Skocz do zawartości

Sd.Kfz.251/22 "Pakwagen" - Dragon -1:35

KAMIL90

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy warsztat z budowy tytułowego pojazdu Sd.Kfz.251/22 "Pakwagen" od Dragona . Do modelu wykorzystam ten oto model http://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.-251-22-Ausf.D.html oraz lufę od Rb , plandekę z PanzerArtu i może jeszcze gąsienice od AFV Club . Model będzie docelowo w malowaniu zimowym . Jak na razie skleiłem to co widać na zdjęciach , sam model składa się bez większych problemów , góra pojazdu założona tylko do zdjęć . Przetarcia farby robione metodą na lakier do włosów . Mam do was pytanie czy warto wymieniać zestawowe koła na wyrób PanzerArtu i które byście mi polecili bo jak szukałem to były trzy typy do wyboru w Exito .

DSC_0113.JPG

DSC_0114.JPG

DSC_0115.JPG

DSC_0116.JPG

DSC_0119.JPG

DSC_0120.JPG

Możesz kupić każdy z tych 3 zestawów jednak ich jakość będzie niewiadomą. Ja kupiłem koła z cywilną oponą ale czy ich użyje nie wiem. Koła zdeformowane, z niedolewkami i nadlewkami. Trochę pracy zajmie żeby doprowadzić je do jako takiego wyglądu.

• 2 weeks later...

Ciąg dalszy budowy , model praktycznie już złożony . Zostało jeszcze trochę pracy , plandeka z PanzerArtu pasowała bez problemu zastanawiam się jeszcze nad tymi kołami zestawowe nie wyglądają aż tak żle . Pora na kilka zdjęć

DSC_0113-001.JPG

DSC_0114-001.JPG

DSC_0115-001.JPG

Mała aktualizacja , kamo zostało położone teraz tylko kalokomanie i zimowe malowanie . Wiem że przesadziłem z zdrapkami ale większość zniknie pod białą farbą .Mad plandeką będę jeszcze pracował tylko czekam na białą farbę .

OqVzoI_Rdqa5HaVj8V1QsOKXqkGgwIRUwviUYzq_DU4=w1295-h859-no

HI--2W-QLv3FjlyITpxoKZoJVgF1XnZQYF2QepnqBF4=w1295-h859-no

2C8oUTekNyF2lJjT_vvqDbEPD5ysEqjqwqSelhL-aeU=w1295-h859-no

z2NATrEmzcJxAfAjRLT0vJO_CiUqGKfe1qms7JsA2Us=w1295-h859-no

Gf6AOv6qSmu1VNUAdMcd4Q74FoA-MR1Juj-9N3CW7vI=w1295-h859-no

Mnm1TinOeNnIGRetpdKrZndpkaiDoFyjIFv6Fe2SbDs=w1295-h859-no

Edytowane przez Gość

Jedno z kół jezdnych masz krzywe z tyłu, po drugiej stronie z przodu. Możesz jeszcze to jakoś poprawić?

Wiem o tym dobrze , układ jezdny jest założony do zdjęć dlatego tak wygląda.

Szkoda takie fajne kamo pod zimowym chować. Ale z tymi zdrapkami to by tak nie dało rady.
Robi dziad wrażenie nie ma co. Działaj dalej z tym brzydalem.

Dziękuję że się podoba , a zimowy kamuflaż będzie dość mocno wytarty jak mnie nie poniesie oczywiście , ale do tego jeszcze trochę czasu.

• 2 weeks later...

Przemyśl jeszcze odcień rdzy na tłumiku, jest bardzo jasny - trochę jak by w wodzie leżał.

Studiowałem kilkadziesiąt zdjęć różnego rodzaju i raczej korodowały od ciepła na ciemniejsze odcienie, gdzieniegdzie z na jasno (w formie plam).

Przemyśl jeszcze odcień rdzy na tłumiku, jest bardzo jasny - trochę jak by w wodzie leżał.

Studiowałem kilkadziesiąt zdjęć różnego rodzaju i raczej korodowały od ciepła na ciemniejsze odcienie, gdzieniegdzie z na jasno (w formie plam).

Ma taki kolor bo dopiero zaczynam nad nim pracować , po kolejnych etapach zmieni się .

Ciekawy kolor tego kamo ci wyszedł. Mało biały, ale wygląda całkiem ok. Możesz napisać jak brudziłeś zawieszenie?

Co do kamuflażu to chciałem uzyskać efekt już wytartego białego koloru . Brudzenie robiłem w ten sposób ,że zmieszałem ze sobą pigmenty Russian Earth i Dark Mud od Miga wraz z żywicą akrylową tego producenta i za pomocą starego pędzla nanosiłem na model . W założeniu błoto ma wyglądać na mokre , czeka mnie jeszcze trochę pracy z tym błotem .

Mała aktualizacja , kamo zostało położone teraz tylko kalokomanie i zimowe malowanie . Wiem że przesadziłem z zdrapkami ale większość zniknie pod białą farbą.

Mi się zdrapki podobały.

Wiem, że to zimowe malowanie, ale teraz taki trochę mdły, jak dla mnie.

Popracowałem trochę nad zaciekami oraz błotem . Zostało jeszcze trochę pracy przy nim a tym bardziej że planuję do niego małą podstawkę z błotem w roli głównej . Od razu przepraszam za tło musiałem wykorzystać kartki z bloku bo brystol już się do niczego nie nadawał .

DSC_0140.jpg

DSC_0141.jpg

DSC_0142.jpg

DSC_0143.jpg

DSC_0144.jpg

Fajny, mroczny efekt...podoba mi się. Dołóż trochę mniejszych plam błota na przedniej płycie, bo dość równo się odcina.
Na tłumik przydało by się trochę błota. Strasznie się odcina od reszty podwozia.

Panowie jak pisałem to dopiero początek prac nad błoceniem resztę będę chciał zrobić po scaleniu modelu z podstawką.