie będą. Dobrze, ze są czujni forumowicze i korygują na bieżąco działania słabeusza w US Navy okazuje się, ze BB56 w czasie pojedynku pod Guadalcanalem nie miał jeszcze boforsów tylko chicagowskie pianina... sterowane poprzez Mk49 Gun Director. wiec trzeba teraz nieco postudiować przez chwile i owe sprzęty narysować.... Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 5 minut temu, Super_Hans napisał: A to nie są przypadkiem dwie lufy? racja... świąteczne obżarstwo stępiło mi zmysły tym bardziej, że przecie Jurek pojedynczych 40ek o ile dobrze kojarzę to nie posiadał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Robota prima sort ale to pewnie wiesz sam. Pytania mam dwa. Ponowię jedno odnośnie drukarki lub w jakiej technologii ona pracuje. A drugie, czy planujesz tak jak wcześniej wydać dodatki do tej jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Piotras napisał: Robota prima sort ale to pewnie wiesz sam. Pytania mam dwa. Ponowię jedno odnośnie drukarki lub w jakiej technologii ona pracuje. A drugie, czy planujesz tak jak wcześniej wydać dodatki do tej jednostki. dzięki za miłe słowa i przepraszam za brak odpowiedzi. Niniejszym to czynię: drukarka to Phrozen, pracuje w technologii UV LCD. planuję wydać dwa zestawy: BB56 na 1942 (po sierpniowo-wrześniowej modernizacji przed wejściem na Pacyfik) oraz BB55 na 1945 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Nieco stonowałem kolor na pokładzie. Ale dalej nie jestem zadowolony. będę próbował to jeszcze jakoś zgasić oraz zmiękczyć i stępić przejścia kolorów... Prace na wyposażeniem pokładowym.... Chicagowskie pianina gotowe do wydruku: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Ostro jest, dokumentacja widzę tez mocna jak na 1/700. Podoba mi się, czekam na gotowy produkt do kupienia, nie będę czekał w tym przypadku na FH . Nie będę tutaj wyskakiwał z mądrościami ale jak kontrast na pokładzie będzie słabszy to stracisz na fotkach ale real będzie gitara a o to chyba idzie . Ale się rozbrykałem z tym pisaniem, zawijam zatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 14 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2020 przetarłem nieco pokład i zrównoważyłem kolory. Wg mnie teraz jest OK. Zdjęcia są ciemniejsze niż odbiór rzeczywisty... wyposażanie rufy prawie kompletne. Oczywiście dostaną przetarcia i pewnie jasnego washa. Pokład i przetarcia dość dobrze komponują się z wyposażeniem... jeszcze tylko wentylatory, kluzy, wciągarki i można mocować relingi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Przejedź to teraz mgłą z bazy, powinno ładnie się zblendować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2020 dzięki za sugestię ! Jeszcze pokombinuję gdzieś "na brudno" zanim "poblenduję". Myślałem też o suchym pigmencie wcieranym pędzelkiem - parę tonów jaśniejszym niż US Deck Blue.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Nie kombinuj za dużo, wystarczy że zgasisz to co jest, będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) ostatnie dni to czas na studium technologii US Navy... ale coś się w stoczni też dzieje: łodzie motorowe gotowe do malowania: Chicagowskie pianina tez. Poczwórne działka 1.1 cala (2) kierowane były przez MK 49 Gun Director (1). Na Washingtonie MK 49 miały charakter instalacji eksperymentalnej; prawdopodobnie z wbudowanym dalmierzem... zamodelowane: Każdy porządny okręt musiał mieć dzwon. Washington też będzie miał.... Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez blacman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Super, jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Mam jeszcze pytanie, jakim programem modelujemy te cuda, CAD czy coś blenderopodobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Piotras napisał: Mam jeszcze pytanie, jakim programem modelujemy te cuda, CAD czy coś blenderopodobnego? ja używam Rhino. Blender też powinien być OK. Sketchup również. W istocie bryły nadbudówek oraz wyposażenie okrętów nie należy do tworów skomplikowanych geometrycznie (oczywiście poza najpiękniejszą bryłą pagody Takao ) Wszystko, co pozwala na tworzenie prostych geometrii i ich operacje boolean plus kilka prostych funkcji tworzenia powierzchni poprzez wyciąganie krzywych powinno dać radę. Ważna jest możliwość exportu projektu do formatów rozpoznawalnych przez interfejs drukarki 3D - najbardziej popularny format to pliki obrazów 3D - format STL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Dzieki za informacje, ja walcze z blenderem i freecadem, zobaczymy czy mi sie nie znudzi i w jakim tempie to opanuje. Niwatpliwie jest to przyszlosciowe w naszym hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 No muszę powiedzieć iż naklejanie taśmy i drucików przez Ciebie, jest niezwykle inspirujące! Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 wyposażenie pokładowe przybywa... eksperymentalne MK49 posadowione: spardeck posadowiony: wstępne pasowanie. Łodzie motorowe powinny się zmieścić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 reling wokół pokładu skończony... niektóre kluzy siadły idealnie a niektóre idealnie nie chciały siadać. coś musze wymyśleć … pewnie je "oblepię" rdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Podpatruje i muszę przyznać że fanie to wyglada bardzo mnie siem podoba pokład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 Prace na spardecku trwają... Mk37 Fire Director z radarem Mk4: poprawne ukształtowanie anteny radaru Mk4 nie jest łatwe. Opracowałem sobie formę, która zapewnia łatwe i co najważniejsze powtarzalne kształtowanie blaszki... oraz łodzie pokładowe gotowe: Czy ktoś z Forumowiczów może zna instrukcje malowania części dennych łodzi pokładowych US Navy w latach 41-43? Gdzieś przeczytałem, że części denne były czarne. Ktoś coś ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi