Kamil K. Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Cześć i czołem! Rozpoczynam taki oto przyjemny(mam nadzieję) projekcik wakacyjny. GMC z Boforsem plot od Hobby Bossa. Skala oczywiście 1/35. Jak widzicie do modelu dokładam tylko lufkę RB, dodatkowe skrzynki amunicyjne z Panzerartu i amunicję... do 2funtówki. Ja osobiście wielkiej różnicy między nią a tą z Boforsa nie widzę, a miło będzie rozsypać troszkę łusek tu i tam. Może jeszcze okabluję tylko silnik i ew. samego Boforsa. Nie robię też modelu konkretnego zdjęcia. Ot takiego zwykłego: Co do samego produktu HB - na razie zastrzeżeń nie mam. Inboxa nie robię, bo w sieci jest ich kilka. Mogę tylko powiedzieć, że na pierwszy rzut oka część wyglądają bardzo ładnie. Możliwe, że projekt będzie miał niski priorytet, jak to w wakacje bywa. Poza tym dojrzewa we mnie coś większego... prosto zza naszej wschodniej granicy, z dużą ilością kostek ERA w różnych kolorach. PS jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone walkaroundy dla GMC i Boforsów, to chętnie przygarnę linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Bez gąsienic, ale popatrzę co tam będziesz majstrował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Lipca 2014 Autor Share Napisano 12 Lipca 2014 Czasem trzeba od gąsek odpocząć. Ale spokojnie, kolejny projekt już będzie na gąsienicach. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia z początku prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Lipca 2014 Autor Share Napisano 13 Lipca 2014 Witajcie, Na szybko dwa zdjęcia z warsztatu z postępu prac. Podwozie z grubsza poskładane do kupy. Myślałem, że uda mi się dzisiaj coś pokablować przy silniku, ale brakło mi czasu i mocy. Zrobiłem za to skręconą przednią oś, żeby było ciekawiej. ;) Trzeba też oszlifować to i owo. Póki co zostaje tak jak jest, a ja uderzam w Tatry! Do budowy wrócę za tydzień. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 21 Lipca 2014 Autor Share Napisano 21 Lipca 2014 Witajcie po krótkiej przerwie, Po powrocie zacząłem walczyć z okablowaniem silnika, ale szybko mnie odeszła ochota na wgapianie się w fotki i zabawę z drutem. Więc póki co prace nad silnikiem zarzuciłem i postanowiłem sobie lajtowo pokleić to, co w pudełku dał mi producent. W chwili obecnej praktycznie gotowa jest szoferka i podstawa Boforsa. Wszystko złożone na sucho oczywiście. Skleję sobie do końca to, co mam do sklejenia, a na koniec zajmę się dodatkowymi detalami. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Lipca 2014 Share Napisano 21 Lipca 2014 Chętnie popatrzę, fajnie sobie radzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 21 Lipca 2014 Share Napisano 21 Lipca 2014 Będę obserwował relację z budowy , bo sam miałem ostatnio na niego chęci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Dzięki. Ja ze swojej strony mogę go polecić, składa się naprawdę super. Może zielony plastik nie wygląda zbytnio "fotogenicznie", ale detale też są niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Witam po raz kolejny, Model tak ogólnie jest już sklejony. Pozostało podorabiać parę rzeczy i poprawić ewentualne babole przed malowaniem. Złożyłem go sobie na sucho do zdjęcia i na tą chwilę mniej-więcej tak bym to widział - nieco rozbebeszony, zepsuty/uszkodzony/opuszczony, będzie sobie stał na błotnistej łączce. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Jakim klejem, chodzi mi o markę, nazwę - kleisz blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Na tym konkretnym modelu bawiłem się z Kropelką w żelu, ale średnio mi się podoba. Chyba wolę zwykły CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Super wygląda z tymi dodatkami Nie pokusisz się o obsługę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Dzięki. Raczej nie. Nie jestem zbytnio figurkowo uzdolnionym modelarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 23 Lipca 2014 Super Moderator Share Napisano 23 Lipca 2014 Cześć! Bardzo ciekawa konstrukcja - będę z chęcią zaglądał! Powodzenia! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Fajny jest , daj mu choćby jednego kadlubka . Kadlubki ożywiają model , tak to tylko kawal blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 Fajny jest , daj mu choćby jednego kadlubka . Kadlubki ożywiają model , tak to tylko kawal blachy. To będzie wybitnie plastikowy kawał blachy. Może jeśli znajdę coś fajnego... póki co nie pomalowałem jeszcze figury do poprzedniego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 Model gotowy do malowania: Pozwolę sobie wrzucić kilka zbliżeń przy tej okazji. Bofors: Bambetle: Szoferka. Jak widać dorobiłem trochę przewodów do silnika. Po złożeniu szoferki i maski z ramą wszystko "podłączę" tam gdzie trzeba. ;) Rama i silnik. Dorobione śruby na zderzaku i przewody przy silniku, No i paka. Tutaj nic ciekawego przed malowaniem się nie wydarzy ani nie wydarzyło. Po weekendzie malujemy, teraz szykuję się do drugiego podejścia w Tatrach... niestety pogoda zapowiada się jeszcze gorzej niż ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Lepiej wal w Beskidy, bliżej i przed deszczem się łatwiej w lesie schować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 (...) będzie sobie stał na błotnistej łączce. Tylko nie to! Fajny model, szkoda go tak banalnie topić w błocku, wymyśl coś! Ja też głosuję za ludzikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Ależ ciśniecie o figury! Zaczynam czuć presję! Lepiej wal w Beskidy, bliżej i przed deszczem się łatwiej w lesie schować! Klamka zapadła na Tatry, na szczęście pogoda dopisała - wystarczyło wstać o 4 rano i zejść ze szlaku przed 14. Beskidy z pewnością też odwiedzę. Może jesienią? Tylko nie to! Fajny model, szkoda go tak banalnie topić w błocku, wymyśl coś!Ja też głosuję za ludzikiem. Spokojnie, utopić go na pewno nie utopię, nawet jeśli pozostanę przy opcji "w błocku". Ale jeszcze się zastanowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 31 Lipca 2014 Autor Share Napisano 31 Lipca 2014 Cześć, Wstępne kolory wymalowane. Ale po kolei. 1. Model najpierw otrzymał czarny podkład w sprayu. Na to poszła czerwonobrązowa i piaskowa(w kilku odcieniach) Tamyia, jako baza pod lakier do włosów. Kolorki zabezpieczyłem sidoluxem i psiknąłem rzeczony lakier. (Wybaczcie nienajlepsze zdjęcie, ale w trakcie prac nie miałem dostępu do porządniejszego aparatu) 2. Model wypsikany bazowym kolorem. Bofors, jako że cała konstrukcja była improwizowaną przez samych Francuzów dostał minimalnie inny odcień zieleni. Położone kolorki przy pomocy wody, pędzla i wykałaczki obdrapałem. 3. Wydrapany model zabezpieczyłem sidoluxem i położyłem kalki. Muszę je pochwalić - ułożyły się świetnie. Tak świetnie, że nie mogłem się powstrzymać i na tył paki dałem "bonusowy" emblemat Wolnych Francuzów. Na błotnikach zamiast kalki sam wymalowałem białe pasy i obdrapałem nieco. Teraz czas na mozolne malowanie detali wszelakich... Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Model po filtrach. Drewniana paka dostała najpierw mieszankę bieli i żółtego, potem filtr AK dla pojazdów NATO. Reszta natomiast najpierw siene paloną, potem filtr AK. Skończyłem też prace nad silnikiem. W zasadzie, to nie ma tutaj wiele do roboty, mało co z tego będzie widać. A w czasie gdy schły mi filtry popracowałem też nieco nad bambetlami. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Ciekawy pojazd i bardzo fajna robota modelarska Mam pytanie - jakie płyny do kalkomanii stosujesz z tak zadowalającym efektem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Mam na stanie tylko płyn do kalek Tamyia. Nie jest to produkt wybitny, bo z trudnymi kalkami raczej sobie nie radzi, ale te porządniejsze układa świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Praca idzie super bardzo fajnie się postępy obserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi