Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zestaw profipack Eduarda, wypraski Accurate Miniatures + blaszki i maski Edurda. Model miał trochę zwichrowane skrzydła, po wycięciu miejsca na wnęki klap Airesa uwydatniło się to jeszcze bardziej. Jakoś to poprostowałem, poszpachlowałem i od biedy ujdzie. Z własnej inwencji to przewody hamulcowe, wskażnik wysunięcia podwozia na płatach, pitot i amortyzatory z igieł strzykawkowych + zaszpachlowanie na lewym skrzydle miejsca na reflektor. Linki anten zakładałem 3 razy, i już nie będę tego poprawiał( miejsce mocowania na maszcie jakiś węzeł dziwny wyszedł). Szary na kołpaku trochę się różni od szarego na kadłubie - był malowany olejnym Model Masterem, w międzyczasie przeszedłem na Gunze i reszta malowana H331 i H317, dół RLM 65 z dodatkiem jakiegoś niebieskiego żeby przyciemnić.

IMG_5480_zps98f6c045.jpg

IMG_5485_zps652d3c6b.jpg

IMG_5484_zps88e90099.jpg

IMG_5494_zps9c0ce47f.jpg

IMG_5492_zpse4922dd9.jpg

IMG_5495_zps10d4f319.jpg

IMG_5491_zps7439e3b2.jpg

IMG_5482_zps46654b4c.jpg

IMG_5497_zps2e3d26cb.jpg

IMG_5498_zps0efbb53f.jpg

Kokpitu nie widać na fotkach więc zdjęcie z warsztatu:

IMG_2451_zps90282a92.jpg

Napisano

No i jest przewyzaje..ste

Bardzo mi się podoba, raz: że Jak, dwa: że po polsku; trzy: że w błękitach.

Naprawdę bardzo fajny model wystrugałeś, przemawiają do mnie szczególnie te cieniowanki na spodzie.

Podoba się. I to mocno!

Napisano

Bardzo ładny Jak.

Na warsztacie:

Ar- 2 - Amodel 1/72

Napisano

Jeden z moich ulubionych tematów

Ładnie wykonany model, choć z racji mojego zafiksowania na ten samolot mam kilka uwag, w szczególności:

- odwrotnie wklejone osłony kółka ogonowego;

- wydaje się, że podwozie główne jest nieco zbyt mocno odchylone do tyłu;

- rozmycia kolorów kamuflażu uważam za zbyt szerokie;

Niemniej cieszę się, że jest ładny model w 48

Napisano

Dzięki za opinie. rzeczywiście osłony kółka ogonowego źle wklejone. Oryginalne odciąłem i dorobiłem cieńsze, ale że leżało to trochę w pudle to już nie sprawdzałem dokładnie przed montażem, chciałem skończyć jak najszybciej. Główne golenie ustawiałem z ''papierami Luranca''

63_zps69e5402b.jpg

Napisano

Świetny model pięknego samolotu pięknie wygląda grubość, czy też cienkość ścianek wlotu powietrza, wnęk podwozia, chłodnicy, wnętrze klasa!. Coś niecoś bym oczywiście zmienił, ale każdy ma własne spojrzenie i nie ma o czym gadać. Gratulacje!

Napisano

Malowanie mnie nie przekonuje: Kamuflaż góry położony z ręki, z bardzo rozmytymi krawędziami i nagle ostre jak brzytew granice między kolorem spodu i góry:(

Zabrakło konsekwencji.

- wydaje się, że podwozie główne jest nieco zbyt mocno odchylone do tyłu;

Kwestia niewielkiej różnicy, ale opatrzeni to zauważają.

photo_yak-1b_32.jpg

Główne golenie ustawiałem z ''papierami Luranca''

Rysunek przedstawia jednak tylko mały fragment konstrukcji i chociaż pewnie prawidłowy, jak wszystko u Luranca, to nie pokazuje wzajemnego położenia podwozia wobec istotnych i widocznych zarysów sylwetki.

Napisano

Jeszcze raz rzuciłem okiem z profila na model i przejrzałem fotki. Rzeczywiście trochę za bardzo do tyłu jest podwozie w moim Jaku. Proste do korekty jak najdzie mnie taka potrzeba.