Gość Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Wydaje się, że nie chodzi o merytoryczną wartość kalkomanii, a o ich jakość techniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Kalkomanie Hobby Bossa/Trumpetera jakie miałem w ręku/używałem, mają następujące wady: - są bardzo grube - niezbyt dobrze reagują na płyny zmiękczające i po położeniu i lakierowaniu bardzo wyraźnie je widać - są marnie wydrukowane jeśli chodzi o detale, wygląda to jakby ktoś machnął je na taniej drukarce laserowej. Dla mnie te kalki nie nadają się do niczego i kupują/robiąc model jednej z tych firm zawsze zakładam że muszę do niego kupić jakieś kalkomanie do zastąpienia zestawowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Kalkomanie Hobby Bossa/Trumpetera jakie miałem w ręku/używałem, mają następujące wady:- są bardzo grube - niezbyt dobrze reagują na płyny zmiękczające i po położeniu i lakierowaniu bardzo wyraźnie je widać - są marnie wydrukowane jeśli chodzi o detale, wygląda to jakby ktoś machnął je na taniej drukarce laserowej. Dla mnie te kalki nie nadają się do niczego i kupują/robiąc model jednej z tych firm zawsze zakładam że muszę do niego kupić jakieś kalkomanie do zastąpienia zestawowych. Prawdą jest to co piszesz. Dodatkowo nie wszystkie kolory wyglądają jak powinny. Tak przynajmniej jest w moich kalkomaniach do C-47, którego właśnie składam. Zamiennik w tym wypadku raczej niezbędny, choć muszę przyznać, że klejąc kalkomanie (niewiele ich było, ale zawsze) do wietnamskiego T-34/85, nie miałem z nimi dużych problemów. Jedna z kalkomanii lekko się naderwała, ale bardziej z mojej winy. Nie było jednak tragedii. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Kalkomanie Hobby Bossa/Trumpetera jakie miałem w ręku/używałem, mają następujące wady:- są bardzo grube - niezbyt dobrze reagują na płyny zmiękczające i po położeniu i lakierowaniu bardzo wyraźnie je widać - są marnie wydrukowane jeśli chodzi o detale, wygląda to jakby ktoś machnął je na taniej drukarce laserowej. Dla mnie te kalki nie nadają się do niczego i kupują/robiąc model jednej z tych firm zawsze zakładam że muszę do niego kupić jakieś kalkomanie do zastąpienia zestawowych. Prawdą jest to co piszesz. Dodatkowo nie wszystkie kolory wyglądają jak powinny. Tak przynajmniej jest w moich kalkomaniach do C-47, którego właśnie składam. Zamiennik w tym wypadku raczej niezbędny, choć muszę przyznać, że klejąc kalkomanie (niewiele ich było, ale zawsze) do wietnamskiego T-34/85, nie miałem z nimi dużych problemów. Jedna z kalkomanii lekko się naderwała, ale bardziej z mojej winy. Nie było jednak tragedii. Pozdrawiam Kornik Ja kladlem ich kalki na Mig 15 - podobnie jak w opisie, ale na P-40 i Buffalo byly rewelacyjne i bez plynow fajnie siadaly w liniach podzialowych. Wiec pewnie jest to u nich ruletka na co trafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Możliwe, ale to widać wyjątek potwierdzający regułę, może w przypadku tych modeli komuś zlecili wykonanie tych kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 My tu gadu gadu o pierdołach, a tu na stronie Trampka foty wyprasek. Oczywiście dodatkowe chwyty powietrza otwarte na oścież. Uzbrojenie też tradycyjnie festyniarskie Ciekawe, czy Blachy parta da się łatwo ożenić z modelem, ewentualnie kiedy Eduard zainteresuje się tematem. http://www.trumpeter-china.com/index.php?g=home&m=product&a=show&id=237 Mogli dać jeszcze mniejsze... Widać też i plusy. Jest wodzidło w ramkach, zbiornik podkadłubowy. Stateczniki płytowe odlane oddzielnie i z poprawną osią obrotu, osobne płyty hamulca aerodynamicznego. Ja tam już wiem, że go kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Podobnie udane sa w Sabre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Wygląda na to , że wszystkie podstawowe bolączki, uchodzącego dotąd za najlepszy, modelu ITALERI, zostały naprawione, począwszy od za małych kół podwozia, fantazyjnych pokryw głównych komór podwozia, a skończywszy na kształtach całego spodu kadłuba, nie mówiąc już o detalach i "rzeżbie terenu", zostały w tym modelu rozwiązane. Pożyjemy, zobaczymy. Na 9.12 ze Zvezdy chyba nie ma co liczyć, Tak jak na Mi-24D. http://ifotos.pl/z/wqexers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Na 9.12 ze Zvezdy chyba nie ma co liczyć, Tak jak na Mi-24D.http://ifotos.pl/z/wqexers Wygląda na to , że wszystkie podstawowe bolączki, uchodzącego dotąd za najlepszy, modelu ITALERI, zostały naprawione [...] Ja za to widzę otwarte żaluzje (super poprawa względem Italerki), sztandarowe rakiety zmałpowane z 1:48 (R-60 fuj), dysze do wymiany, fotel nie udający niczego a koła (jeżeli to one) mają bieżnik z boku . Za to podoba mi się nieco bardziej skomplikowany kształt kadłuba (nie ma uproszczeń jak w Italerce), nieco lepsze w widoku z góry oszklenie, jednoczęściowe wloty powietrza (ciekawe co mają w środku), lepsze szczegóły podwozia i golenie oraz obecność zbiornika 1500dm3. Widać że będą jajca z montażem i szpachlowaniem nosa. Ogólnie na plus, nieco poprawek i tak wejdzie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigJ Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Nie ma co narzekać na zapas - ważne, że jest i wygląda jak 29. Niech jeszcze zrobią wersję dwumiejscową z szachownicami to będzie pełnia szczęścia A z tym przodem, to faktycznie ciekawostka - na zdjęciu wygląda to tak, jakby w ramce były dwa (nie dwie połówki, jak w Academy w 1/48). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Trochę nowych fotek. Chińczycy nie byliby Chińczykami, gdyby czegoś nie zwalili Okolica kokpitu trochę dziwna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Zrobiło wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Jak dla mnie szansa na model roku Wychylone lotki to smaczek, który przysłania otwarte żaluzje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 http://i303.photobucket.com/albums/nn153/alexsidharta/My%20Aircraft%20Models/Test%20Shoot/P1240103_zpszfheyjn5.jpg NITY! NITY wszędzie. Zwariowało, oszalało, chińskie narzędzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Linie i nity chyba są w porządku. Zobaczymy w realu, ale moje wrażenie jest takie, że nie jest źle ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Tak jak pisałem: "rzeżba terenu" i inne wady Italeri chyba zlikwidowane, a otwarte "skrzela" to żaden problem dla przeciętnego modelarza. Oczywiście ostateczną ocenę uzyskamy po ukazaniu się modelu i porównaniu ze zdjęciami i dobrymi planami. Jak chodzi o nity, to należy pamiętać, że zdjęcia są mocno powiększone, a pod kamuflażem prawie będą niewidoczne. Oczywiście o ile modelarz nie zabawi się w zaczernianie nitów, zgodnie z modą, nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 ...Oczywiście o ile modelarz nie zabawi się w zaczernianie nitów, zgodnie z modą, nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością. Panie Wojciechu, veto. Można oczywiście wyretuszować nity, zamki i linie podziałowe na czarno, co rzeczywiście z rzeczywistością nie ma wspólnego absolutnie nic, ale jak się podejdzie do tematu z odrobiną pomyślunku i zrobi retusz z głową to podkreślenie tych przysłowiowych nitów jest jak najbardziej wskazane, bo mniej lub bardziej, ale zawsze będą widoczne na żywym organizmie. Dla przykładu. Słowacki MiG-29A Polski MiG-29A Jugosłowiański MiG-29A Niemiecki MiG-29A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 W Martoli jest już w zapowiedziach, cena 82zł. http://www.martola.com.pl/pl306/produkty61831/mig_29a_fulcrum_izdeliye_9_12_ __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Spitfire Mk Vb - Tamiya + dodatki 1/72 Spitfire Mk IXc - Airfix + dodatki 1/72 Fiat 621 - Ftf 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 ...a do niego kolejne kalki, tym razem TECHMOD: http://naforum.zapodaj.net/f2d6927cb84d.jpg.html http://naforum.zapodaj.net/f0e0fd435593.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 A tu odpowiedź Zvezdy, na razie tylko rendery, no i wersja 9.13: http://vk.com/wall-29859496_1188694 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Już jest! Pierwsze wrażenie "on openning the box" bardzo dobre. Faktura kompletna i delikatna, nie tak jak na dotąd publikowanych zdjęciach (przynajmniej w moim odczuciu). Cena 82 d0 85 zł w zależności od sklepu. Materiałów jest tyle, że pełna analiza zajmie trochę czasu. Przy okazji jakie plany (skąd) w skali 1/72 uważacie za najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Na rysunkach ze ZLINKa, najbardziej kompleksowych, w najszerszym miejscu jest 13,5 mm i tak jest w modelu, na rysunkach z +4 Publication jest 12,5, ale te rysunki są generalnie słabsze merytorycznie np. brak przekrojów. Nie wiem czy gdzieś są plany Grzegorza Skowrońskiego - przypominam sobie tylko profile w Lotnictwie z Szachownicą.Co do kształtu otworu kabiny, to trzeba pomalować i nałożyć osłonę kabiny żeby coś powiedzieć sensownego, ale nawet jeśli są jakieś rozbieżności to niewielkie...no i z czym porównywać!? Ponawiam pytanie do wszystkich zainteresowanych tematem: jakie są najlepsze plany Fulcruma 9.12 w skali 1/72? Waszym zdaniem oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 O planach się nie wypowiem, ale jedna rzecz, która się w modelu Trumpka rzuca w oczy, to owalny przekrój kadłuba w miejscu łączenia nosa, powinien być okrągły, niby tego bardzo nie widać, ale co ich pchnęło w to szaleństwo? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Szok. Ja pier... Co za chińskie ludzie. Jak można takie coś skopać? Mocno to widać na poskładanej sylwetce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Jak już zauważysz, to włazi ci w oczy, że te boki jakieś takie plaskate są ... A poważnie, to nie bardzo widać, jak ktoś chce, to kupi sobie żywiczny nos zaprojektowany do Italieri i resztę doszpachluje, inny zamaskuje to optycznie malowaniem, a jeszcze inny, tak jak ja zostawi jak jest ... Nie przykładając do planów stwierdzam, że model nie tylko wygląda jak MiG-29, ale zapowiada się na łatwo składalny i na pewno jest o niebo lepszy od jedynego realnego konkurenta w tej skali czyli Italieri. Kupiłem trzy i nie żałuję, ale z dalszymi zakupami poczekam na Zwiezdę - wypuszczą co prawda 9.13, ale w sieci można znaleźć jakieś sygnały, jakoby 9.12 z tych wyprasek też był możliwy ... Nie bardzo widzę doklejanie grzbietu, ale pożywiom, uwidim ... Edytka: A do kompletu z MiG-29 można nabyć to: http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty62392/modern_polish_air_force_camouflage_set_3x22ml_ Druga Edytka: Właśnie dumałem nad nosem i wydumałem - wystarczy wsadzić do środka rozpórkę i kadłub w miejscu doklejenia nosa się wyokrągla - na razie sprawdzone na sucho, ale chyba zadziała A z nosem to jeszcze nie wiem - też rozpórkę, albo trochę szlifowania i szpachlowania ... muszę też znaleźć swój żywiczny nos Airesa do Italieri - może będzie pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi