Prousse Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Witam W oczekiwaniu na listonosza z "małą" paczuszką dla mnie zbieram wszelkie potrzebne materiały dydaktyczne o budowie tego maleństwa. Jeśli ktoś ma coś ciekawego i pomocnego to poproszę Swoją drogą postaram się dokumentować swój warsztat na forum. Liczę, że w okolicach środy zacznie się zabawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Zobacz tutaj http://model-klub.pl/forum/viewthread.php?thread_id=2483. Kolega Zoltan1 go robił i może wpadnie kilku porad udzielić. Ładny żaglowiec, zobaczymy jak Ci wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Oj tak, przejrzałem już jego relację od A do Z i jestem pełen podziwu, poziom ciężki do osiągnięcia. Soleil będzie moim drugim żaglowcem po USS Kearsarge i mam nadzieję, że wybrnę z tego ze stosunkowo pozytywnym efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 Paczuszka dotarła... Muszę przyznać, że zawartość robi niesamowite wrażenie, wręcz przytłacza ilość częsci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 Pudło robi wrażenie model jest genialny.Rewelacyjnie się go buduje.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 witam Woooow ! Trzymam kciuki, szykuje się megarelacja. Coś odmiennego niż tylko wojenna szarość. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Postaraj się tylko wyciąć elementy z bocznych balkonów. I koniecznie zapoznaj się z tym numerem Modelarstwa Okrętowego: http://www.modelnet.pl/products/97/p/725 A ja czekam na wydanie z Deagostini, na razie był tylko we Włoszech, ale relacje z jego budowy też się na pewno przydadzą. http://www.deagostinipassion.com/ecm/web/deapassion/online/home/prodotti/categorie/modellismo-statico/soleil-royal http://www.deagostinipassion.com/forum/forums/show/20320.page Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 7 Października 2014 Autor Share Napisano 7 Października 2014 Mała aktualizacja, prace idą wolno a okręt jest niesamowicie czasochłonny. Kończę już wszystkie armaty. Każda składa się z 7 części, więc to ponad 700 elementów do sklejenia i pomalowania! Zacząłem też zabawę ze zdobieniami na jednym elemencie, oraz złożyłem dwie połówki kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 Witaj mała rada boczne balkony powinny być wycięte a zdobienia przeniesione na na burty okrętu.Kupa roboty skalpelem ale budując pierwszy Soleil Royal sam tego nie zrobiłem i nie wyglądało to najlepiej.Heller olał sprawę i zabudował balkony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 Balkony, balkony... no tak jak się uporam z artylerią i pierwszym pokładem, postaram się je wykonać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 28 Października 2014 Autor Share Napisano 28 Października 2014 Po dłuższej przerwie, wrzucam dwie fotki. W ciągu kilku dni postaram się coś dokładniej obfocić i opisać. Okręt jest niesamowicie czasochłonny, a czasu mało. Całe malowanie będzie oczywiście jeszcze dopieszczane. Część dziobowa jest przymocowana na sucho i do tego uszkodzona(brak nogi i skrzydła w figurze). Ozdobne boki okrętu także są póki co przymocowane na słowo honoru. Drugi pokład pomalowany tak jak widać, ponieważ i tak będzie praktycznie niewidoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Niewidoczny może, ale nawet dla spokoju sumienia dałbym mu jeszcze z jedną warstwę farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Mała aktualizacja Pokład dziobowy jest położony na sucho. Musiałem zrobić go sam od nowa, ponieważ oryginalny uległ całkowitemu zniszczeniu. Sporo czasu zajęło mi zrobienie balkonów. Na dniach będą już na okręcie. Instrukcja - koszmar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 Pierwsze balkony gotowe. Dłubaniny co niemiara. Oczywiście wszytko wymaga jeszcze dopieszczenia, domalowania itd.. Pokłady też powoli się zapełniją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Przesliczna robota.z mila checia tu zagladam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Mała aktualizacja, zacząłem mocować kotwice, oraz pierwsze olinowania. Zrobiłem też stelaż na łodzie, póki co położony na sucho.Wszystko wymaga oczywiście dopracowań jeszcze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Zabawy z pierwszym olinowaniem różnej maści ruszyły na dobre:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 witam Prześliczny.. A wanty będziesz robił wiązane czy klejone? Trzymam kciuki ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2014 Zacząłem robić klejone, ale porzuciłem ten pomysł. Czekam na zamówione sznurki i do dzieła! Aczkolwiek olinowanie mnie przeraża. Mam znikome doświadczenie, więc obawiam się, że rzuciłem się na zbyt głęboką wodę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 piękny... dopóki nie masz ożaglowania może nieco zbrukać kadłub? jakieś glony w części podwodnej, rysy na kadłubie, przetarcia farby... chyba, że to będzie taki piękny czyścioch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Poradzisz sobie stopień trudności tego modelu jest ogromny jak przystało na króla modeli plastikowych ale tylko tak można nabrać doświadczenia.Model wygląda bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2014 Glony, rysy i brud na królewskim okręcie :P ? Mój będzie raczej czyściochem, choć pokład ubrudziłem dosyć znacząco a i żagle nie będą białe. W technikach malowania też mam spore luki, zwłaszcza, że cały okręt maluję pędzelkami Italeri Aerografu jeszcze się nie dorobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 Zacząłem robić klejone, ale porzuciłem ten pomysł. Czekam na zamówione sznurki i do dzieła! Aczkolwiek olinowanie mnie przeraża. Super. W tej skali to klejone niezbyt by się prezentowały fajnie. Chociaż gdzieś widziałem klejone i w miejscu łączenia kropelka kleju imitująca węzeł wyblinkowy, ale to jednak nie to samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Coś tam zaczynam pleść i wiązać. Na plus - po raz pierwszy nie użyłem grama kleju . Na minus - Krzywo i koślawo. Jak następne pójdą lepiej, to te zrobię od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi