Almirante Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Witam Chciałbym Wam przedstawić kilka moich prac w skali 1/2400. Modele są firmy GHQ, i jak na tą skalę naprawdę są super zdetalowane Miłego oglądania. Diorama nr 1 "Francja, lata 30-te XX w." W roli głównej pancerniki; brytyjski HMS Barham i francuski Lorraine. Wybaczcie tło Na początek "zdjęcie lotnicze" a na koniec fotka obrazująca wielkość domku Dioramka nr 2 "HMS Resolution, Portland 1938/9" Tutaj trochę uwagi trzeba poświęcić modelowi, bo otrzymujemy od GHQ okręt opisany jako HMS Revenge, a to jest Royal Sovereign. Można sprawdzić na fotkach - wszystkie pancerniki typu Revenge różniły się od siebie m.in. kształtem pomostów nadbudówki. Makieta nie przedstawia rzeczywistego wyglądu brzegu, bo chciałem zmieścić i klif i część portu. Stateczek został już przybrudzony ;) "przekrój geologiczny" przez klif i z groszówką Zakres zmian. Wyglad modelu nie odpowiada dokładnie stanowi sprzed wojny, ale nie chciałem uszkodzić modelu usuwając wszystkie 20mm oerlikony. W obu Brytyjczykach dodałem też drugą dziobową prawoburtową kotwicę i jej łańcuch. Dioramka nr 3 "Reda Lerici, Włochy 1940" Występują tutaj Caio Duilio, Raimondo Montecuccioli i niszczyciel typu Navigatori. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Uczta dla oka! GHQ to rzeczyiscie swiethy wybor. Robisz jakies sklejane modele plastikowe w tej skali? Revell jakies wydal, takze z interesujacego Cie okresu.. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 cześć! jak rzekłem wcześniej - urocze są te Twoje dioramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Bardzo mi sie podoba. Zawsze podejrzewaliśmy, ze 2400 nada sie do dioramk. twoje są ciekawe, z pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Dla mnie bomba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 świetne prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 14 Lipca 2014 Autor Share Napisano 14 Lipca 2014 Dzięki za Wasze komentarze @kret69 - jeśli dobrze kojarzę Revell robił modele w 1/1250 bądź 1/1200, więc te są 2 razy mniejsze ;) Mam Titanica i Gneisenau'a, ten pierwszy ujdzie, drugi już słabszy. Wolę jednak 1/2400, a zamiast 1/1200 - 700-kę, bo tu są ludziki i kupa dodatków. @sotter - świetnie się nadaje, moje to takie mikrusy, jakoś 10 x 10 i 10 x 15 cm, ale na A4, czy A3 to można już robić piękne kawałki kotwicowisk, portów, wybrzeży... Jak najbardziej polecam tą skalę Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Lipca 2014 Super Moderator Share Napisano 14 Lipca 2014 Bardzo fajne! Ale skala jest hardcore :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 14 Lipca 2014 Share Napisano 14 Lipca 2014 Swietnie te maleństwa wyglądają!!! Podziwiam w pełnej rozciągłości . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 14 Lipca 2014 Autor Share Napisano 14 Lipca 2014 Dziękować, dziękować Kolejna, najnowsza makietka. Główni aktorzy to USS Oklahoma i USS Maryland, dla znajomych Oakie i Old Mary ;) Stan to druga połowa 1941, Pearl Harbor. Podstawki użyczył sam jego błagorodie kniaź Aleksander Wasiljewicz Suworow Zdecydowanym hitem jak dla mnie w US Navy była jej barwność. Sami zresztą spójrzcie na nich Dziobowe wieże oznaczają przynależność do dywizjonów pancerników (Battleship Division); Mary - BatDiv 4, Oakie - BatDiv 1, a rufowe miejsce okrętów w nim - oba były trzecim okrętem swojego dywizjonu. Kolorytu dopełnia jakiś samolocik szkolny, który odciąłem z katapulty Oklahomy (choć nie wiem czy w tym czasie były jeszcze tak malowane). Sama Oklahoma ma jeszcze fałszywą falę na dziobie. Nie odwzorowuje to dokładnie portu, w oryginale powinny być tu już dzioby i rufy otaczających par pancerników, a ląd jest bardziej oddalony. No ale cóż ;) Jeszcze dorobię cumy, jakieś podmalówki i wsio. A zainspirowałem się tą makietą: http://www.modelshipgallery.com/gallery/dio/pearl-harbor/bb46-350-js/js-index.html Fotki i groszówka Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Kupiłem sobie ostatnio okulary i wydawało mi się, jeszcze przed chwilą, że są w porządku. Otóż nie są. Modelarstwo molekularne jest daleko po za moim zasięgiem. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 26 Lipca 2014 Share Napisano 26 Lipca 2014 Piękne modeliki, fajnie się prezentują Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Matko jedyna, to trzeba oglądać przez lornetkę. Są super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 A gdzie nabyłeś te zestawy GHQ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 Witam dzięki za Wasze komentarze i przepraszam za dłuuugą zwłokę w odpowiedzi. Modele kupiłem parę lat temu w sklepie Wargamer: http://sklep.wargamer.pl/ Z tego na ile się orientuję nie są one już tam dostępne, a nie wiem, czy jakiś inny sklep sprowadza GHQ, chyba trzeba sprowadzać z zagranicy :( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisz76 Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Śmiało można powiedzieć, że są to pancerniki kieszonkowe . Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi