Bogdan59 Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Witam wszystkich. Mam na imię Bogdan. Rozpoczynam relację z budowy tego pancernika. Budował go będę od podstaw na podstawie wycinanki Halińskiego. Poniżej kilka fotek z rozpoczętej budowy. Pozdrawiam Bogdan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan59 Posted July 28, 2014 Author Share Posted July 28, 2014 Dzisiaj przed pracą zdążyłem jeszcze wkleić te łuki. Łuki są ze sporym naddatkiem, który po wyschnięciu kleju, zostanie ścięty i doszlifowany. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Wow, ambitny plan Życzę powodzonka, otwieram czipsy i zasiadam w 1 rzędzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Reflect Posted July 28, 2014 Super Moderator Share Posted July 28, 2014 Cześć Spory będzie! Jestem bardzo ciekawy, jak sobie poradzisz z tematem! Powodzenia i dużo wytrwałości życzę! pozdrawiam Christian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Sporo pracy Cię czeka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan1965 Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Ooo to jest to. Dłuuuuga droga przed tobą. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Wow, ambitny plan Życzę powodzonka, otwieram czipsy i zasiadam w 1 rzędzie To i ja się przysiadam... Będzie ciekawie. Powodzenia !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taltos1 Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Powitać kolegę i powodzenia Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAW Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Witaj super temat.Dobrze że wybrałeś kartonowe wydanie Halińskiego. Często czytam forum Konradus i wiem że model jest świetnie opracowany. Polecam Ci przejrzeć relację z budowy tego pancernika właśnie z forum Konradus. oto link http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=167694&t=167694&filtr=0&page=1 Kolega Art wiele wyciągnął z tego opracowania myślę że Tobie też się to uda... z forum modelwarships.com polecam takie tematy.. http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=16&t=123012 http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=47&t=4696 a to ogólnie znane forum o Bismarcku.. http://www.kbismarck.com/ pozdrawiam i śledzę uważnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BALROG Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Model pływający czy statyczny ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 No to kolega pocisnal z tematem. Arkusze poliestyrenu to chyba hurtowo kupiles od producenta ;). Tak na marginesie to sam mam ta wycinanke w poczekalni I nosilem sie z podobnym zamiarem. Nadbudowki to pikus ja jestem ciekaw jak ogarniesz temat z kadlubem bo jest dosc sporych rozmiarow I moza pojawic sie krzywizny. Siedze w pierwszym zedzie z wielkim wiadrem popcorn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Szpargatoł Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Model pływający czy statyczny ?? A to przypadkiem nie ten sam, co na Kodze? Witaj super temat.Dobrze że wybrałeś kartonowe wydanie Halińskiego. Często czytam forum Konradus i wiem że model jest świetnie opracowany. Polecam Ci przejrzeć relację z budowy tego pancernika właśnie z forum Konradus. Hehe, powiadasz, ze tak świetnie opracowany? to ja Tobie polecam to forum: http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=523&t=45996 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan59 Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Witam, dziękuję wszystkim za słowa otuchy i linki do relacji z budowy tego modelu. Model jest trudny, potrzeba dużo cierpliwości żeby go skończyć i to mi będzie najbardziej potrzebne. Model będzie statyczny i jest to ta sama relacja którą prowadzę na Kodze. No to kolega pocisnal z tematem. Arkusze poliestyrenu to chyba hurtowo kupiles od producenta ;). Tak na marginesie to sam mam ta wycinanke w poczekalni I nosilem sie z podobnym zamiarem. Nadbudowki to pikus ja jestem ciekaw jak ogarniesz temat z kadlubem bo jest dosc sporych rozmiarow I moza pojawic sie krzywizny.Siedze w pierwszym zedzie z wielkim wiadrem popcorn. Tu bym się z kolegą nie zgodził. Kadłub statku, okrętu działa na wyobraźnię, ale to tylko niewielki, w sensie włożonej pracy, fragment modelu. Nadbudówka stanowi problem, o ile chce się ją wykonać na odpowiednio wysokim poziomie. Kadłub budowany w stoczni, ze wstawionymi dodatkowo wzdłużnicami, wypełniony styrodurem, nie powinien sprawić kłopotów. Pisząc stocznia, mam na myśli coś takiego Jeżeli chodzi o mnie, to kupię gotowca (około 300 zł). Na poniższej fotce ów kadłub, w skali 1:200. Mniej bałaganu w domu i co najważniejsze dobry humor żony, który jest rzeczą bezcenną. Zrobiłem promienie na nadbudówce. Prysnąłem ten fragment motipem, aby "wylazły" ewnentualne niedociągnięcia. I "wylazły" co widać na zdjęciu Usuwam to tą szpachlą. Doskonale wnika we wszystkie szczelinki. Jedyna wada to długi czas schnięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan59 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 Rozpocząłem prace przy kominie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan59 Posted August 9, 2014 Author Share Posted August 9, 2014 ciąg dalszy prac przy modelu Zwieńczenie komina. Kominki będą wykonane z igieł lekarskich. Elementy nadbudówki rufowej Prace przy nadbudówce Poszycie pokładu wykonane jest z forniru o szer. 1 mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Szalejesz Pokład rewelacja, oby tak dalej Wow, ambitny plan Życzę powodzonka, otwieram czipsy i zasiadam w 1 rzędzie To i ja się przysiadam... Będzie ciekawie. Powodzenia !! Czipsika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan59 Posted August 11, 2014 Author Share Posted August 11, 2014 Pierwsze podejście do wykonywania "drobiazgów". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted August 11, 2014 Share Posted August 11, 2014 Z tymi drobiazgami, to Ci zejdzie chwilę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okram12 Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Powodzenia bedę zaglądał, bo lubię ten okręt, a podoba mi sie Twoje podejście do tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duju69 Posted September 5, 2014 Share Posted September 5, 2014 Kurde to się nazywa Modelarstwo przez wielkie "M" Życzę powodzenia, będę zaglądał regularnie ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted September 6, 2014 Share Posted September 6, 2014 O, kolego z mego miasta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duju69 Posted September 7, 2014 Share Posted September 7, 2014 No żeczywiście nie popatrzyłem na miasto w twoim profilu, równierz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts